Zgodnie z obietnicą w poście z testem patelni i przepisem na fondanta czekoladowego z nutellą, z wielką przyjemnością ogłaszam pierwszy konkurs na moim blogu ! 🙂
Do wygrania jest patelnia do omletów, której sponsorem jest oczywiście firma Ballarini.
Krótki regulamin konkursu:
- Zadanie konkursowe jest proste: podaj swój ulubiony przepis na naleśniki lub omlety – nie tylko na słodko! 🙂 Im oryginalniej, tym lepiej.
- Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (pamiętajcie o wpisaniu adresu email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: zoew@wp.pl
- Konkurs trwa od 26 sierpnia 2014 do 30 sierpnia 2014 do godz 23:59.
- Zwycięzcę konkursu wybiorę ja, a wyniki opublikuję na blogu 01 września 2014 🙂
- Nagrodą w konkursie jest patelnia do omletów firmy Ballarini z linii Firenze.
- Wysyłką nagrody zajmuje się firma Ballarini. O dane do wysyłki poproszę po wyłonieniu zwycięzcy.
* będzie mi też bardzo miło jak polubicie mój fan page 🙂
Trzymam kciuki! 🙂
Czy można dodawać przepisy pochodzące z prywatnych blogów?
Czy można dodać więcej niż jeden przepis?
Czy jest możliwość podesłania zdjęcia potrawy?
Pozdrawiam 🙂
Oczywiście zapraszam! Tak, jak najbardziej można, a co do zdjęć faktycznie. Już aktualizuję opis:)
Otrębowy omlet z owocami 🙂
Składniki:
– 25 g otrąb pszennych
– 50 ml mleka
– 2 jajka
– 1/3 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– dodatki: jogurt naturalny, borówki, banan, prażone ziarna słonecznika
Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj otręby, mleko, żółtka, sodę i słodzidło. Odstaw na kilka minut, aby otręby lekko napęczniały. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt, owoce i ziarenka słonecznika.
Smacznego!
🙂
Biszkoptowy omlet żytni z sosem borówkowym 🙂
Składniki:
– 20 g mąki żytniej (1 łyżka)
– 20 g mąki pszennej (1 łyżka)
– 1 łyżka mleka
– 2 jajka
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sos borówkowy:
– 100 g jogurtu naturalnego
– 100 g borówek
– 1 łyżeczka siemienia lnianego
Siemię lniane zmiel, jeżeli masz już gotowe tym lepiej 🙂 Zblenduj jogurt z borówkami. Dodaj siemię lniane, wymieszaj. Po kilku minutach Twój sos stanie się gęsty i kremowy 🙂
Dodatkowo:
– banan
– maliny
– prażone ziarna słonecznika
Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia i słodzidło. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sosem borówkowym, owocami i słonecznikiem 🙂
Smacznego!
To musi być pyszne! Dziękuję za zgłoszenie:)
Omlet białkowy 🙂
Składniki:
– 20 g mąki żytniej (1 łyżka)
– 20 g odżywki białkowej (1 miarka)
– 1 łyżka mleka
– 2 jajka
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Dodatkowo:
– jogurt naturalny
– owoce
– prażone ziarna słonecznika/orzechy
Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę, odżywkę białkową, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym, owocami i ziarnami słonecznika bądź orzechami.
Smacznego!
Sakiewki ze szpinakiem z aromatem czosnku.
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
szczypta cukru
1/2 szklanki wody mineralnej
pół łyżki oleju
pół kg świeżego szpinaku
1 opakowanie sera feta
200 g twarożku
3 ząbki czosnku
200 g jogurtu bałkańskiego
200 g śmietany 18 procent
3 lub 4 ząbki czosnku
sól
Z mąki, jajek, mleka, soli, cukru i oleju przygotowałam ciasto na naleśniki i odstawiłam na 30 minut. W tym czasie na maśle poddusilam umyty i pozbawiony „ogonków” szpinak, na końcu dodając zmiażdżony czosnek. Po ostudzeniu szpinaku dodałam do niego rozdrobnioną fetę oraz twarożek i dokładnie wymieszałam.
Do ciasta naleśnikowego dodałam wodę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany) smażyłam na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Ostudzone naleśniki nadziałam farszem, zebrałam w sakiewki i związałam szczypiorkiem. Sakiewki włożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut.
Jogurt, śmietanę, czosnek i sól zblendowalam na gładki sos, który podałam do gorących naleśników.
Uwielbiam szpinak! Dziękuję za udział 🙂
Omlet z pleśniowym serem i gruszką: Składniki – 2 jaja kurze, 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru, 1 łyżeczka białej mąki orkiszowej (można pszennej czy owsianej), szczypta soli morskiej (ew. także proszku do pieczenia, ale niekoniecznie) + 1 łyżka masła, 1 duża gruszka oraz kawałek sera pleśniowego (z niebieską pleśnią); Wykonanie – masło w rondelku nad średnim ogniem stop, wrzuć przygotowane półplasterki miąższu gruszki (obranej) i podsmaż parę chwil do zmięknięcia (ale nie rozgotuj, nie mogą się rozpadać!). W między czasie, białka jaj w głębszej misie z cukrem porządnie zmiksuj na sztywną lśniącą pianę – dokładnie łopatką połącz kolejno z rozmąconymi żółtkami i mąką (z ew. szczyptą proszku do pieczenia); wmieszaj skrojony w mniejsze cząstki ser. Dalej, uzyskaną tę pulchną masę biszkoptową wylej na rozgrzaną już nad nie za dużym ogniem patelnię z masłem (1 łyżeczka), rozprowadzając równomiernie na całą powierzchnię – rozłóż przygotowane podprażone cząstki gruszki i tak pod pokrywką podsmażaj ok.15-20min, do chwili ścięcia ciasta (całkowitego lub połowicznego, jak lubisz ;]).
Podawaj od razu na gorąco, najlepiej na patelence – smacznego! *polecam* :]]
Pozdrawiam! N.
nenechasobie.blogspot.com
Aż się obśliniłam … Dziękuję za udział:)
Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku
Składniki na 4 naleśniki o średnicy 24 cm:
CIASTO:
125 g mąki gryczanej
7,5 g mąki pszennej
1 jajko
250 ml wody mineralnej niegazowanej
20 g rozpuszczonego masła
sól
NADZIENIE:
ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach
jajka (1 jajko na 1 naleśnik)
szynka
ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę i wybijając na to wszystko jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać, robimy na brzegach 4 zakładki, tak aby jajko i ser nie wypłynęły.
Na koniec całość posypujemy kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.Bon Appetit! 🙂
Super! Dziękuję za udział:)
Naleśniki z jajecznicą
Składniki ciasta (na ok. 15 naleśników):
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
250 g mąki pszennej
sól do smaku
Składniki farszu:
1-2 łyżki masła
4 łyżki posiekanego szczypiorku
3 jajka
sól, pieprz
(+ inne dodatki – wedle uznania)
Przygotowanie:
Masa:
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła. Dodajemy szczypiorek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka, mieszając smażymy masę do chwili ścięcia się jajek. Masę przekładamy do miseczki do schłodzenia.
Naleśniki:
Jajka miksujemy z mlekiem, ok.½ łyzeczki soli, dodajemy mąkę, dokładnie miksujemy na gładką masę, wlewamy wodę mineralną i ponownie miksujemy. Odstawiamy na 20 minut.
Smażymy cienkie średniej wielkości naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i składamy w kopertę. Można dodatkowo obsmażyć na oleju czy maśle.
Super! Dziękuję za udział w konkursie:)
Uwielbiam naleśniki. Mogłabym je jeść prawie codziennie. Zazwyczaj przygotowuję je na wytrawnie i taki też przepis postanowiłam Tobie zaproponować. Nadmieniam tylko, że swoje naleśniki przygotowuję zazwyczaj na mące orkiszowej, żytniej lub ryżowej 🙂
Składniki na ciasto (na 7-8 naleśników o śr.20 cm):
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
100g mąki orkiszowej
szczypta soli
olej do smażenia + kapka oleju do ciasta
Mleko z wodą mieszamy ze sobą w większej misce. W miseczce roztrzepujemy jajko i stopniowo dolewamy mleko z wodą, oraz dosypujemy mąki, cały czas energicznie mieszając. Tak by powstało gładkie ciasto bez grudek. Smażymy naleśniki.
Usmażone naleśniki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na farsz
200g kremowego serka śmietankowego (jak np. na sernik)
200g wędzonego łososia
1 łyżeczka chrzanu
garść kaparów
pęczek szczypiorku
pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
Ze szczypiorku odkładamy 10 gałązek. Zalewamy je wrzątkiem i natychmiast przelewamy zimną wodą. Osuszamy delikatnie na papierowym ręczniku.
Serek przekładamy do miseczki, dodajemy chrzan, trochę soku z cytryny (u mnie mała kawowa łyżeczka) kapary i pieprz. Siekamy drobno resztę szczypiorku i dodajemy do serka. Mieszamy wszystko na gładką masę.
Każdy naleśnik smarujemy cieniutką warstwą masy. Na tym układamy plastry łososia, a następnie znów cieniutka warstwa serka. Tak przygotowanego naleśnika zwijamy w rulon. Kroimy na połówki, a każdą połówkę przewiązujemy sparzonymi wcześniej gałązkami szczypiorku.
Brzmi przepysznie! Dziękuję za udział 🙂
Mój ulubiony omlet to omlet z rokpolem i orzechami włoskimi.
Składniki: 3 jajka, 50g rokpolu, 3 łyżki masła, łyżka koperku pokrojonego drobno, 1 pomidor, garstka orzechów włoskich, ząbek czosnku, 60ml śmietanki 12%, sól, pieprz
Wykonanie: 40g rokpolu utrzeć ze śmietanką. Jajka ubić z łyżką masła, dodać masę serową, koperek, pokrojone drobno orzechy włoskie i dokładnie wymieszać. Stopić masło na patelni i wylać na nie gotową masę. Gdy wierzch będzie ścięty położyć na wierzchu pomidor, uduszony z czosnkiem. Omlet posypać resztą rokpolu i wstawić do piekarnika na 2-3 minuty (180 stopni). mój mail: ania.cyganik (małpa) gmail.com
Uwielbiam sery pleśniowe, więc na pewno wypróbuję ten przepis. Dziękuję za zgłoszenie 🙂
Naleśnik z ciecierzycy i kurczak na ostro
Potrzebujemy:
NALEŚNIK
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
3/4 szklanki wody lekko gazowanej
jajeczko
odrobina oleju
duża szczypta soli
NADZIENIE
350 gram kurczaka
papryczka pepperoni /opcjonalnie/
1/4 sałaty lodowej
garść rukoli
1/2 czerwonej cebuli
1/2 żółtej papryki
około 10 pomidorów koktajlowych
przyprawa do kurczaka bg
SOS
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku, przeciśnięty
sól, pieprz
Przygotowanie :
Wymieszaj trzepaczką ciasto na naleśniki i odstaw na około 15 minut. W tym czasie poszatkuj warzywa. Wymieszaj składniki na sos i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw. Kurczaka pokrój w drobne paski, dopraw. Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekaną papryczkę, następnie dodaj kurczaka i smaż na rumiano. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż zgrabne naleśniki. Na jeszcze ciepłe naleśniki nałóż sałatę, rukolę, paprykę, pomidory, cebulę oraz gorącego kurczaka. Całość polej sosem jogurtowym, delikatnie skrop oliwą z oliwek i zawiń.
SMACZNEGO 🙂
Pycha! Dziękują za zgłoszenie 🙂
Na pewno skorzystam z wiekszosci przepisow na tej stronie 🙂 mojego przepisu niestety podejrzewam nikt by nie zjadl 😉 😉 pozdrawiam serdecznie!
🙂 Polecam się:)
Naleśniki z pieczarkami
Ciasto:
Ciasto na naleśniki zawsze wykonuje „na oko”, dlatego ciężko jest mi podać dokładne gramatury produktów, których używam. Do ciasta zawsze używam:
mleko
jajka
mąka
szczypta soli
Farsz:
dwa pory
pierś z kurczaka
masło (do podduszenia farszu)
sól, pieprz
Sos;
jogurt naturalny / śmietana 18%
3 zabki czosnku
1 łyżeczka cukru
majonez
sól, pieprz, bazylia, oregano
Sos
Do naczynia wlewamy jogurt, jest o wiele mniej kaloryczny od śmietany a sos i tak będzie gesty. Następnie wyciskamy 3 zabki czosnku, można więcej zależy jak bardzo czosnkowy chcemy uzyskać sos. Dodajemy trzy-cztery łyżki majonezu. Następnie wsypujemy lyzeczke cukru i ostrożnie dodajemy sól, probując czy już wystarczy. Na koniec bazylia, oregano i pieprz do smaku.
Ciasto:
Mleko i jajka miksuję. Dodajemy mąki „ile zabierze”, tak aby otrzymać pożądaną konsystencję ciasta. Z otrzymanego ciasta smażymy na oliwie naleśniki.
Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie.
Pory kroimy w krążki i wrzucamy na patelnię z masłem. Dusimy, aż pory odpowiednio zmiękną.
Ugotowaną pierś z kurczaka dzielimy na małe kawałki. Dodajemy do duszącego się pora (kawałki kurczaka można lekko wcześniej podsmażyć).
Przez krótki czas dusimy wszystko pod przykryciem.
Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy nim wcześniej usmażone naleśniki.
Tak przygotowane naleśniki podsmażamy delikatnie na patelni. Podajemy z sosem!
Hmm, brzmi pysznie! Dziękuję za zgłoszenie:)
NALEŚNIKI Z MIĘSNYM FARSZEM
Składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mleka 2%
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej
Farsz:
400g mięsa mielonego
czerwona papryka
1 puszka pomidorów krojonych
pół puszki kukurydzy
200- 300g pieczarek
cebula
przyprawa do mięsa mielonego
papryka słodka, papryka ostra
pieprz ziołowy
bazylia
oregano
ser żółty starty na tarce
Wykonanie:
Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy przyprawy. Smażymy. Ja używam patelni do naleśników, dlatego nie stosuję tłuszczu przed smażeniem. Proponuję przetestować na pierwszym naleśniku, czy będą przywierały, jeśli tak, to potrzebna będzie odrobina tłuszczu na patelnię.
Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk naleśników średniej grubości.
Farsz: Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i pieprzem ziołowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni, przekładamy ją do mięsa. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie mięso smażymy na patelni, aż się zarumieni. Dodajemy pomidory z puszki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy około godziny. Ważne, żeby farsz nie był płynny, więc czekamy, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy kukurydzę i mieszamy.
Farsz nakładamy wzdłuż środka naleśnika, posypujemy startym serem. Dwa przeciwległe boki ( po naszej lewej i prawej stronie) składamy do środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik.
Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem.
Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni.
Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu.
Aż zgłodniałam, dziękuję za udział w konkursie 🙂
NALEŚNIKI PO TAJSKU Z SOSEM SŁODKO-KWAŚNYM
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
100 g mąki pszennej
3/4 szklanki wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 jajko
3 łyżki oleju
Panierka:
jajko
sól
pieprz ziołowy
sezam (około 4 łyżki)
olej do smażenia
Farsz:
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 małe ogórki kiszone
pół czerwonej cebuli
4 łyżki kukurydzy z puszki
pieprz ziołowy
sól
Sos słodko-kwaśny:
1/3 szklanki octu białego lub ryżowego
1/3 szklanki wody
4 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Farsz:
Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na mniejsze części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tuńczyka. Następnie dołączamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Naleśniki:
Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko, wodę oraz olej. Miksujemy. Ciasto powinno być „lejące”, jeżeli jest za gęste dodajemy wody, jeżeli za rzadkie, dodajemy mąki. Smażymy cienkie naleśniki.
Na każdym naleśniku układamy na środku farsz. Zwijamy tak jak na paszteciki: Dwa przeciwległe boki naleśnika do siebie, a następnie zaczynając od niezłożonego boku naleśnika zwijamy w rulonik.
Następnie wszystkie ruloniki panierujemy. Najpierw w jajku z przyprawami, a potem w sezamie. Smażymy na złoty kolor.
Sos:
Wodę, cukier, sos sojowy, ketchup, ocet wlewamy do garnka i zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w 4 łyżkach wody i dodajemy do pozostałych składników. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.
Ps. UWIELBIAM NALEŚNIKI!!!:)
Pozdrawiam serdecznie!:)
Super, dziękuję:)
Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki płatków owsianych/mąki
– 1/3 łyżeczki proszki do pieczenia
– 1 łyżka mleka
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Na twarożek:
– pół średniego, dojrzałego banana
– 50 g twarogu
– 1 płaska łyżka jogurtu
– 1 płaska łyżeczka kakao
Dodatkowo:
– owoce: maliny, jeżyny, banan
Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Składniki twarożek zblenduj. Gotowego omleta podawaj z owocami 🙂 Smacznego!
Pozdrawiam 🙂
Zdjęcie podeślę na maila 😉
Dziękuję za udział w konkursie;)
Dzień dobry 🙂 Bardzo mi miło, że mogę wziąć udział w konkursie.
Naleśniki owsiane z musem jabłkowym:
Składniki:
60 g płatków owsianych
125 ml gorącego mleka
85 g mąki pszennej
125 ml kefiru
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżki miękkiego masła
Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie.
Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, proszek do pieczenia, masło i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut.
Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać. Naleśniki smażyć na małej patelni na złoty kolor.
Mus jabłkowy:
300 g jabłek
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnuszka, dodać cukier i cynamon. Gotować kilka minut, aż owoce zmiękną. Wystudzić. Smacznego 🙂
Brzmi świetnie! Dziękuję za udział:)
I kolejny przepis: Naleśniki biszkoptowe
Składniki:
250 g mąki
3 duże jajka
3 łyżki cukru
szklanka mleka
szklanka wody
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smarowania patelni
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko wymieszać z wodą i mąką, zmiksować na gładką masę. Utarte żółtka połączyć z ciastem. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na złoty kolor. Smacznego 🙂
I jeszcze jeden przepis ; Naleśniki kukurydziane:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 jajko
3 – 4 łyżki golden syrupu
szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować. Odstawić na około 20 minut, by ciasto zgęstniało.
Smażyć na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju. Smacznego 🙂
Witam! Omlety, naleśniki, frittaty…. Uwielbiam (a;e tylko wytrawne, słodkie moga byc desery ale nie główne posiłki) wszystkie takie cuda bo są szybkie, sycące, idealne na śniadanie, a do tego rozbudzają kreatywność! Mam jedną sprawdzoną bazę na omlet a co do niej dodam – to już inna historia… wątpię czy poczyniłam taki sam omlet dwa razy 😉
Omlet-baza:
2 jajka,
szczypta cukru i soli do smaku
10g (ok 2 łyżeczek) mąki gryczanej – idealna do dań wytrawnych, nadaje naleśników czy omletom lekko „chlebowego” posmaku! kupna jest droga, mielę więc kasze gryczaną w młynku do kawy 😉
Białka ubijam na sztywno, dodaje cukier i sól, pojedynczo żółtka, następnie delikatnie dodaję mąkę i mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam trochę masła, wlewam masę jajeczną. Po chwili dodajemy na górę dodatki, przykrywamy i smażymy 3-5 minut aż się zetnie. Zsuwamy na talerz i zajadamy!
Wariacje z dodatkami:
feta, pieczony/gotowany burak w cienkich plasterkach, mandarynka i pestki dyni
szynka długo dojrzewająca, plasterki świeżej figi, plastry mozzarelli
kawałki pieczonej dyni, camembert, tymianek
plasterki świeżego pomidora, cienkie plasterki cebuli, i posiekany ząbek czosnku, plasterki boczku wędzonego, listki szałwi
plastry pomidora, posiekany czosnek, podduszony lub świeży szpinak
Kombinacji mam wiele, zazwyczaj trzymam się sezonowych produktów, teraz to właśnie pomidory, dynia, figi (w Tesco 2 szt za złotówkę ;). Omlety to tanie potrawy. Jeśli poszperamy w szafkach i lodówce oraz uruchomimy wyobraźnię, zabraknie nam poranków alby wszystkie wymyślone kombinacje przetestować 😉
Doskonały pomysł z tą mąką gryczaną. Dziękuję za zgłoszenie!
Uwielbiam naleśniki, pancake’s, omlety, racuszki, placuszki… Od kilku miesięcy prześladuje mnie jedna wersja… spróbowana=pokochana 😉
Śniadaniowy naleśnik z wkładką
Składniki:
ciasto naleśnikowe: 3 jajka + 1 szkl. mleka + 1,5 szkl. wody + szczypta soli + mąka (niestety wsypuję na oko – ciasto musi być dość rzadkie, by się pięknie „rozlewało” po patelni)
rukola
surowe jajka
mozzarella tarta – wiórki
plastry szynki konserwowej
sos pomidorowy/ketchup/chutney
posiekany szczypiorek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzaną patelnię posmaruj za pomocą ręcznika papierowego olejem. Zmniejsz ogień pod patelnią i wylej na patelnię jedną wazówkę ciasta i poruszając patelnią rozprowadź ciasto na całej powierzchni. Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić, przewróć na drugą stronę. Na usmażoną stronę naleśnika (wciąż pozostającego na patelni) wybij jedno surowe jajko i za pomocą łopatki rozprowadź jajko po powierzchni ciasta. Gdy zacznie się lekko ścinać, posyp tartą mozzarellą, szczypiorkiem, połóż plaster szynki, kilka liści rukoli i polej kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Złóż w kopertę (nadal na patelni) i zsuń na talerz…
Przesyłam zdjęcia na maila 🙂
pilkamonika@gmail.com
Wybór mam coraz trudniejszy… Dziękuję za udział:)
Witam:)
Przesyłam swój przepis na LANGOSZE mojego pomysłu. Zajada się je na ciepło, obficie posypane startym żółtym serem który ciągnie się niczym na pizzy i nie żałuje się na to sosu czosnkowego – OBŁĘD, NIEBO W GĘBIE!!!!!
LANGOSZE
składniki na ciasto:
-2 jajka od wolnej kurki
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-ok 1/4 szklanki cukru
-1szklanka mleka
-1 solidna łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki:
-1 dorodna słodka czerwona papryka
-papryka słodka w proszku
-ok 12 plastrów salami w paprykowej oprawie
-ok 200 g startego sera żółtego np. Gouda
-domowy sos czosnkowy (własnej robótki najlepszy!)
-olej do smażenia
przygotowanie:
W misce przygotowujemy ciasto, mieszamy wszystkie składniki razem na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto jest już gotowe, dodajemy do niego drobno pokrojoną na kawałki paprykę i mieszamy.
Na patelce o średnicy 20cm rozgrzewamy olej, kiedy jest już rozgrzany wylewamy 1 porcję przygotowanego ciasta i smażymy z obu stron na przyrumieniony kolor. Usmażonego lngosza wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, przykrywając go z góry również papierem aby odsączyć langosza z tłuszczu. Następnie smażymy drugą porcję i postępujemy tak samo jak z poprzednim.
Kiedy langosze są już odsączone, przekładamy je na talerz. Na wierzch każdego z nich kładziemy 4-5 plastrów salami, następnie posypujemy startym żółtym serem, polewamy sosem czosnkowym i ponownie posypujemy serem i posypujemy czerwoną papryką w proszku.
Langosze są bardzo syte, bardzo smaczne, czuć aromat salami i papryki. Ser żółty i sos czosnkowy świetnie współgrają z resztą składników co powoduje totalną eksplozję smakową! POLECAM i życzę SMACZNEGO:-)
Pozdrawiam
Agata W
Fantastyczny przepis! Dziękuję za udział:)
„Wytrawne zielone naleśniki”
Przepis na ciasto naleśnikowe. Najważniejsze jest to aby samemu dobrać odpowiednie proporcje, gdyż różne mąki, różnie zagęszczają ciasto. Musi ono być na tyle płynne, aby spokojnie można było go wlać chochelką na patelnie.
ciasto:
½ szklanki mleka
½ szklanki wody mineralnej gazowanej
4 łyżki oleju
około 1i 1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 duży pęczek natki pietruszki i pęczek zielonego, świeżego koperku
Do środka wytrawnych naleśników można włożyć różne warzywa, na które ma się ochotę oraz mięsko z kurczaka usmażone z ulubionymi ziołami.
filet z kurczaka pokrojony w paski i posypany rozmarynem
zielony, świeży ogórek ogórek
świeży pomidor
kukurydza z puszki
zielona, świeża sałata
żółty ser najlepiej gouda
sól, pieprz
Wykonanie:
Mleko i wodę wlać do wysokiego naczynia dodać natkę pietruszki i bardzo dobrze zmiksować.
Dodać 2 całe jajka, olej- zmiksować. Powoli wsypywać mąkę i miksować. Wsypać tyle mąki aby ciasto miało lekką, naleśnikową konsystencję. Ilość mąki zależy od jej jakości. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Odkładać na talerz i przykryć pokrywką. Naleśniki ładnie odparują i będą elastyczne.
Przygotować mięso. Pokroić fileta z kurczaka na paski, posolić i popieprzyć posypać rozmarynem. Usmażyć.
Ogórka obrać i pokroić w słupki. W paski pokroić też żółty ser.
Na zielonego naleśnika kłaść usmażone mięsko, świeżego ogórka, plasterki pomidora, kilka ziaren kukurydzy z puszki, liść sałaty zielonej porwanej na strzępy i żółty ser. Zawinąć. Podgrzać w piekarniku bądź kuchence mikrofalowej. Ser musi się stopić. Polecam, bo są bardzo smaczne i ….zdrowo zieloooone:)
Świetny przepis! Dziękuję za zgłoszenie:)
Moja propozycja konkursowa to:
Buraczkowe naleśniki z grzybami
Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Wspaniale wyglądają i smakują.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ szklanki mleka
½ szklanki soku z buraka ćwikłowego
1 jajko
1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
olej do smażenia
Farsz:
40 dag grzybów leśnych
1 cebula
3 łyżki masła
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Mleko mieszam z sokiem z buraka. Dodaję jajko, sól oraz mąkę. Dokładnie mieszam ciasto. Na rozgrzanym oleju smażę rumiane naleśniki.
2.Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekam. Grzyby z cebulą smażę na małym ogniu na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3.Na naleśnik nakładam porcję farszu grzybowego. Zwijam w rulon i układam na talerzu.
e-mail: kjaworek87@poczta.onet.pl
Dziękuję za zgłoszenie:)
Witaj,
świetny konkurs z cudowną nagrodą:-)
Uwielbiam naleśniki od dziecka. Mogłabym jeść je codziennie. Lubię je zarówno w wersji na słodko, jak również w wersji wytrawnej. Lubię je nawet same, bez żadnych dodatków, ale z pysznym domowym dżemem, konfiturą, czy kremem nie mają sobie równych. W wersji wytrawnej często zapiekam je w domowym sosie ze świeżych pomidorów z bazylią prosto z krzaczka, wypełniając je pysznym nadzieniem. Na słono pasuje również do nich sos serowy ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Mogłabym pisać i pisać o naleśnikach, ale ……jako naleśniki w wersji wytrawnej bardzo polecam pyszne naleśniki z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do naleśników a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
Naleśniki:
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mleka
– 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
– olej rzepakowy do smażenia
Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz:
– około 400 gram kurek
– garść włoskich orzechów
– 2 ząbki czosnku
– opakowanie świeżego szpinaku
– sól i pieprz do smaku
Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i krótko gotujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i farsz nakładamy na naleśniki. Naleśniki zwijamy jak krokiety i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewany śmietanką kremówką 36%, posypujemy parmezanem (lub kozim serem jak ktoś woli) i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.
Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
W wersji na słodko proponuję puszyste, waniliowe naleśniki z domowym kremem czekoladowym, domowym sosem truskawkowym i truskawkami (lub malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, wiśniami):
Ciasto na puszyste naleśniki:
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mleka
– 1 szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
– 1,5 szklanki mąki
– szczypta soli
– 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
– olej rzepakowy do smażenia
W misce dobrze wymieszać mokre składniki (jajka, mleko, maślankę). Dodać do nich przesianą mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalewać ciasto. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta najpierw rozgrzać kolejną bardzo małą porcję oleju.
Domowy krem czekoladowy:
– 1 szklanka śmietanki kremówki
– 4 łyżki cukru
– 5 łyżek kakao
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.
Domowy sos truskawkowy (lub malinowy, jagodowy, z borówek, jeżyn, wiśni):
świeże truskawki (lub inne owoce) zmiksować z niewielką ilością cukru
Usmażone naleśniki smarować kremem czekoladowym. Na krem położyć świeże truskawki (lub inne letnie owoce). Naleśnik zwinąć w rulon, polać sosem truskawkowym (lub innym owocowym) i domową polewą czekoladową (polewę czekoladową przygotowujemy identycznie jak krem, krócej gotując, do uzyskania konsystencji polewy, nie kremu). Naleśnik udekorować świeżymi truskawkami (lub innymi letnimi owocami). Zdjęcia tych naleśników wysyłam na maila:-)
Jako dodatek do naleśników na słodko proponuję również pieczone w wanilii gruszki:
Potrzebujemy:
– 4 dojrzałe gruszki
– sok z 1 cytryny
– laska wanilii
– 4 łyżki cukru
Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Naleśniki z pieczonymi w wanilii gruszkami polać domową polewą czekoladową.
A moją ostatnią propozycją są „wymyślone” przeze mnie i wypróbowane 2 dni temu naleśniki duszone w domowym sosie karmelowym a la Crepes Suzette z karmelizowanymi owocami:
Ciasto na naleśniki:
– 2 jajka
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka naturalnego jogurtu
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
– olej rzepakowy
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać żółtka i dalej ubijać. Do ubitych jaj dodać jogurt naturalny i mleko. Ponownie wszystko wymieszać mikserem i dodać przesianą mąkę oraz odrobinę oleju rzepakowego. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie wymieszać mikserem i na rozgrzanej patelni smażyć puszyste naleśniki. Nie ma potrzeby dodatkowo natłuszczać patelni przed smażeniem kolejnego naleśnika.
Domowy sos karmelowy:
– 1 szklanka śmietanki kremówki
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
W rondelku rozpuścić cukier na małym ogniu. Do skarmelizowanego (ale nie spalonego) cukru dolać śmietankę i energicznie wymieszać. Gotować chwilkę aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać domowy ekstrakt waniliowy i ponownie zagotować.
Karmelizowane owoce:
do rozpuszczonego i skarmelizowanego cukru dodać umyte, pozbawione pestek i gniazd nasiennych owoce (u mnie jabłka, gruszki, brzoskwinie i śliwki). Całość chwilkę poddusić, aż owoce lekko zmiękną i puszczą trochę soku. Dodać kilka kropli soku z cytryny.
Usmażone naleśniki złożyć w trójkąty. Na patelnię, na której smażyły się naleśniki, wlać domowy sos karmelowy. Do sosu włożyć 4 złożone naleśniki i chwilkę poddusić na małym ogniu, naleśniki obrócić na drugą stronę i poddusić, aż wchłoną cały sos. Podawać gorące z karmelizowanymi owocami. Zdjęcia tych naleśników wysyłam również na maila:-)
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania moich propozycji:-)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Koniecznie muszę je wypróbować! Dziękuję za zgłoszenie 🙂
Omlet egzotyczny ( z kokosową nutą, mango i malinami)
Moją propozycją jest delikatny i puszysty omlet biszkoptowy z kokosową nutą, jaką nadaje mu olej kokosowy. Omlet podaję z kremowym serkiem, malinami i mango, którego słodycz idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami 🙂 Całość nadaje mu egzotycznego charakteru. Nie zawiera mąki, dzięki czemu mogą się na niego skusić osoby na diecie bezglutenowej. Do tego jest łatwy i szybki do zrobienia, idealny na leniwe śniadanie.
Potrzebujemy:
– 2 duże jajka, albo 3 mniejsze, białka i żółtka oddzielnie
– szczypta soli, szczypta cukru
– pół łyżeczki oleju kokosowego
Dodatki:
-kremowy twarożek, miód, mango, maliny
Patelnię smarujemy olejem kokosowym. Białka ubijamy na sztywną pianę, w międzyczasie dodajemy szczyptę soli i cukru. W momencie gdy białka są ubite, nagrzewamy patelnię. Do ubitych białek dodajemy żółtka, krótko miksujemy. Masę wylewamy na patelnię, smażymy z obu stron na złoty kolor
Twarożek wymieszać z niewielką ilością miodu, mango pokroić na cienkie plasterki. Omlet posmarować twarożkiem, na to wyłożyć maliny i plastry mango. Złożyć na pół. Można dodatkowo polać sosem ze zmiksowanych malin. Mniami 🙂
h_anka(at)wp.pl