Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes

Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś łatwy i przyjemny przepis na pappardelle z wędzonym pstrągiem w delikatnym sosie ze świeżych pomidorów podany ze startym parmezanem. Danie robi się bardzo szybko więc idealnie nadaje się dla zabieganych na przyjemny obiad w tygodniu. Można też użyć tutaj innego ulubionego rodzaju makaronu, jak i innej wędzonej ryby o zwartym, białym mięsie. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Fast food”. Pycha!

Scroll down for recipe in English

pappardelle

Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 6 dużych i dojrzałych pomidorów
  • sól morska i mielony czarny pieprz
  • 15 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 4 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 2 małe cebule)
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 g świeżego makaronu pappardelle lub tagliatelle (lub innego ulubionego, może być też suszony)
  • 600 g filetów z wędzonego pstrąga, bez skóry, podzielonych na duże kawałki
  • starty parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż pomidory. Blanszuj przez 2 minuty, po czym przełóż łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, pozwól przestygnąć przez kilka minut, następnie zdejmij z nich skórkę. Przekrój pomidory na połówki i usuń nasiona.
  2. Włóż pomidory wraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szalotką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem, przelej go większego garnka i  podgrzewaj na średnim ogniu, w trakcie gotowania makaronu.
  3. We wrzącej wodzie po gotowaniu pomidorów ugotuj makaron, aż będzie al dente. Odcedź i przełóż do sosu pomidorowego, wraz z wędzonym pstrągiem i dokładnie wymieszaj. Podgrzej jeszcze przez minutę lub dwie po czym przełóż na talerze i podawaj z dużą ilością startego parmezanu.

Smacznego!

pappardelle

English version

Pappardelle with smoked trout and tomatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 6 vine ripened plum tomatoes
  • sea salt and black pepper
  • 15 semi-dried tomatoes in oil
  • 2 garlic clove, peeled and roughly chopped
  • 4 shallots peeled and roughly chopped
  • 3/4 cup olive oil
  • juice of 1/2 lemon
  • 500 g fresh pappardelle or tagliatelle
  • 600 g  skinless smoked trout fillets, flaked into large chunks
  • Parmesan, for grating

Preparation:

  1. Add the plum tomatoes to a large pan of boiling salted water and blanch for 2 minutes. Lift out with a slotted spoon to a bowl of iced water to cool for a few minutes, then remove and peel off the skins. Halve the tomatoes and squeeze out the seeds.
  2. Put the tomatoes into a food processor along with the semi-dried tomates, garlic, shallots, olive oil, and lemon juice. Whiz to a smooth sauce and season with salt and pepper to taste. Pour the sauce into a pan and warm through over medium-high heat while you cook the pasta.
  3. Cook the pasta in a boiling salted water for 2 minutes until al dente. Drain well, then toss with the tomato dressing and flaked trout and cook for a minute or two. Divide among warm plates and grate over some parmesan to serve.

Enjoy!

pappardelle

Share the post "Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Ryby i owoce morza Tagged With: Gordon Ramsay, makaron, pappardelle, parmezan, pomidor, pstrąg, ryba, ser, suszone pomidory, tagliatelle

« Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables
Konkurs z firmą Ballarini – zakończony! »

Comments

  1. Marta says

    25 sierpnia 2014 at 16:48

    Pstrągowe arcydzieło 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 sierpnia 2014 at 18:34

      🙂

      Odpowiedz
  2. Carrie Pacini says

    26 sierpnia 2014 at 14:15

    This looks wonderful!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 sierpnia 2014 at 14:24

      Thank You:)

      Odpowiedz
  3. filizanka-smakow says

    28 sierpnia 2014 at 13:41

    Pycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
    Zapraszam do mnie – mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.

    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 sierpnia 2014 at 14:24

      Już zaglądam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Maki sushi z pieczonym łososiem

Przyprawa do taco-pikantna mieszanka meksykańska

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress