Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Jak zamrozić fasolkę szparagową

Jak zamrozić fasolkę szparagową

by Dzi 20 komentarzy

Share the post "Jak zamrozić fasolkę szparagową"

  • Facebook
  • Twitter

Może brzmi to dziwnie, jednak sama jakiś czas temu szukałam w sieci najlepszego sposobu na mrożenie warzyw. Moja mamunia uszczęśliwiła mnie niemożliwą ilością pięknej i ekologicznej fasolki szparagowej, w związku z czym należało ją jak najlepiej zakonserwować.

Zależało mi na tym, aby fasolka zachowała swój naturalny kolor i konsystencję, dlatego wybrałam opcję zamrożenia jako najbardziej efektywną i naturalną. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym mrożonki są zdrowe, bo mrożenie nie zabiera produktom wartości odżywczych. Większość warzyw (również niektóre owoce) przed mrożeniem należy krótko zblanszować i zahartować zimną wodą. Blanszowanie to jeden z rodzajów obróbki cieplnej, polegający na szybkim obgotowaniu produktów we wrzątku, a następnie zanurzeniu w lodowatej wodzie, co zapobiega dalszemu działaniu wysokiej temperatury. Proces ten niszczy enzymy odpowiedzialne za utratę koloru i właściwej konsystencji warzyw.

Najlepszy i najprostszy sposób znalazłam tutaj:

  1. Fasolkę przeznaczoną do zamrożenia umyj i odetnij końcówki.
  2. W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody i wrzuć pierwszą partię fasolki. Po 2-3 minutach przełóż fasolkę do naczynia z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie wyjmij i osącz. Potwórz tą czynność z resztą fasoli (uprzednio odczekaj aż woda ponownie się zagotuje).
  3. Tak przygotowaną fasolkę przełóż do torebek na mrożonki, odciśnij powietrze, zamknij i włóż do zamrażarki.

Takim sposobem możemy cieszyć się pyszną fasolką przez cały rok 🙂

fasolka

Poniżej zamieszczam orientacyjny czas blanszowania niektórych warzyw:

  • fasolka szparagowa 2-3 minuty
  • kalafior 3 minuty
  • brokuły 2 minuty
  • cukinia 2 minuty
  • groszek zielony 1-2 minuty
  • kolby kukurydzy 5-6 minut
  • bób 1-2 minuty
  • szparagi 2 minuty

fasolka

Share the post "Jak zamrozić fasolkę szparagową"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik Tagged With: fasolka szparagowa, poradnik

« Test ekologicznej patelni do naleśników firmy Ballarini i przepis na fondanta z nutellą /Skillet chocolate fondant with nutella
Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables »

Comments

  1. Justyna says

    21 sierpnia 2014 at 17:43

    Na pewno wykorzystam w przyszłości 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2014 at 17:44

      🙂

      Odpowiedz
  2. online says

    21 sierpnia 2014 at 20:51

    Można i tak, choć zimowa tęsknota do letnich przysmaków również ma swój urok ;P

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2014 at 21:15

      No cóż. Mimo wszystko nic nie zastąpi takiej fasolki prosto z krzaka…

      Odpowiedz
  3. Paulina says

    24 sierpnia 2014 at 14:47

    Również mrożę warzywa i owoce żeby w zimie delektować się ich smakiem. Także mrożone zioła są zdecydowane lepsze od tych suszonych, ale mimo wszystko nic nie zastąpi smaku świeżych owoców, warzyw i ziół, więc korzystajmy póki jest na nie sezon.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 sierpnia 2014 at 14:51

      Zgadzam się w 100 % 🙂

      Odpowiedz
  4. Iwona says

    1 sierpnia 2016 at 17:46

    Super sprawa, proste wskazówki i jakże użyteczne 🙂

    Odpowiedz
  5. Milka says

    17 lipca 2017 at 16:55

    A po co odcinac ta miekka koncowke w fasolce? Ja jej nigdy nie odcinam jedynie ten twardy ogonek. Po co niektorzy to robia?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lipca 2017 at 18:09

      U mnie w domu się nie odcinało, ja raz odcinam raz nie. W sumie pewnie zależy to od osobistych preferencji.

      Odpowiedz
  6. Początkująca says

    15 września 2017 at 14:30

    Może i durne pytanie, ale jestem początkująca w kuchni 🙂 .
    Czy po rozmrożeniu tej uprzednio blanszowanej fasolki nadal trzeba ją gotować/blanszowac przed spożyciem czy jest ona już gotowa? 🙂
    Dziękuję

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 września 2017 at 14:38

      Jest gotowa:)

      Odpowiedz
      • Maciej says

        25 września 2018 at 13:23

        No jak to ? Hartowana we wrzątku 2-3 minuty i ma być gotowa do jedzenia po rozmrożeniu? RAczej nie bardzo? Zwykle szparagowa potrzebuje z 15 minut na parze żeby była miękka.
        Proszę o sprawdzenie powyższej informacji….
        DZięki

        Odpowiedz
        • Dzi says

          25 września 2018 at 14:12

          Podana wyżej instrukcja dotyczy zahartowania fasolki w celu jej zamrożenia. Po jej rozmrożeniu należy ją poddać odpowiedniej obróbce termicznej w celu jej spożycia. Zahartowanie nie jest równoznaczne z ugotowaniem.

          Odpowiedz
  7. nazwa says

    8 marca 2019 at 10:38

    nie ma głupich pytań-dlatego się mówi, poza tym fasolka zawiera fazynę-białko które powoduje sklejanie się erytrocytów, ulega ono rozkładowi w wysokiej temperaturze, ale nie znalazłem informacji ile czasu potrzebuję na to, więc ja osobiście wolałbym zawsze te 15min poświęcić

    Odpowiedz
    • Olaa says

      26 lipca 2019 at 14:08

      dlatego fasolkę gotuje się bez przykrycia, podobnie jak np. ryż.

      Odpowiedz
  8. Natalia says

    26 lipca 2019 at 18:28

    Cukienię i bób mrożę zawsze bez obgotowywania w gorącej wodzie, w zimie wyciagam i gotuje bądź dodaję do ryżu na patelnię lub do zupy, czy moje warzywa są gorsze niż te zahartowane ? Nie zauważyłam różnicy w smaku

    Odpowiedz
    • Magrot says

      28 lipca 2019 at 16:03

      Myślę, że nie

      Odpowiedz
  9. J says

    1 sierpnia 2020 at 08:16

    A czy taka fasolkę przed zamrożeniem lepiej osuszyć papierowym ręcznikiem aby była nie posklejana lodem później ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 sierpnia 2020 at 08:54

      Można oczywiście wyłożyć ją na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru wody.

      Odpowiedz
  10. poradzimy24.pl says

    16 października 2021 at 06:29

    Mrożenie to super sposób na zero waste. Dzięki za inspirację 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya

Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress