Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule w białym winie / Moules marinière

Mule w białym winie / Moules marinière

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Mule w białym winie / Moules marinière"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam przepis na moje ukochane mule, tym razem w  wersji najłatwiejszej w stylu francuskim.  Małże duszone są w aromatyzowanym tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym białym winie z cebulą i czosnkiem. Łatwiej przygotować się ich chyba już nie da i warto też wspomnieć, że danie to jest bardzo niskokaloryczne 🙂  W celu uzyskania jak najlepszego efektu, skorzystałam z przepisu Gordona Ramsaya z jego książki “World Kitchen”. Przygotujcie też dużo świeżego pieczywa do maczania w pysznym sosie, który wytworzy się podczas duszenia. Pyszne!

Na moim blogu przedstawiłam już kilka, także przepysznych przepisów, które warte są wypróbowania:

  • Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami
  • Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego
  • Mule w sosie śmietanowo-cydrowym
  • Mule z kurkami

Scroll down for recipe in English

 

mule

Mule w białym winie 

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg żywych muli
  • 1 cebula, obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 1 szalotka, obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, obrany i drobniutko posiekany
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki tymianku
  • garść natki pietruszki, listki posiekane, oddzielone od łodyżek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wyszczotkuj mule pod zimną, bieżącą wodą, zdrap nożem ewentualne zgrubienia na skorupkach i usuń zielone “brody”. Przejrzyj dokładnie wszystkie mule, wyrzuć te popękane i te otwarte, które nie zamkną się po ostukaniu. Dokładnie je opłucz i odstaw.
  2. Do dużego garnka włóż cebulę, szalotkę, czosnek, liść laurowy, tymianek, łodygi pietruszki. Doprowadź do wrzenia, włóż delikatnie oczyszczone małże i przykryj garnek dobrze dopasowaną przykrywką. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa i gotuj mule przez 3-4 minuty, aż wszystkie się otworzą. Po tym czasie wyrzuć te, które się nie otworzyły i dopraw dużą szczyptą pieprzu, Małże same z siebie są dosyć słone, więc prawdopodobnie sos nie będzie potrzebował już soli.
  3. Wyłóż mule wraz z sosem do dużych misek i posyp obficie posiekanymi listkami natki pietruszki. Podawaj natychmiast, pamiętając o przygotowaniu dużej miski na muszle.

Smacznego!

 

mule

English version

Moules marinière

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 kg live mussels
  • 1 onion, peeled and finely chopped
  • 1 shallot, peeled and finely chopped
  • 1 garlic clove, pelled and finely chopped
  • 1 bay leaf
  • 3 thyme sprigs
  • handful of flat-leaf parsley, stalks separated, leaves chopped
  • 200 ml dry white wine
  • black pepper

Preparation:

  1. Scrub the mussels clean under cold running water, scraping off any barnacles with a knife and tugging away and beards. Check over the mussles, discarding any that are cracked or open and do not close when sharply tapped. Rinse well and set aside.
  2. Place the onion, shallot, garlic, bay leaf, thyme, parsley stalks and wine in a large pan. Bring to the boil, then tip in the mussels and cover the pan with a tight-fitting lid. Give the pan one or two shakes, then let the mussls steam for 3-4 minutes until they have opened. Discard any that remain closed. Season with a good grinding of pepper. Mussels are naturally salty so you probably won’t need to add salt.
  3. Divide the mussels and cooking juices between warm large bowls and sprinkle with the chopped parsley. Serve immediately, remembering to provide bowls for the discarded empty shells.

Enjoy!

mule

Share the post "Mule w białym winie / Moules marinière"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, Gordon Ramsay, kuchnia francuska, małże, mule, owoce morza, wino, zioła

« Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken
Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette »

Comments

  1. bubu says

    14 sierpnia 2014 at 10:50

    uwielbiam 🙂 moje ulubione na białym winie z dużą ilością natki pietruszki :)Pychaaa

    Odpowiedz
  2. Dariozka91 says

    14 sierpnia 2014 at 20:32

    mmmm! dawno nie jadłam 😉 a robię bardzo podobne, lecz dodaję tłuściutkiej śmietany 😛

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    21 kwietnia 2017 o 09:14

    […] okazję! To nie jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie, które także okazały się wręcz obłędne, polecam. W oryginalnej wersji przepisu na steki z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Losos zapiekany ze szpinakiem i mozzarella / Salmon baked with spinach and mozzarella

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella

Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

bigos_z_mlodej_kapusty

Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress