Share the post "Test ekologicznej patelni do naleśników firmy Ballarini i przepis na fondanta z nutellą /Skillet chocolate fondant with nutella"
Jakiś czas temu odezwał się do mnie przedstawiciel firmy Ballarini z propozycją współpracy polegającej na przetestowaniu patelni do naleśników. Długo się nad tym zastanawiałam, rozważając wszystkie za i przeciw, jednak zdecydowałam się podjąć wyzwanie zaznaczając, że moja opinia będzie subiektywna. Ponadto przekonała mnie też idea eko, no i zwyczajnie przymierzałam się do zakupu takiej patelni 😉
Pewnego pięknego dnia zawitał do mnie kurier i po rozpakowaniu moje pierwsze wrażenie było jak najbardziej pozytywne. Prosta linia, bez udziwnień i jak dla mnie hit – rączka ze stali nierdzewnej, co oznacza, że można w niej zapiekać potrawy w piekarniku! Bardzo często w moich przepisach zalecam zakup tego typu patelni, gdyż potrawę od razu po podsmażeniu można umieścić w piekarniku, unikając niepotrzebnego brudzenia naczyń żaroodpornych. Zwyczajnie są bardzo wygodne w użytkowaniu.
Moja patelnia pochodzi z serii Eco Greenline, co oznacza, że została wyprodukowana przy 75 procentowemu ograniczeniu emisji CO2. Patelnia ta wykonana jest z aluminium w 100% pochodzącego z recyclingu, co potwierdzone jest odpowiednimi certyfikatami, a ponadto kupując ją, wspieramy ponowne zalesianie lasów deszczowych. Co więcej, nieprzywierająca, wysokiej jakości powłoka non – stick nie zawiera też żadnych szkodliwych substancji, takich jak związki niklu, metali ciężkich czy PFOA. Warto też wspomnieć o 7 letniej gwarancji 🙂 Przyjemnie, prawda?
Przejdźmy już do testów. Postanowiłam sprawdzić ją bardzo wszechstronnie, zaczęłam więc od standardowych naleśników, a skończyłam na omletach. Faktycznie zgodnie z obietnicą producenta patelnia nagrzewała się ekspresowo, naleśniki i omlety pomimo użycia bardzo małej ilości oleju nie przywierały. Pokusiłam się nawet na usmażenie naleśnika bez jakiegokolwiek dodatku tłuszczu i też dała radę. Warto też zaznaczyć, że bardzo łatwo się ją myje i można też zwyczajnie wrzucić ją do zmywarki.
Czułam jednak niedosyt i bardzo chciałam wypróbować jej możliwości w piekarniku. Szukałam czegoś innego, aby wykazać jak największą wszechstronność tej patelni i tak przyszedł mi do głowy fondant (inaczej lava cake). Uwielbiam je wszystkie, z płynną czekoladą wypływającą z jego wnętrza – pycha! Tego, dla urozmaicenia, wzbogaciłam nutellą. Po raz kolejny patelnia mnie nie zwiodła i ciacho wyszło przepyszne, nieprzyzwoicie wręcz czekoladowe! Dla tradycjonalistów – można je zrobić też w tortownicy, wystarczy tylko dwukrotnie zwiększyć liczbę składników i wydłużyć czas pieczenia do 25 minut.
Scroll down for recipe in English
Fondant z patelni z nutellą
(6-8 porcji)
Składniki na pierwszą warstwę:
- 60 g miękkiego masła
- 25 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na drugą warstwę:
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g masła
- 25 g mąki
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 80g nutelli
Przygotowanie pierwszej warstwy:
- Umieść czekoladę w misce żaroodpornej i rozpuść w kąpieli wodnej (nad gotującą się wodą), lekko przestudź.
- W misce miksera umieść masło wraz z cukrem i solą, po czym zmiksuj do białości. Następnie dodaj żółtko i czekoladę, ponownie zmiksuj.
- Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników i rozsmaruj powstałą masę na spodzie patelni.
Przygotowanie drugiej warstwy:
- Rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i wymieszaj z mąką.
- Jajka z cukrem zmiksuj do białości i wmieszaj do masy czekoladowej.
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 oC.
- Rozsmaruj nutellę na pierwszej warstwie, po czym wyłóż na nią drugą warstwę czekoladową.
- Piecz przez 15-17 minut, po czym wyjmij z piekarnika i odstaw na minimum godzinę do ostygnięcia.
Smacznego!
Podsumowując, przetestowałam patelnię pod absolutnie każdym możliwym kątem i nie zawiodła mnie. Uwierzcie mi, że szukałam mankamentu, ale zwyczajnie go nie znalazłam i z czystym sumieniem polecam każdemu niezdecydowanemu i wszystkim dbającym o nasze środowisko naturalne 🙂 Cena 149 zł w stosunku do jakości jest jak najbardziej odpowiednia. Ponadto, w najbliższym czasie planuję ogłosić konkurs, w którym do wygrania będzie podobna patelnia firmy Ballarini – nie przegapcie! 🙂
English version
Skillet chocolate fondant with nutella
(6-8 servings)
Ingredients for the first layer:
- 60 g butter, softened
- 25 g of dark chocolate, min. 60% cocoa content, chopped
- 100 g of sugar
- pinch of salt
- 1 egg yolk
- 100 g flour
- 1/2 teaspoon baking powder
Ingredients for the second layer:
- 100 g dark chocolate, min. 60% cocoa content, chopped
- 100 g butter
- 25 g flour
- 2 eggs
- 100 g of sugar
- 80g nutella
Preparation of the first layer:
- Heat the chocolate in a heatproof bowl and dissolve in a water bath (over boiling water), next cool it down.
- In the bowl of stand mixer beat butter with sugar and salt until light and fluffy. Next add egg yolk and chocolate and mix.
- Add the flour, baking powder, mix to combine and spread the batter on the bottom of the pan.
Preparation of second layer:
- Heat the chocolate with butter in a water bath, next cool it down and mix in the flour.
- In the bowl of stand mixer beat eggs with sugar until light and fluffy, next stir in melted chocolate.
- Preheat the oven to 180 oC.
- Spread Nutella on the first layer, next spred second layer of chocolate.
- Bake for 15-17 minutes, then remove from the oven and set aside for at least an hour to cool.
Enjoy!
Aneta G. says
wygląda obłędnie po prostu 🙂
Dzi says
I „niestety” tak samo smakuje 😛
magda says
omamo, ropzływam się! 🙂
Dzi says
🙂
bubu says
przepysznie i słodko 🙂
LottoMiliony says
Na Twoim blogu uwielbiam to, że zamieszczasz te zdjęcia. Jako facet miałbym problem ze zrobieniem czegokolwiek bez nich. Kupiłem ostatnio taką patelnię do naleśników ale w Biedronce, też się będzie nadawać? Bo fondantat wygląda.. Ojej.. Brak mi słów, przepysznie po prostu
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa:) Co do patelni, o ile ma metalową rączkę i uchwyty to jak najbardziej tak 🙂