Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przepis na przepyszny, zdrowy, szybki i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Cukinia pokrojona w plastry, zamarynowana w czosnku i ziołach a następnie upieczona na grillu. Przygotowywałam cukinię z tego przepisu na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej i w obu wersjach wyszła doskonała 🙂 Polecam!

Scroll down for recipe in English

 

cukinia

Grillowana ziołowa cukinia

(8 porcji)

Składniki:

  • 4 młode cukinie, pokrojone w 1 cm plastry
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego ( stosuję zamiennie)
  • 1 łyżka świeżych listków oregano (lub 1/2 łyżki suszonego)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego)
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ułóż plastry cukinii na ręczniku papierowym i posyp je solą. Odstaw na kilka minut, po czym odsącz ręcznikiem wydzielony sok.
  2. W międzyczasie w misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
  3. Wymieszaj cukinię z powstałą marynatą i odstaw na 15 minut.
  4. Po tym czasie wyłóż na grilla lub patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!

 

cukinia

 

English version

Grilled herbed courgette

(8 servings)

Ingredients:

  • 4 young courgettes, cut into 1 cm slices
  • 6-8 tablespoons of olive or canola oil
  • 1 tablespoon fresh oregano leaves (or 1/2 tablespoon dried oregano)
  • 1 tablespoon fresh thyme leaves (or 1/2 tablespoon dried thyme)
  • 1 teaspoon chopped fresh rosemary (or 1/2 dried rosemary)
  • 4 cloves garlic,minced
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Arrange the zucchini slices on a paper towel and generously sprinkle with salt. Set aside for a few minutes and drain the released juices with paper towel.
  2. In a bowl, mix olive oil with garlic, oregano, thyme, rosemary, a teaspoon of salt and a pinch of pepper.
  3. Mix zucchini with the marinade and set aside for 15 minutes.
  4. Next grill the zucchini on the grill or grill pan for 3 minutes on each side and serve!

Enjoy!

 

cukinia

Share the post "Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grill, zioła

« Mule w białym winie / Moules marinière
Test ekologicznej patelni do naleśników firmy Ballarini i przepis na fondanta z nutellą /Skillet chocolate fondant with nutella »

Comments

  1. foodmania says

    17 sierpnia 2014 at 12:01

    mmm… smak cukinii i świeżych ziół, aż poczułam ten aromat 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 sierpnia 2014 at 12:10

      Polecam, jest zaskakująco smaczna:)

      Odpowiedz
  2. Kraina Miodem Płynąca says

    17 sierpnia 2014 at 20:07

    Wspaniała, uwielbiam!!! 🙂

    Odpowiedz
  3. Patryk z edycji tekstu says

    18 sierpnia 2014 at 00:28

    Kiedyś jadłem takie duże placki z cukinii i nie posmakowały mi. Tutaj ta cukinia jest w małych plasterkach i wygląda całkiem apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 sierpnia 2014 at 07:16

      Cukinię też trzeba lubić. Jeżeli piszesz o takiej panierowanej – też uwielbiam:)

      Odpowiedz
  4. Darek says

    18 sierpnia 2014 at 15:21

    Kabaczki wyglądają świetnie. Moja mama zawsze robi w plasterki z przyprawami i na grila. Najlepiej smakują takie z działki, a teraz jest na nie sezon. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 sierpnia 2014 at 15:35

      Dokładnie:)

      Odpowiedz
  5. kowkla says

    21 sierpnia 2014 at 15:08

    Ja również uwielbiam cukinię, niestety w moim przydomowym ogródku chyba z powodu nadmiernych opadów cukinia ani ogórki w tym roku niezbyt udane…
    Ale nic to. Właściwie nigdy jeszcze nie dodawałam ziół przed grillowaniem cukinii. A czemu? nie wiem.. Ale już czuje ten aromat:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2014 at 15:10

      A u mojej mamy wszystko obrodziło aż nadto! Może za rok będzie lepiej 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Test ekologicznej patelni do naleśników firmy Ballarini i przepis na fondanta z nutellą /Skillet chocolate fondant with nutella

Warsztaty z Ramą „Smaż jak szef kuchni” pod okiem Pascala Brodnickiego

Surowka-z-pora-z-kukurydza-Leek-and-corn-salad

Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad

Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem

Calzone nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami leśnymi / Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress