Dziś przepis na przepyszny, zdrowy, szybki i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Cukinia pokrojona w plastry, zamarynowana w czosnku i ziołach a następnie upieczona na grillu. Przygotowywałam cukinię z tego przepisu na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej i w obu wersjach wyszła doskonała 🙂 Polecam!
Scroll down for recipe in English
Grillowana ziołowa cukinia
(8 porcji)
Składniki:
- 4 młode cukinie, pokrojone w 1 cm plastry
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego ( stosuję zamiennie)
- 1 łyżka świeżych listków oregano (lub 1/2 łyżki suszonego)
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego)
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ułóż plastry cukinii na ręczniku papierowym i posyp je solą. Odstaw na kilka minut, po czym odsącz ręcznikiem wydzielony sok.
- W międzyczasie w misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
- Wymieszaj cukinię z powstałą marynatą i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie wyłóż na grilla lub patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony.
Smacznego!
English version
Grilled herbed courgette
(8 servings)
Ingredients:
- 4 young courgettes, cut into 1 cm slices
- 6-8 tablespoons of olive or canola oil
- 1 tablespoon fresh oregano leaves (or 1/2 tablespoon dried oregano)
- 1 tablespoon fresh thyme leaves (or 1/2 tablespoon dried thyme)
- 1 teaspoon chopped fresh rosemary (or 1/2 dried rosemary)
- 4 cloves garlic,minced
- salt and pepper
Preparation:
- Arrange the zucchini slices on a paper towel and generously sprinkle with salt. Set aside for a few minutes and drain the released juices with paper towel.
- In a bowl, mix olive oil with garlic, oregano, thyme, rosemary, a teaspoon of salt and a pinch of pepper.
- Mix zucchini with the marinade and set aside for 15 minutes.
- Next grill the zucchini on the grill or grill pan for 3 minutes on each side and serve!
Enjoy!
foodmania says
mmm… smak cukinii i świeżych ziół, aż poczułam ten aromat 😉
Dzi says
Polecam, jest zaskakująco smaczna:)
Kraina Miodem Płynąca says
Wspaniała, uwielbiam!!! 🙂
Patryk z edycji tekstu says
Kiedyś jadłem takie duże placki z cukinii i nie posmakowały mi. Tutaj ta cukinia jest w małych plasterkach i wygląda całkiem apetycznie 🙂
Dzi says
Cukinię też trzeba lubić. Jeżeli piszesz o takiej panierowanej – też uwielbiam:)
Darek says
Kabaczki wyglądają świetnie. Moja mama zawsze robi w plasterki z przyprawami i na grila. Najlepiej smakują takie z działki, a teraz jest na nie sezon. Pozdrawiam.
Dzi says
Dokładnie:)
kowkla says
Ja również uwielbiam cukinię, niestety w moim przydomowym ogródku chyba z powodu nadmiernych opadów cukinia ani ogórki w tym roku niezbyt udane…
Ale nic to. Właściwie nigdy jeszcze nie dodawałam ziół przed grillowaniem cukinii. A czemu? nie wiem.. Ale już czuje ten aromat:)
Dzi says
A u mojej mamy wszystko obrodziło aż nadto! Może za rok będzie lepiej 🙂