Uwielbiam kuchnię hinduską, a curry w różnorakiej postaci mogłabym jeść nawet codziennie. Jednak na moim blogu wszystkie curry do tej pory były mięsne, postanowiłam więc przygotować je także w wersji wegetariańskiej. Przedstawiam więc przepyszne i bardzo aromatyczne curry z ziemniakami i kalafiorem, któremu nikt się nie oprze. Warzywa można przygotować odrobinę wcześniej na parze, ugotować bądź tak jak tutaj podsmażając, a później zwyczajnie wymieszać je z przygotowanym doskonałym pikantnym sosem. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Curry z ziemniakami i kalafiorem
(4 porcje)
Składniki:
- 1 średni kalafior, podzielony na różyczki
- 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w grubszą kostkę
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 6 pomidorów, posiekanych lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka garam masala
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka mielonego curry
- ¾ szklanka mleka kokosowego
- brązowy cukier, sól i pieprz do smaku
- wyciśnięty sok z ½ limonki lub cytryny
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego, kalafiora i ziemniaki, wymieszaj i podsmażaj przez około 10-12 minut, aż warzywa zmiękną i delikatnie się zarumienią. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W międzyczasie rozgrzej kolejną większą patelnię, dodaj kolejną łyżkę oleju kokosowego, cebulę i pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj aż cebula zmięknie, przez około 10 minut.
- Dodaj imbir, czosnek, garam masala, czerwoną pastę curry i mielone curry i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko kokosowe i wmieszaj przygotowanego kalafiora wraz z ziemniakami i gotuj przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw do smaku curry solą, pieprzem, brązowym cukrem i sokiem z limonki i podawaj.
Smacznego!
English version
Cauliflower and potato curry
(4 servings)
Ingredients:
- 1 medium head cauliflower, cut into florets
- 3 medium potatoes, cubed
- 2 tbsp coconut oil
- 1 onion, chopped
- 6 tomatoes, chopped or 1×400 g can chopped tomatoes
- 2 tsp minced ginger
- 4 cloves garlic, minced
- 1 tbsp garam masala
- 3 tbsp red curry paste
- 1 tsp curry powder
- ¾ cup coconut milk
- brown sugar, salt and pepper to taste
- squeeze of juice of ½ lime or lemon
Preparation:
- Heat large and deep pan over medium heat, add 1 tbsp coconut oil, cauliflower florets and the potatoes , stir and cook for about 10-12 minutes until almost soft and lightly browned. Season with salt and pepper to taste.
- Meanwhile heat another pan, add next 1 tbsp of coconut oil, onions and tomatoes, season with sal and pepper and cook until onions are soft, about 10 minutes.
- Add in the ginger, garlic, garam masala, red curry paste and curry powder. and stir to combine. Next mix in coconut milk and add in cooked cauliflower florets and the potatoes and simmer for 5-10 more minutes until sauce thickens.
- Season curry with salt, pepper, brown sugar and lime juice to taste and serve!
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]