Brokuły ostatnio mocno rozgościły się w mojej kuchni. Przygotowuję je na parze jako dodatek do dań głównych, jako puree do dań głównych, jednak ostatnio królują u mnie w zupach. Dziś proponuję przepyszną zupę krem z brokułami, ziemniakami i delikatnym serem gorgonzola, który sprawia, że staje się ona aksamitna, z charakterystycznym posmakiem sera pleśniowego. Podana z…
BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze
Jakiś czas temu zawiało mnie na Pragę-Północ, gdzie postanowiłam wypróbować specjały restauracji Boska!Włoska na ul. Markowskiej 22 w Warszawie. Szczerze mówiąc nie przepadałam za tą stroną Wisły, chociaż teraz może się to zmieni?
Zakręcone pączki / Twisted doughnuts
Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania 😉 Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od…
Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs
Dziś przedstawiam kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya „Bread Street Kitchen”, tym razem sięgnęłam po kaczkę duszoną w soku jabłkowym i bulionie, z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Długo pieczone udka dosłownie rozpływają się w ustach, to danie jest genialne w swojej prostocie. Zapewniam, że każdy poradzi sobie z nim doskonale. Zapraszam!
Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam!
Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion
W szale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf chciał, że trafiłam tutaj i jakoś ta miodowa cebula do mnie przemówiła. Przygotowałam w kilka chwil, wsadziłam do słoika i o nich zapomniałam. Po wyjęciu następnego dnia okazało się, że…
Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich
Te grillowane tosty na pewno będą częstą pozycją śniadaniową w te chłodne dni. Te pyszne kanapki z chrupiącym boczkiem, serem brie i na szybko karmelizowaną cebulką są po prostu obłędne! Jak mam pod ręką figi to też je w nie upycham, bo też doskonale komponują się z resztą składników. Polecam na sycące śniadanie dla całej…
Warsztaty z Pascalem Brodnickim
Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Rama Smaż jak Szef Kuchni. Odbyły się one w Food Lab Studio, a poprowadził je niesamowity Pascal Brodnicki – dosłownie wulkan energii! 🙂
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms
Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam!
Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup
Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest jest bardzo łatwe, chociaż czasochłonne, bo taka zupa najlepsza jest po dłuższym warzeniu na małym ogniu. Zapewniam, że warto poczekać 🙂 Zapraszam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- …
- 115
- Next Page »