Prosty i szybki sposób na świątecznego śledzika. Smakuje trochę jak ryba po grecku lub po japońsku, tylko należy ostrożnie obchodzić się z wędzoną papryką-moje wyszły nieco pikantne, ale akurat takie lubimy.
Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką
Składniki:
- 4 filety śledziowe, najlepiej matjasy
- 1 mały słoiczek (40 g) koncentratu pomidorowego
- 80 ml wody
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
- 1/2 upieczonej papryki czerwonej, obranej ze skóry, pokrojonej w paski*
- sól,cukier,pieprz
Przygotowanie:
- Filety wymocz najlepiej przez noc w wodzie lub mleku, osusz i pokrój w małe ok. 2 cm kawałki.
- Na patelni, na średnim ogniu,uduś na oleju cebulę – ok. 10 min.
- Następnie dodaj koncentrat,paprykę,wodę i dopraw do smaku solą,pieprzem i cukrem.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos nabrał gęstości.
- Wymieszaj wystudzony sos ze śledziami i odstaw na kilka godzin do lodówki.
*W celu upieczenia papryki zawiń ją w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 50 min.
Smacznego!
Uwielbiam takie śledziki pycha !!
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Od kilku lat nie jadłem śledzi. W tym daniu skusiły mnie. Zjadłem i jestem zachwycony, chodź bardziej tym daniem aniżeli śledziami, bo tych smak sam w sobie mnie nie przekonał. Śledzie będę jadł, ale tylko w tej formie :). Pozdrawiam