Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest jest bardzo łatwe, chociaż czasochłonne, bo taka zupa najlepsza jest po dłuższym warzeniu na małym ogniu. Zapewniam, że warto poczekać 🙂 Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zupa gulaszowa z wołowiną

(5-6 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 300 g wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do miseczki.
  2. Do tego samego garnka dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia.
  3. Dodaj papryki w proszku, tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje. Następnie wlej bulion, wmieszaj przecier pomidorowy i passatę, dopraw solą i pieprzem. Włóż wołowinę, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
  4. Po tym czasie dodaj paprykę oraz ziemniaki, przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków, przez około 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Posyp gotową zupę pietruszką i podawaj najlepiej z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

English version

Beef goulash soup

(5-6 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, diced
  • 1 clove garlic, thinly sliced
  • 1 parsnip, diced
  • 1 carrot, diced
  • 2 tablespoons butter
  • 300 g beef, cut in thick dice
  • 1 tablespoon sweet paprika powder
  • 1 teaspoon hot pepper powder
  • 1 teaspoon of thyme
  • 1/2 cup dry white wine
  • 4 cups of chicken or beef stock
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 1 red bell pepper, diced
  • 3 potatoes, peeled and diced
  • 500 ml tomato passata
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 2 tablespoons chopped parsley for serving

Preparation:

  1. In a large pot heat the butter, add beef, cook on medium heat until browned and transfer to a plate.
  2. Add onions, garlic, carrots and parsnip to the same pot and cook until soft and lightly browned.
  3. Add sweet and hot paprika and tyme, stir, cook for a minute and add wine. Cook until almost evaporated and add stock, tomato puree, tomato passata and season with salt and pepper. Add beef, cover with the lid and cook on low heat for 1 hour.
  4. Add the bell pepper and potatoes, cover and cook until soft, for about 30 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste if necessary.
  5. Sprinkle with parsley and serve with crusty bread.

Enjoy!

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Share the post "Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Zupy Tagged With: białe wino, mięso, obiad, papryka, pomidor, przystawka, wino, wołowina, zioła, zupa

« Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms »

Comments

  1. Magda says

    20 stycznia 2017 at 17:46

    Jak pięknie podana))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 stycznia 2017 at 17:47

      🙂

      Odpowiedz
  2. Roksana says

    22 stycznia 2017 at 17:08

    ooo super

    Odpowiedz
  3. Qba says

    26 maja 2017 at 22:35

    Warto trzymać się oryginału a gulaszowa powinna być ostra. Łyzeczka ostrej papryki to trochę lipa,to w końcu madziarski przepis a oni nie jedzą tak mdło jak u nas

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 maja 2017 at 08:29

      generalnie warto, ale warto tez dopasowywać stopień ostrości do swoich własnych preferencji jak już mamy taką opcję:)

      Odpowiedz
  4. Kasia says

    10 sierpnia 2018 at 19:31

    Pycha

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 sierpnia 2018 at 20:32

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pikantne-enchilady-z-kurczakiem-i-awokado-Spicy-enchiladas-with-chicken-and-avocado

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress