Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 200 g liści jarmużu, z usuniętymi grubymi łodyżkami i z grubsza posiekane
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą sos sojowy, bulion, ocet, skrobię lub mąkę kukurydzianą, imbir i pieprz. Dodaj pokrojoną wołowinę przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut do lodówki.
  2. W dużej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
  3. Dodaj mięso wyjęte z marynaty (marynatę zachowaj) i smaż do zarumienienia, przez około 4-5 minut, po czym wyjmij wołowinę z patelni i odstaw.
  4. Zmniejsz ogień do średniego i do tej samej patelni włóż jarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu.
  5. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

English version

Asian-style beef with kale and mushrooms

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup soy sauce
  • 2/3 cup beef or chicken stock
  • 2 tablespoons rice wine vinegar
  • 2 tablespoons corn starch
  • 1 1/2 tablespoons fresh ginger, finely grated
  • 1/2 teaspoon ground pepper
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1/2 onion, finely chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 450 g beef, thinly sliced
  • 200 g kale leaves, stems removed and chopped
  • 250 g mushrooms, quartered

Preparation:

  1. Whisk soy sauce, beef stock, vinegar, corn starch, ginger, and black pepper in medium bowl until fully combined.  Add sliced beef cover with plastic wrap, place in the refrigerator for 20 minutes.
  2. Add 2 tablespoons of olive oil to a large skillet or wok heated over medium high heat. When oil is hot, add onion, cook until softened, for about 2-3 minutes, add garlic and cook for another minute.
  3. Add beef from the marinade (reserve marinade), cook until cooked through and browned, for about 4-5 minutes. Remove beef and set aside.
  4. Turn the pan to medium, add kale and a little water if necessary. Add mushrooms and cook until kale has wilted, about 2-3 minutes. Add reserved marinade and cook until thickened.
  5. Add beef and stir and serve erve over rice or noodles.

Enjoy!

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Share the post "Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, jarmuż, kuchnia azjatycka, mięso, obiad, wołowina

« Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup
Warsztaty z Pascalem Brodnickim »

Comments

  1. Weronika says

    23 stycznia 2017 at 10:14

    pyszne danie

    Odpowiedz
  2. Monika says

    23 stycznia 2017 at 11:35

    🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wakacje nad Bałtykiem – krótka relacja dla szukających dobrego miejsca :)

Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt cake

Zestawienie świątecznych przepisów

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Orientalny-kurczak-w-coca-coli-Asian-style-coca-cola-chicken

Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress