Share the post "Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese"
Jakiś czas temu wróciłam z urlopu nad naszym pięknym polskim morzem i zatęskniłam za tymi pysznymi goframi. W końcu postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, a że sezon mamy jagodowy to je także tam przemyciłam 😉 Takim sposobem powstały chrupiące gofry jagodowe z nutą cytryny, podane ze słodkim twarożkiem, sosem jagodowym, malinami i jagodami. Były przepyyyszne! Ja upiekłam je na śniadanie, a że wcześnie nie lubię wstawać, to samo ciasto i sos jagodowy przygotowałam dzień wcześniej i świetnie przechowały się w lodówce. Sam twarożek to kwestia kilku sekund więc ten temat zostawiłam już na czas smażenia gofrów. Polecam je gorąco!
Scroll down for recipe in English
Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem
(10-12 gofrów)
Składniki na gofry:
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
Składniki na serek:
- 250 g kremowego serka śmietankowego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- maliny i jagody do podania
Przygotowanie:
- W dużej roztrzep jajka, następnie dodaj mleko, masło, sok z cytryny i wanilię i zmiksuj.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier, następnie dodaj mokre składniki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wmieszaj delikatnie jagody.
- Piecz gofry w rozgrzanej gofrownicy do ładnego zarumienia.
- W międzyczasie przygotuj serek ucierając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Podawaj gofry natychmiast, posmarowane serkiem, polane sosem jagodowym i posypane malinami i jagodami/borówkami amerykańskimi.
Smacznego!
English version
Blueberry waffles with sweet cream cheese
(10-12 waffles)
Ingredients for waffles:
- 2 eggs
- 1 1/2 cups warm milk
- 1/3 cup melted butter
- 1/4 cup fresh lemon juice
- 1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
- 2 cups all purpose flour
- 4 tablespoons granulated sugar
- 1/2 teaspoon of salt
- 4 teaspoons baking powder
- 1 1/2 cups fresh or frozen blueberries
Ingredients for cream cheese:
- 250 g cream cheese
- 4 tablespoons Greek yogurt
- 2 tablespoons powdered sugar
- raspberries and blueberries for serving
Preparation:
-
In a large bowl, beat the eggs, next stir in the milk, butter, lemon juice and vanilla.
-
In a separate bowl, mix together flour, salt, baking powder and sugar and add the milk mixture. Beat until blended and fold in blueberries.
-
Pour the batter into preheated waffle iron and cook until golden and crisp.
- For the sweet cream cheese in a small bowl mix all ingredients until well combined and smooth.
-
Top waffles with cheese topping, blueberry sauce and berries and serve immediately.
Enjoy!
Lena Gotuje says
Aż ślinka cieknie na widok tych gofrów! 🙂
Dzi says
🙂
Fitsweet.me says
Uwielbiam, ale też kojarzą mi się głównie z wakacjami nad morzem. Chyba czas spróbować zrobić samemu 🙂 Twoje wyglądają nieziemsko apetycznie.
Dzi says
i są przepyszne!
agata says
Magia 🙂