Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion"

  • Facebook
  • Twitter

W szale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf chciał, że trafiłam tutaj i jakoś ta miodowa cebula do mnie przemówiła. Przygotowałam w kilka chwil, wsadziłam do słoika i o nich zapomniałam. Po wyjęciu następnego dnia okazało się, że są przepyszne! Były tak smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, że postanowiłam wrzucić je też na bloga. Świetnie sprawdziły się na świątecznym stole, ale będą też doskonałe na każdą imprezę. Przeglądając moje zasoby odkryłam, że nie umieściłam tego przepisu na blogu, więc dzielę się nim teraz bo warto, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Śledzie w miodowej cebuli

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 6 mięsistych filetów śledziowych z oleju, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 4 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj resztę oleju, koncentrat pomidorowy, miód i ocet, dopraw solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Do przestygniętej cebuli wmieszaj filety, przełóż do słoika i odstaw na noc do lodówki.

Smacznego!

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

English version

Herring with honeyed onion

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 6 herring fillets, cut into 2 cm pieces
  • 4 large onions, sliced
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 2 tablespoons honey
  • 2 tablespoons white wine vinegar
  • 1/2 cup vegetable oil
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat 2 tablespoons of oil in a large pan, add onion and cook over medium heat until translucent.
  2. Add oil, tomato paste, honey and vinegar, season with salt and pepper to taste and cook for 2-3 minutes. Set aside to cool.
  3. Mix in herring, transfer to a jar and palce in the refrigerator, preferably overnigt.

Enjoy!

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Share the post "Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: miód, przystawka, śledź, śledzie, święta

« Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich
Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone »

Comments

  1. Magda says

    27 stycznia 2017 at 16:34

    Wyglądają pysznie!

    Odpowiedz
    • maggie says

      27 stycznia 2017 at 19:57

      dwie łyżki czego rozgrzać na patelni??

      Odpowiedz
      • Dzi says

        27 stycznia 2017 at 20:20

        Oleju, już poprawiłam 🙂

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-owocowa-z-mieta-i-dressingiem-miodowo-cytrusowym-Minty-fruit-salad-with-honey-citrus-dressing

Sałatka owocowa z miętą i dressingiem miodowo-cytrusowym / Minty fruit salad with honey-citrus dressing

Jagniecina-z-cukinia-i-fasolka-szparagowa-Lamb-with-zucchini-and-green-beans

Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

Coq au Riesling Nigela Slatera

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress