Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich"

  • Facebook
  • X

Te grillowane tosty na pewno będą częstą pozycją śniadaniową w te chłodne dni. Te pyszne kanapki z chrupiącym boczkiem, serem brie i na szybko karmelizowaną cebulką są po prostu obłędne! Jak mam pod ręką figi to też je w nie upycham, bo też doskonale komponują się z resztą składników. Polecam na sycące śniadanie dla całej rodziny!

Scroll down for recipe in English

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą 

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 250 g boczku, plasterki podsmażone na chrupiąco
  • 100 g sera brie, pokrojonego w plastry
  • 4 kromki ulubionego chleba

Składniki na karmelizowaną cebulkę:

  • 3 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania karmelizowanej cebulki, rozgrzej dużą patelnię z olejem na średnim ogniu, wrzuć cebulę, posól i smaż do miękkości i zarumienienia. Dodaj cukier i ocet i podsmażaj dalej aż cebulka pięknie się skarmelizuje a płyn praktycznie odparuje, po czym zdejmij z ognia i odstaw.
  2. W celu przygotowania tostów, wysmaruj masłem jedną stronę czterech kromek, następnie na dwie, na stronie bez masła, wyłóż cebulę, na nią ser i boczek i przykryj kromkami stroną masłem do góry.
  3. Grilluj w grillu elektrycznym (jak ja) lub na patelni grillowej do ładnego zarumienienia.
  4. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

English version

Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 250 g bacon, cooked until crisp
  • 100 g brie cheese, sliced
  • 4 slices of bread

Ingredients for caramelised onion:

  • 3 large onions, sliced
  • 2 tablespoons of oil
  • ½ teaspoon salt
  • 4 tablespoons brown sugar
  • 2 tablespoons red wine vinegar

Preparation:

  1. To make the caramelised onions, heat a large frying pan over medium heat then sauté the onions in the oil with the salt until soft and golden. Add the sugar and vinegar and allow to caramelise. Set aside.
  2. To make the sandwich, butter the bread on both sides then top with the onions, brie cheese and bacon.
  3. Grill in a hot pan/sandwich press until golden brown and heated through.
  4. Serve immediately.

Enjoy!

Przepis pochodzi z tego bloga.

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

Share the post "Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: boczek, brie, kanapka, karmelizowana cebula, ser, śniadanie, tosty, wieprzowina

« Warsztaty z Pascalem Brodnickim
Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion »

Comments

  1. Wiewióra says

    25 stycznia 2017 at 18:07

    Bajka po prostu bajka!!!

    Odpowiedz
  2. Zołza z kitką. says

    31 stycznia 2017 at 16:00

    Aleś mi smaka narobiła! Wszystkie składniki po prostu uwielbiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 stycznia 2017 at 16:22

      Są pyszne, polecam 😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    3 sierpnia 2017 o 09:29

    […] w lodówce troszkę więcej składników, a lubisz takie pyszne i szybkie śniadania polecam też tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, tosty z indykiem, żurawiną i brie  lub tosty z boczkiem, serem i figami, wszystkie są […]

    Odpowiedz
  2. Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    30 sierpnia 2017 o 09:30

    […] to tosty:) Jeżeli lubisz tego typu śniadania, polecam także moje tosty z pieczarkami i serem,  tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą i  tosty z indykiem, żurawiną i […]

    Odpowiedz
  3. Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    30 października 2017 o 09:35

    […] lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

Aromatyczne pory smażone z grzybami / Sauteed leeks and mushrooms

Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami

Bagietki francuskie Julii Child

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress