Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone

Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone

Puree ziemniaczane z mascrapone

(8 porcji)

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 8 łyżek śmietanki 36 % lub tłustego mleka, lub więcej jeżeli będzie to konieczne
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki mascarpone
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedź.
  2. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków i umieść ponownie w garnku. Wmieszaj śmietankę, masło, parmezan, mascarpone i wymieszaj  drewnianą do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone

English version

Mashed potatoes with mascarpone

(8 servings)

Ingredients:

  • 1,2 kg potatoes, peeled and cut in 2 cm dice
  • 8 tablespoons heavy cream or whole milk, more if needed
  • 3 tablespoons butter
  • 4 tablespoons grated Parmesan cheese
  • 4 tablespoons mascarpone cheese
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Boil the potatoes in samted water until soft,  can easily pierce them with a fork when touched and drain off the water.
  2. Place the diced potatoes through a ricer and then place back into the warm pot. Add the cream, butter, Parmesan, mascarpone and stir to incorporate. Season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone

Share the post "Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, mascarpone, obiad, parmezan, ser, ziemniaki

« Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion
Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs »

Comments

  1. piegusek says

    30 stycznia 2017 at 11:32

    uwielbiam wszystko co ziemniaczane więc to puree na pewno by mi posmakowało! do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 stycznia 2017 at 11:57

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  2. podróżniczka says

    31 stycznia 2017 at 04:30

    Wow. Ciekawy pomysł. Muszę koniecznie spróbować. A te zdjęcia wyglądają tak apetycznie…. mniam 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Śmietankowe puree ziemniaczane / Creamy potato puree - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    1 września 2017 o 09:28

    […] nie “glutowate”. Polecam także moje inne przepisy na doskonałe puree ziemniaczane, z mascarpone i z palonym masłem, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty świąteczne

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich

Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar / Spinach, mushroom and cheddar pierogi

Kaczka pieczona po pekińsku

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress