Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Puree ziemniaczane z mascrapone
(8 porcji)
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na 2 cm kawałki
- 8 łyżek śmietanki 36 % lub tłustego mleka, lub więcej jeżeli będzie to konieczne
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki mascarpone
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedź.
- Przeciśnij przez praskę do ziemniaków i umieść ponownie w garnku. Wmieszaj śmietankę, masło, parmezan, mascarpone i wymieszaj drewnianą do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Mashed potatoes with mascarpone
(8 servings)
Ingredients:
- 1,2 kg potatoes, peeled and cut in 2 cm dice
- 8 tablespoons heavy cream or whole milk, more if needed
- 3 tablespoons butter
- 4 tablespoons grated Parmesan cheese
- 4 tablespoons mascarpone cheese
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Boil the potatoes in samted water until soft, can easily pierce them with a fork when touched and drain off the water.
- Place the diced potatoes through a ricer and then place back into the warm pot. Add the cream, butter, Parmesan, mascarpone and stir to incorporate. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!
piegusek says
uwielbiam wszystko co ziemniaczane więc to puree na pewno by mi posmakowało! do wypróbowania 🙂
Dzi says
Koniecznie!
podróżniczka says
Wow. Ciekawy pomysł. Muszę koniecznie spróbować. A te zdjęcia wyglądają tak apetycznie…. mniam 🙂