Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zakręcone pączki / Twisted doughnuts"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania 😉 Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. Polecam wypróbowanie tej formy tego karnawałowego przysmaku!

Scroll down for recipe in English

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Zakręcone pączki

(35-40 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia

Składniki na lukier:

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/8 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). Mleko powinno być ciepłe a nie gorące.
  2. W misce miksera wymieszaj 2 1/2 szklanki mąki z cukrem, drożdżami, cynamonem i solą.
  3. W oddzielnej misce roztrzep rózgą jajka i wanilię, po czym dodaj mieszankę do suchych składników i  miksuj końcówką typu hak, do połączenia się składników.
  4. Cały czas miksując dodawaj ciepłe mleko, po czym dodaj resztę mąki i miksuj do uzyskania elastycznego ciasta. Jeżeli jest zbyt mokre, dodaj trochę więcej mąki.
  5. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut lub do momentu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  6. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Pokrój go na paski o szerokości 2 cm i długości około 15 cm, następnie złóż każdy na pół, ściśnij końcówki i skręć. Przykryj je czystym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  7. W głębokim i szerokim naczyniu rozgrzej olej (tak by było go przynajmniej 2-3 cm od dna) i smaż po kilka pączków równocześnie do zarumienienia z każdej strony. Przełóż je na ręczniki papierowe, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  8. W międzyczasie w miseczce wymieszaj rózgą cukier puder z wodą do otrzymania konsystencji lukru. W razie potrzeby dodaj więcej wody, jednak uważaj żeby nie wyszedł zbyt wodnisty.
  9.  Zanurz pączki w lukrze i odstaw żeby lukier zastygł. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

English version

Twisted doughnuts

(30-40 doughnuts)

Ingredients for the dough:

  • 3/4 cup of milk
  • 3 tbsp unsalted butter
  • 3 1/4 cup flour
  • 1/3 cup sugar
  • 1 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/2 tsp salt
  • 7 g package quick rise yeast
  • 2 large eggs
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • oil for frying

Ingredients for the glaze:

  • 1 1/2 cup powdered sugar
  • 1/8 cup of water

Preparation:

  1. Combine the milk and butter in a small saucepan and heat until warm.
  2. In a bowl of stand mixer and combine 2 1/2 cup of flour with the sugar, yeast, cinnamon and salt. Mix at low speed until combined.
  3. In a separate bowl, beat together the eggs and vanilla and add the egg mixture to the dry ingredients and mix until incorporated.
  4. Slowly pour in the warm milk and mix. Add the remaining flour and mix until it turns into a soft dough.
  5. Turn the dough into a well-oiled bowl, cover with a clean towel and set in a warm place to rise for 45 minutes, or until about doubled in size.
  6. After the dough has risen, turn it out onto a well-floured surface and gently roll out with a floured rolling pin into about 0,5 cm thickness. Cut strips of dough 2 cm wide and 15 cm long. . Double each strip over and twist a few times, pinching the dough at the end to help it hold its shape. Cover the twists with clean towel and set aside to let rise for another 30 minutes.
  7. Heat your frying oil  and line and prepapare paper towels or receiving the fried doughnuts. Cook the twists, a few at a time, until golden brown and let the doughnuts cool on the paper.
  8. Prepare the glaze by mixing powdered sugar with water, stir. Add more water, if needed, until the glaze is smooth and runny, but not watery.
  9. Dip the doughnuts in the glaze and set aside until the glaze is completely set. Serve immediately!

Enjoy!

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Sprawdźcie też moje inne przepisy na karnawałowe słodkości:

Lane chrusty

Lane chrusty / Funnel cakes

Pączki tradycyjne

paczki2

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym

Churros z sosem czekoladowo-kawowym

churros

Mini pączki z jagodami

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Share the post "Zakręcone pączki / Twisted doughnuts"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, deser, karnawał, pączki, słodkości, tłusty czwartek

« Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs
BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze »

Comments

  1. Paulina says

    2 stycznia 2019 at 13:16

    Wspaniałe przepisy

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pierwszy rok bloga! ❤ Resztamamy.pl : resztamamy.pl pisze:
    29 września 2018 o 16:57

    […] A tu macie. To dla was! Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy! Całą noc piekłam z myślą o was <3 razem z karmelowy.pl […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera

Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

Boczniaki-po-kaszubsku-Tomato-oyster-mushrooms-with-raisins

Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins

Zestawienie moich ulubionych świątecznych rybnych pyszności

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress