Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Warsztaty z Pascalem Brodnickim

Warsztaty z Pascalem Brodnickim

by Dzi 1 Comment

Share the post "Warsztaty z Pascalem Brodnickim"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Rama Smaż jak Szef Kuchni. Odbyły się one w Food Lab Studio, a poprowadził je niesamowity Pascal Brodnicki – dosłownie wulkan energii! 🙂

Po wstępnych powitaniach bardzo szybko zabraliśmy się do dzieła. Takim też sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami.

Na pierwszy ogień poszła zupa z batatów i marchewki, w której miałam swój osobisty wkład 🙂

Aksamitny krem ze słodkiego ziemniaka z przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym

Składniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 35 min.

Składniki:

  • 800 g słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę
  • 250 g marchwi pokrojonej w drobną kostkę
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 40 ml Ramy smaż jak szef kuchni maślanej
  • 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojonej
  • sól, pieprz, chili, curry i imbir w proszku.

W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, by tylko się zeszkliła (ok. 5 min.), dodaj marchew, słodkiego ziemniaka i przyprawy. Smaż całość ok. 5 min., dodaj bulion do poziomu warzyw oraz sól i pieprz. Kiedy zacznie się mocno gotować, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez 25 min. Po tym czasie sprawdź czy słodkie ziemniaki i marchew są miękkie, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj, aż otrzymasz aksamitny krem.

Sprawdź czy krem jest wystarczająco przyprawiony i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wlej zupę do miseczek, dodaj kolendrę i chipsy z batata.

Następnie koledzy koleżanki przygotowali poniższe pyszności:

Polędwica z sandacza na leśnych grzybach z wermutem musztardą  i miodem

Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min.

Składniki:

  • 4 kawałki sandacza
  • pół ząbka czosnku posiekanego
  • sok z połowy cytryny 
  • 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki
  • 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml wermutu
  • 2 łyżki balsamico białego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz.

Na patelni rozgrzej 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni i podsmaż grzyby przez 5 min. Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż grzyby na złoto aż odparuje woda. Posyp posiekaną natką pietruszki, zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce. 

Tą samą patelnię (bez mycia), podgrzej mocno, dodaj wermut, ocet balsamiczny, miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do syropu. Dodaj sok z cytryny i musztardę.

Na innej patelni posól i popieprz polędwiczki z sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami. 

Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami 

Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

  • 4 dużych pajd drożdżówki
  • 2 rozbełtane jajka 
  • 1 laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążone pestki)
  • 20 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g  pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu klonowego
  • 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni maślanej 
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 4 gałki lodów waniliowych  
  • kilka listków mięty do dekoracji. 

W misce wymieszaj jajka z mlekiem i 20 g cukru z  pestkami wanilii. Rozgrzej patelnię, wlej Ramę Smaż jak szef kuchni i poczekaj aż znikną bąbelki. Pajdę drożdżówki namocz przez chwilę w mleku i smaż z obu stron na złoty kolor. Odłóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na tej samej patelni, skarmelizuj pomidory z miodem. Na każdą drożdżówkę połóż 5 pomidorków.
Karmel pomidorowy: rozpuść 100 g cukru na głębokiej patelni aż nabierze brązowego koloru.  Dodaj sok pomidorowy, gwiazdkę anyżu i zredukuj do gęstej konsystencji.
Drożdżówki wstaw na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmij drożdżówki z piekarnika, ułóż każdą na talerzu, na wierzchu dodaj gałkę lodów waniliowych, podlej ciepłym (nie gorącym!) karmelem pomidorowym. Udekoruj miętą.

Smacznego!

Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie. Jak zwykle poznałam wiele fajnych osób i świetnie się bawiłam 🙂

Share the post "Warsztaty z Pascalem Brodnickim"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: warsztaty

« Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms
Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich »

Comments

  1. Ramal says

    24 stycznia 2017 at 10:50

    Super! Strasznie zazdroszczę tych warsztatów, na pewno dużo się na nich nauczyliście 🙂 A dania wyglądają ekstra!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress