Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na niezawodne pikantne żeberka w glazurze barbecue, którym nikt się nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana warstwa. Żeberka wychodzą obłędne, soczyste i pięknie podpieczone. Generalnie robią się same, polecam!

Scroll down for recipe in English

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Pikantne żeberka w glazurze
(6-8 porcji)
Składniki:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 ½ łyżeczki mielonego chili
  • 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1,8 kg żeberek wieprzowych
Składniki na sos:
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekane
  • 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki ketchupu
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj cukier, sól i resztę przypraw i dokładnie natrzyj żeberka z każdej strony powstałą mieszanką. Zawiń żeberka szczelnie w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2,5 godziny.
  2. W międzyczasie, w celu przygotowania sosu rozgrzej w średnim rondelku olej, wrzuć mbir, cebulę i czosnek i smaż przez 5-6 minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj pozostałe składniki sosu, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do małego i gotuj przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Wyjmij żeberka z lodówki i pozwól im poleżeć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść żeberka mięsną stroną do góry na ruszcie umieszczonym nad blaszką (będzie wytapiał się tłuszcz), przykryj folią z marynowania (matową stroną do góry) i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
  4. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 oC i włącz funkcję grilla. Zdejmij folię i posmaruj wierzch żeberek sosem i grilluj przez 10 minut, lub do ładnego przypieczenia. Następnie odwróć żeberka kostkami do góry, posmaruj sosem i zapiekaj kolejne 10 minut. Powtórz tą czynność kolejny raz i wyjmij żeberka z piekarnika.
  5. Pokrój je na porcje i podawaj z sosem.

Smacznego!

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

English version
Spicy sticky ribs
(6-8 servings)
Ingredients:
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 1 teaspoons salt
  • 2 tablespoons paprika
  • 1½ teaspoons chipotle chile powder
  • 1½ teaspoons ground cumin
  • 1 teaspoon ground allspice
  • ½ teaspoon black pepper
  • 1,8 kg pork ribs
Ingredients for the sauce:
  • 1 large onion, chopped
  • 6 garlic cloves, finely chopped
  • 1½ tablespoons finely chopped peeled fresh ginger
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1½ cups ketchup
  • ½ cup cider vinegar
  • 6 tablespoons soy sauce
  • ½ cup water
  • ¼ cup brown sugar
  • ½ teaspoons salt
  • ¾ teaspoon black pepper
Preparation:
  1. Combine the sugar, salt, and spices in a small bowl and rub the ribs in both sides. Place the ribs on the sheet, and cover tightly with foil. Place in the fridge for 2,5 hours.
  2. Meanwhile make the sauce. Heat the oil over medium heat in a deep saucepan. Add the ginger, onion, and garlic, and cook 5-6 minutes until the onion is begging to soften. Add the remaining ingredients, bring to a boil, and then reduce to a simmer for about 15 minutes, stirring occasionally. Using a blender, blend the sauce until smooth. Adjust salt and pepper to taste.
  3. After the 2,5 hours, remove te ribs from the fridge and let the ribs sit at room temperature for about 30 minutes. Pre-heat your oven to 180 oC. Place the ribs on the baking rack and bake the ribs covered with foil for 1 hour 15 minutes.
  4. Drop the temperature to 160 oC and change setting on grill mode. Baste the ribs with sauce, and grill meaty side down for 10 minutes. Baste, flip, baste, and cook, meaty side up, for 10 minutes. Repeat.
  5. Remove the ribs from the grill, cut, and serve with the sauce.

Enjoy!

 Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Share the post "Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, grill, obiad, wieprzowina, żeberka

« Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini »

Comments

  1. Wieprzowinka says

    11 sierpnia 2016 at 15:22

    Glazura wygląda bardzo smacznie. Chętnie spróbuję

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 sierpnia 2016 at 15:36

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. evela says

    30 marca 2017 at 22:06

    przepis rewelacyjny , zeberka wyszly genialne e

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 marca 2017 at 09:18

      super!

      Odpowiedz
  3. on says

    16 września 2019 at 15:43

    Pytanie za 100pkt -„Następnie odwróć żeberka kostkami do góry, posmaruj sosem i zapiekaj kolejne 10 minut. Powtórz tą czynność kolejny raz i wyjmij żeberka z piekarnika.” Czyli ogolnie 4 razy mam obracac czy 3?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 września 2019 at 15:59

      Wkładamy mięsną stroną do góry, następnie obracamy kostkami do góry i na koniec znowu mięsną stroną do góry. Wychodzą 3 czynności 😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    23 sierpnia 2017 o 09:16

    […] A żeberka wychodzą takie, że palce lizać. Jeżeli jesteś fanem żeberek polecam także moje pikantne żeberka w glazurze i  żeberka z miodem w pięciu […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Surowka-z-pora-z-kukurydza-Leek-and-corn-salad

Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad

Postny-kapusniak-z-grzybami -Cabbage-and-mushroom-soup

Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup

Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream

Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu?

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress