Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup"

  • Facebook
  • Twitter

Brokuły ostatnio mocno rozgościły się w mojej kuchni. Przygotowuję je na parze jako dodatek do dań głównych, jako puree do dań głównych, jednak ostatnio królują u mnie w zupach. Dziś proponuję przepyszną zupę krem z brokułami, ziemniakami i delikatnym serem gorgonzola, który sprawia, że staje się ona aksamitna, z charakterystycznym posmakiem sera pleśniowego. Podana z prażonymi migdałami na pewno zachwyci wszystkich. Uwielbiam sery pleśniowe, więc jak dla mnie taka kombinacja jest idealna. Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, świetna nawet jako szybki i gorący posiłek po ciężkim dniu pracy dla całej rodziny, zapraszam!

Zainspirowałam się tym przepisem.

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Scroll down for recipe in English

Zupa brokułowa z gorgonzolą 

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duży brokuł, podzielony na małe różyczki
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 750 ml bulionu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • szczypta cukru
  • 150 g sera Gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
  • olej dyniowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli.
  2. Następnie włóż brokuła wraz z ziemniakami, zalej bulionem i gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, paprykę i pieprz do smaku.
  3. Dodaj ser i śmietankę i gdy ser się rozpuści, zmiksuj na za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  4. Podawaj zupę posypaną płatkami migdałów i skropioną olejem dyniowym.

Smacznego!

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

English version

Broccoli and gorgoznola soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 large broccoli, cut into small florets
  • 2 potatoes, peeled and cut into cubes
  • 5 garlic cloves, chopped
  • 1 onion, diced
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 750 ml broth or stock
  • 1 teaspoon ground sweet paprika
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1 tablespoon chopped fresh basil
  • pinch of sugar
  • 150 g Gorgonzola cheese, diced
  • 1/2 cup double cream
  • salt and pepper
  • 4 tbsp flaked almonds, toasted
  • pumpkin oil (optional)

Preparation:

  1. Heat medium pot on medium heat with oil, add onion and garlic and cook until translucent.
  2. Add broccoli florets and potatoes, add stock and cook for about 15-20 minutes, until the vegetables are tender. Add basil, parsley, sugar, paprika and pepper to taste.
  3. Add cheese and cream and blend until smooth. Season with salt and pepper if necessary.
  4. Serve sprinkled with toasted almonds and pumpkin oil if using.

Enjoy!

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Share the post "Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: brokuły, gorgonzola, obiad, przystawka, ser, zupa

« BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze
Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli »

Comments

  1. Mela says

    16 lutego 2017 at 14:59

    Prosty krem, w którym z łatwością można przemycić witaminy zawarte w zielonym brokule. A do tego migdały – najszlachetniejsze z orzechów. Pychota!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2017 at 15:36

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Drożdżówka z serkiem, morelami i kruszonką / Apricot cream cheese babka with streusel

Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i kukurydzą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress