Nawiązując do nazwy mojego bloga, można się już domyślić ,że uwielbiam karmel w każdej postaci. Przedstawiam więc prosty przepis na sos karmelowy, który używam do praktycznie każdego deseru. Jest doskonały z naleśnikami,goframi,ciastkami, lodami i wszystkimi innymi,które Wam przyjdą do głowy. Poza tym jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, ze składników które każdy ma w lodówce.
Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)
Sposób przyprawiania jerk pochodzi z Jamajki, oznacza on nacieranie na sucho kurczaka lub wieprzowiny pikantną mieszanką przypraw lub marynowanie w takiej paście (jak w tym przypadku). Jak zobaczyłam skład takiej mieszanki w moim najnowszym nabytku Gorodna „Ulitimate cookery course” miałam mieszane uczucia. Jakoś nie przemawiały do mnie wymieszane chilli z goździkami,cynamonem i gałką muszkatołową…Jednak ,o…
Puree ziemniaczane z serem pleśniowym i pietruszką
Wiedziałam,że połączenie ziemniaków z serem pleśniowym zadziała, ale nie wiedziałam,że aż tak! To puree jest po prostu pyszne i pasuje do każdego dania głównego. Jeżeli posiadamy blender z pojemnikiem do miksowania, to zrobienie go zajmie nam nie dłużej niż 20 min,łącznie z gotowaniem.
Ściąga kuchenna z serii wydrukuj i powieś na lodówce
Bardzo często w moich przepisach piszę o możliwości sprawdzenia stopnia upieczenia mięsa przy pomocy termometru kuchennego. Na szczęście nie muszę pamiętać o tym jaki rodzaj mięsa powinien mieć jaką temperaturę wewnętrzną, gdyż ma na lodówce własnie poniższą ściągę. Zerkam, sprawdzam termometrem i już wiem, czy moje mięso można już wyjąć z piekarnika czy zdjąć z patelni.
Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej
Łosoś, zaraz po karpiu oczywiście, jest jedną z moich najbardziej ulubionych ryb. Podany niżej przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, więc polecam na obiad w tygodniu, gdy jesteśmy po pracy zbyt zmęczeni na tworzenie skomplikowanych dań. Zaskoczy Was ten smak, ryba jest po prostu idealna. Miodowo-musztardowa glazura z nutą imbiru jest pyszna, a łosoś rozpływa…
Parmezanowe ziemniaczki opiekane
Kolejny przykład, jak można urozmaicić zwykłe obiadowe ziemniaki. Parmezanowe opiekane ziemniaki, są niezwykle proste w przygotowaniu, najdłużej, bo godzinę czeka się na ich upieczenie. W tym czasie można jednak przygotować samo danie główne i obiad gotowy. Ziemniaki są pyszne i chrupiące, polecam!
Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem
Kolejny przepis na danie obiadowe w tzw. „tygodniu pracy”. Nie wymaga wiele wysiłku a efektem jest kompleksowy, smaczny obiad, bez dużej ilości zmywania. Pierś kurczaka, podsmażone pieczarki i makron w pysznym sosie z kawałkami warzyw-polecam!
Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem
Chowder jest to bardzo gęsta zupa, która jest praktycznie obiadem samym w sobie. W tym przepisie został użyty świeży łosoś, kalafior i szpinak, co daje nam pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Robi się je szybko, a i zmywania później jest niewiele. Polecam!
Ramsay’s „Ultimate cookery course”,”Heston Blumenthal at home” i „French cooking”-mam i ja!
W końcu po trzech tygodniach oczekiwania dotarły do mnie z Wysp Brytyjskich jeszcze pachnące drukarnią wymarzone książki.
Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem
Szukasz pomysłu na niedzielne śniadanie? Ja dzisiaj wypróbowałam przepis na scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. Wyszły pyszne, nie za słodkie, zjedliśmy jeszcze ciepłe z powidłami i konfiturą z płatków róży . Ciasto na bułeczki można przygotować dzień wcześniej, a rano włożyć tylko do piekarnika na 20 min. Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- …
- 115
- Next Page »