Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej"

  • Facebook
  • X

Łosoś, zaraz po karpiu oczywiście, jest jedną z moich najbardziej ulubionych ryb. Podany niżej przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, więc polecam na obiad w tygodniu, gdy jesteśmy po pracy zbyt zmęczeni na tworzenie skomplikowanych dań. Zaskoczy Was ten smak, ryba jest po prostu idealna. Miodowo-musztardowa glazura z nutą imbiru jest pyszna, a łosoś rozpływa się w ustach. Ja robiłam go w piekarniku, ale równie dobrze można go upiec na grillu.Podałam z parmezanowymi ziemniaczkami, a sam przepis znalazłam u genialnej bajaderki.

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej (4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy)
  • 1 1/2 łyżki brązowego cukru (jasnego)
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki startego, świeżego imbiru
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy glazurę.  W małym rondelku rozpuść masło z cukrem i miodem. Zdejmij z palnika i dodaj musztardę,sos sojowy,czosnek,oliwę i imbir, wymieszaj i lekko wystudź.
  2. Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, lekko przypraw solą i pieprzem, można skropić sokiem z cytryny.
  3. Na grillu – ułóż rybę na rozgrzanym grillu, posmaruj glazurą i piecz bez odwracania 10-12 minut, smarując pozostałym sosem od czasu do czasu.
  4. Piekarnik – używając tylko górnej grzałki (funkcja grill), rozgrzej piekarnik do 250 ºC . Rybę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut, bez odwracania, smarując sosem od czasu do czasu, aż ryba będzie przyrumieniona.
Smacznego!

Share the post "Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: czosnek, grill, imbir, miód, musztarda, obiad, ryba, sos sojowy, łosoś

« Parmezanowe ziemniaczki opiekane
Ściąga kuchenna z serii wydrukuj i powieś na lodówce »

Comments

  1. Robert_mojeprzepisy.pl says

    8 czerwca 2015 at 21:44

    Łososia w miodzie przygotowuję na wieczór i zostawiam na noc w lodówce. Jest to delikatna ryba więc tym bardziej miód pasuje do niej idealnie. Marynatę przygotowuję mieszając miód, szczyptę róznych ostrych przypraw, przyprawy do kuchni włoskiej i jednego ząbka czosnku plus sos słodko – ostry. Tak przygotowaną marynatę tak jak pisałem zostawiam na noc. Łosoś jest soczysty, a goście zachwyceni. 😀
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 czerwca 2015 at 21:58

      mniam!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry/Honey mustard chicken with curry | karmelowy pisze:
    13 października 2013 o 07:17

    […] połączenie miodu i musztardy, które też często stosuję np. tutaj- jeden z najlepszych przepisów na łososia . Dziś przedstawiam przepis na kurczaka, a dokładnie udka, w glazurze w szczególności z miodu, […]

    Odpowiedz
  2. Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    8 maja 2018 o 09:57

    […] grillowanej, zajrzyj także do mojego przepis na grillowanego łososia ze szparagami, mojego ulubionego w glazurze miodowo-musztarowej, lub grillowanego w miodzie i paście miso. Wszystkie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Wizyta w zakładach mięsnych Sokołów

Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii

Skrzydelka w coca coli / Coca cola chicken wings

Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup

Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress