Łosoś, zaraz po karpiu oczywiście, jest jedną z moich najbardziej ulubionych ryb. Podany niżej przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, więc polecam na obiad w tygodniu, gdy jesteśmy po pracy zbyt zmęczeni na tworzenie skomplikowanych dań. Zaskoczy Was ten smak, ryba jest po prostu idealna. Miodowo-musztardowa glazura z nutą imbiru jest pyszna, a łosoś rozpływa się w ustach. Ja robiłam go w piekarniku, ale równie dobrze można go upiec na grillu.Podałam z parmezanowymi ziemniaczkami, a sam przepis znalazłam u genialnej bajaderki.
Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej (4 porcje)
Składniki:
- 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy)
- 1 1/2 łyżki brązowego cukru (jasnego)
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki startego, świeżego imbiru
- sól,pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowujemy glazurę. W małym rondelku rozpuść masło z cukrem i miodem. Zdejmij z palnika i dodaj musztardę,sos sojowy,czosnek,oliwę i imbir, wymieszaj i lekko wystudź.
- Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, lekko przypraw solą i pieprzem, można skropić sokiem z cytryny.
- Na grillu – ułóż rybę na rozgrzanym grillu, posmaruj glazurą i piecz bez odwracania 10-12 minut, smarując pozostałym sosem od czasu do czasu.
- Piekarnik – używając tylko górnej grzałki (funkcja grill), rozgrzej piekarnik do 250 ºC . Rybę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut, bez odwracania, smarując sosem od czasu do czasu, aż ryba będzie przyrumieniona.
Robert_mojeprzepisy.pl says
Łososia w miodzie przygotowuję na wieczór i zostawiam na noc w lodówce. Jest to delikatna ryba więc tym bardziej miód pasuje do niej idealnie. Marynatę przygotowuję mieszając miód, szczyptę róznych ostrych przypraw, przyprawy do kuchni włoskiej i jednego ząbka czosnku plus sos słodko – ostry. Tak przygotowaną marynatę tak jak pisałem zostawiam na noc. Łosoś jest soczysty, a goście zachwyceni. 😀
Pozdrawiam
Dzi says
mniam!