Dziś przedstawiam pomysł na obiad na dni, kiedy musi być a nie mamy czasu, lub zwyczajnie mamy lenia;) Bardzo smaczny makaron z kiełbasą i brokułami w sosie serowym, zrobiony tylko w jednej patelni z pewnością się sprawdzi. Pyszny i sycący, a co najważniejsze- łatwy w przygotowaniu i szybki, bo gotowy w 20 minut! A i zmywania znacznie mniej, zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Makaron z kiełbasą i brokułami
(6 porcji)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 350 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 250 g drobnego makaronu
- 1/2 główki brokuła lub 1 mały, podzielony na małe różyczki
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 1/4 szklanki startego parmezanu do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej w dużej i głębokiej patelni na średnim ogniu, dodaj kiełbasę i smaż przez 3-4 minuty do ładnego zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj bulion mleko, makaron i brokuły i dopraw solą i pieprzem.
- Doprowadź całość do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje a makaron i brokuły zmiękną. Wmieszaj starty ser i dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Posyp parmezanem i ewentualnie posiekaną pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Sausage and broccoli pasta
(6 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 onion, diced
- 2 cloves garlic, minced
- 350 g sausage, diced
- 2 cups chicken stock
- 1/2 cup of milk
- salt and pepper to taste
- 250 g of pasta
- 1/2 head of broccoli, cut into small florets
- 1 cup grated cheese
- 1/4 cup grated Parmesan cheese
Preparation:
-
Heat the oil in a large and deep pan over medium heat, add sausage and cook for 3-4 minutes, until the sausage is lightly browned. Next add the onion and garlic and cook until translucent.
-
Stir in the chicken stock, milk, pasta and broccoli and season with salt and pepper.
-
Bring to a boil, then cover, reduce heat to low and simmer for 10-15 minutes until the liquid has reduced and the broccoli and noodles are soft. Stir in the cheddar cheese and season to taste if necessary.
-
Top with parmesan and parsley and serve.
Bea says
Taki przepis może się przydać 🙂