Boczniaki, moja miłość! Uwielbiam je podsmażane, w gulaszu, z makaronem, a nawet zamiast śledzi 🙂 Dziś przedstawiam je w klasycznej, chrupiącej panierce i zapewniam, że nikt im się nie oprze. Przygotowuję je w ten sposób od bardzo dawna i polecam je do każdego dania głównego, jak i jako przekąskę. Są pyszne!
Scroll down for recipe in English
Boczniaki w panierce
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g boczniaków, oczyszczonych
- 500 ml mleka
- 2 jajka, roztrzepane
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia,
- sól
Przygotowanie:
- Zalej boczniaki mlekiem i odstaw na 15 minut, po czym odcedź.
- Następnie obtocz je w jajku i bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
- Dopraw jeszcze gorące solą i podawaj.
Smacznego!
English version
Crumbed oyster mushrooms
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g of oyster mushrooms, cleaned
- 500 ml of milk
- 2 eggs, beaten
- breadcrumbs for coating
- oil for frying
- salt
Preparation:
- Place mushrooms in the bowl, add milk, set aside for for 15 minutes and drain.
- Next dip in egg and coat with breadcrumbs and deep-fry until golden brown.
- Season with salt while hot and serve.
Enjoy!
damian11 says
ojeje to jest pyszne!
Immoral says
Uwielbiam! 🙂
wik.zielinski says
Świetne!
Anna says
Daawno nie jadłam boczniaków, a są pyszne w takim wydaniu 🙂
Kaśka says
Takie są najlepsze, bez panierki mniej mi smakują 🙂