Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger

Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś absolutnie przepysznego. Obłędna marchewka glazurowana cukrem z imbirem, sosem sojowym i octem balsamicznym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Ja podaję ją do dań głównych i jest szał! Polecam gorąco! Tym bardziej, że jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu 😉

Marchewka-glazurowana-z-imbirem-Sugar-glazed-carrot-with-ginger

Tym bardziej, jeśli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion, zapraszam niżej po szczegóły:)


Scroll down for recipe in English

Marchewka glazurowana z imbirem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w grube plasterki
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki imbiru, bardzo drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewkę ugotuj klasycznie lub na parze aż będzie prawie miękka.
  2. W rondelku wymieszaj masło, imbir, czosnek i marchewkę i gotuj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Dodaj brązowy cukier, ocet, sos sojowy i pieprz.
  3. Gotuj, aż marchewka pokryje się gęstą glazurą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj marchewkę ciepłą jako dodatek do dań głównych.

Przygotowanie TCC:

  1. Napełnij misę do oznaczonego poziomu wodą, umieść w niej koszyczek do gotowania na parze i włóż marchewkę. Uruchom program Steam na 20 minut.
  2. Następnie wyjmij koszyk z marchewką, wylej wodę z misy i umieść w niej mieszadło. Przełóż do misy marchewkę i dodaj resztę składników. Uruchom program P1 na 1-2 minuty.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj marchewki ciepłe, jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!

Marchewka-glazurowana-z-imbirem-Sugar-glazed-carrot-with-ginger

English version

Sugar glazed carrot with ginger

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g carrots, peeled and cut into thick slices
  • 50 g butter
  • 1/3 cup brown sugar
  • 2 tbsp minced ginger
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • 2 tbsp soy sauce
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Steam or boil the carrots until al dente.
  2. In a saucepan, combine butter, ginger, garlic and carrots and cook over medium heat until the butter is melted. Add brown sugar, vinegar, soy sauce, and pepper.
  3. Cook until carrots are galzed and season with salt and pepper to taste. Serve warm as a side dish.

Preparation TCC:

  1. In a bowl of TCC filled with 700 ml water and fitted with steaming basket add carrots and turn on Steam mode for 20 minutes.
  2. Next remove basket with carrots, pour out water and place stirrer in the bowl. Add carrots with the rest of ingredients and launch  P1 slow cook program for 1-2 minutes.
  3. Season with salt and pepper to taste and serve warm.

Enjoy!

Marchewka-glazurowana-z-imbirem-Sugar-glazed-carrot-with-ginger

Share the post "Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, imbir, marchewka, Tefal Cuisine Companion

« Warsztaty świąteczne z Karolem Okrasą
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake »

Comments

  1. Fryda says

    8 stycznia 2018 at 11:39

    pycha 😀

    Odpowiedz
  2. KKornelka says

    8 stycznia 2018 at 14:49

    to ja lubię 😀

    Odpowiedz
  3. Nastka says

    9 stycznia 2018 at 10:45

    świetne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel

Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity

Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym

Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress