Kolejny przykład, jak można urozmaicić zwykłe obiadowe ziemniaki. Parmezanowe opiekane ziemniaki, są niezwykle proste w przygotowaniu, najdłużej, bo godzinę czeka się na ich upieczenie. W tym czasie można jednak przygotować samo danie główne i obiad gotowy. Ziemniaki są pyszne i chrupiące, polecam!
Parmezanowe ziemniaczki opiekane (3-4 porcje)
Składniki:
- 3-4 duże ziemniaki, lub więcej mniejszych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 oC.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).
- Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub spryskaną sprayem zapobiegającym przywieraniu.
- Polej je oliwą z oliwek,posyp czosnkiem,solą,papryką i serem. Najlepiej dłońmi delikatnie je wymieszaj, tak by każda kostka była równomiernie pokryta składnikami.
- Przełóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i dokładnie wymieszaj. Włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15-20 min., lub do momentu gdy staną się ładnie opieczone i chrupiące.
- Wyjmij z piekarnika i ewentualnie posól jeszcze do smaku.
[…] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Łosoś w glazurze […]