Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru

Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Nawiązując do nazwy mojego bloga, można się już domyślić ,że uwielbiam karmel w każdej postaci. Przedstawiam więc prosty przepis na sos karmelowy, który używam do praktycznie każdego deseru. Jest doskonały z naleśnikami,goframi,ciastkami, lodami i wszystkimi innymi,które Wam przyjdą do głowy. Poza tym jest bardzo łatwy i szybki  w przygotowaniu, ze składników które każdy ma w lodówce.

Sos karmelowy (ok. 250-300 ml)

Składniki:

  • 1/2 szklanki śmietanki 36% ( w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru (może być biały lub brązowy)
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Na średnią patelnię wlej wodę i wsyp równomiernie cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała złoto-brązowy kolor. Nie mieszaj w trakcie, jedynie gdy zauważymy zmianę koloru, zakręćmy patelnią, aby karmel ugotował się równomiernie.
  2. Wyłącz ogień. Dodaj masło i mieszaj do momentu jego połączenia się z karmelem.
  3. W trakcie mieszania masła dodawaj śmietankę, może pryskać więc należy to robić ostrożnie. Następnie dodaj szczyptę soli.
  4. Przelej do słoika.
*można go przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Gdy będzie schłodzony-zgęstnieje, jeżeli chcesz by znowu uzyskał płynną konsystencję podgrzej go przez chwilę w mikrofalówce.

Share the post "Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: deser, karmel, poradnik, sos karmelowy, słodkości

« Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)
Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym »

Comments

  1. Capacitier says

    24 lutego 2013 at 09:39

    A w mojej głowie pojawiły się lody polane takim karmelem jedzone na balkonie w ciepłe, letnie popołudnie. Ahh…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2013 at 09:40

      Nie tylko letnie popołudnie…:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym | pisze:
    25 lutego 2013 o 08:44

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Słodkości / Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem […]

    Odpowiedz
  2. Wiosenny omlet z piekarnika | karmelowy pisze:
    15 maja 2013 o 07:33

    […] i borówek amerykańskich,posypanych cukrem pudrem, no i nie byłabym sobą gdybym nie polała sosem karmelowym Przepis przewidziany jest na 4 porcje w średnich naczyniach do zapiekania,jednak ja zawsze robię […]

    Odpowiedz
  3. pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym pisze:
    3 grudnia 2014 o 08:25

    […] jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. […]

    Odpowiedz
  4. Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    25 października 2017 o 09:23

    […] sos karmelowy do podania (opcjonalnie) […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak-pieczony-z-jablkami-Roasted-chicken-with-apples

Kurczak pieczony z jabłkami / Roasted chicken with apples

Klopsiki-hiszpanskie-na-potrawce-z-cukinia-Spanish-meatballs-with-zucchini-stew

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Brioszka Thomasa Kellera z jego książki “Ad hoc at home”

Zapiekanka-z-miesem-cukinia-i-ziemniakami-Meat-zucchini-and-potato-bake

Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress