Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru

Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru"

  • Facebook
  • Twitter

Nawiązując do nazwy mojego bloga, można się już domyślić ,że uwielbiam karmel w każdej postaci. Przedstawiam więc prosty przepis na sos karmelowy, który używam do praktycznie każdego deseru. Jest doskonały z naleśnikami,goframi,ciastkami, lodami i wszystkimi innymi,które Wam przyjdą do głowy. Poza tym jest bardzo łatwy i szybki  w przygotowaniu, ze składników które każdy ma w lodówce.

Sos karmelowy (ok. 250-300 ml)

Składniki:

  • 1/2 szklanki śmietanki 36% ( w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru (może być biały lub brązowy)
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Na średnią patelnię wlej wodę i wsyp równomiernie cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała złoto-brązowy kolor. Nie mieszaj w trakcie, jedynie gdy zauważymy zmianę koloru, zakręćmy patelnią, aby karmel ugotował się równomiernie.
  2. Wyłącz ogień. Dodaj masło i mieszaj do momentu jego połączenia się z karmelem.
  3. W trakcie mieszania masła dodawaj śmietankę, może pryskać więc należy to robić ostrożnie. Następnie dodaj szczyptę soli.
  4. Przelej do słoika.
*można go przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Gdy będzie schłodzony-zgęstnieje, jeżeli chcesz by znowu uzyskał płynną konsystencję podgrzej go przez chwilę w mikrofalówce.

Share the post "Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: deser, karmel, poradnik, sos karmelowy, słodkości

« Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)
Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym »

Comments

  1. Capacitier says

    24 lutego 2013 at 09:39

    A w mojej głowie pojawiły się lody polane takim karmelem jedzone na balkonie w ciepłe, letnie popołudnie. Ahh…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2013 at 09:40

      Nie tylko letnie popołudnie…:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym | pisze:
    25 lutego 2013 o 08:44

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Słodkości / Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem […]

    Odpowiedz
  2. Wiosenny omlet z piekarnika | karmelowy pisze:
    15 maja 2013 o 07:33

    […] i borówek amerykańskich,posypanych cukrem pudrem, no i nie byłabym sobą gdybym nie polała sosem karmelowym Przepis przewidziany jest na 4 porcje w średnich naczyniach do zapiekania,jednak ja zawsze robię […]

    Odpowiedz
  3. pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym pisze:
    3 grudnia 2014 o 08:25

    […] jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. […]

    Odpowiedz
  4. Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    25 października 2017 o 09:23

    […] sos karmelowy do podania (opcjonalnie) […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Konkurs z firmą Ballarini – zakończony!

Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta

Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

Botwinka-z-boczniakami-Young-beet-soup-with-oyster-mushrooms

Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress