Nawiązując do nazwy mojego bloga, można się już domyślić ,że uwielbiam karmel w każdej postaci. Przedstawiam więc prosty przepis na sos karmelowy, który używam do praktycznie każdego deseru. Jest doskonały z naleśnikami,goframi,ciastkami, lodami i wszystkimi innymi,które Wam przyjdą do głowy. Poza tym jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, ze składników które każdy ma w lodówce.
Sos karmelowy (ok. 250-300 ml)
Składniki:
- 1/2 szklanki śmietanki 36% ( w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru (może być biały lub brązowy)
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Na średnią patelnię wlej wodę i wsyp równomiernie cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała złoto-brązowy kolor. Nie mieszaj w trakcie, jedynie gdy zauważymy zmianę koloru, zakręćmy patelnią, aby karmel ugotował się równomiernie.
- Wyłącz ogień. Dodaj masło i mieszaj do momentu jego połączenia się z karmelem.
- W trakcie mieszania masła dodawaj śmietankę, może pryskać więc należy to robić ostrożnie. Następnie dodaj szczyptę soli.
- Przelej do słoika.
Capacitier says
A w mojej głowie pojawiły się lody polane takim karmelem jedzone na balkonie w ciepłe, letnie popołudnie. Ahh…
Dzi says
Nie tylko letnie popołudnie…:)