Wiedziałam,że połączenie ziemniaków z serem pleśniowym zadziała, ale nie wiedziałam,że aż tak! To puree jest po prostu pyszne i pasuje do każdego dania głównego. Jeżeli posiadamy blender z pojemnikiem do miksowania, to zrobienie go zajmie nam nie dłużej niż 20 min,łącznie z gotowaniem.
Puree ziemniaczane z serem pleśniowym i pietruszką
(4 porcje)
Składniki:
- 800 g ziemniaków,obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 2 ząbki czosnku,obrane
- 100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur,pokrojonego w małą kostkę
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Włóż ziemniaki i czosnek do osolonego wrzątku i gotuj ok. 15 min do miękkości. Następnie odcedź i przez chwilę odparuj na gorącym palniku.
- Przełóż je do blendera, dodaj ser pleśniowy, podgrzane w mikrofalówce mleko, pietruszkę i zmiksuj na gładkie puree. Popieprz do smaku.
- Jeżeli nie posiadasz blendera, przeciśnij ziemniaki z czosnkiem przez praskę, dodaj resztę składników i mieszaj do pożądanej konsystencji.
Dodaj komentarz