Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem

Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem"

  • Facebook
  • X

Kolejny przepis na danie obiadowe w tzw. „tygodniu pracy”. Nie wymaga wiele wysiłku a efektem jest kompleksowy, smaczny obiad, bez dużej ilości zmywania. Pierś kurczaka, podsmażone pieczarki i makron w pysznym sosie z kawałkami warzyw-polecam!

Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 średnia marchewka,obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego,pokrojona w kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 1/2 łyżki słodkiej,mielonej papryki
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 liść laurowy
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • 5-6 dużych pieczarek pokrojonych plasterki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 2oo g wybranego przez siebie makaronu
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,posiekanej

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni z grubym dnem rozpuść na średnim ogniu masło. Dodaj pokrojone w kostkę marchewkę,selera i cebulę i smaż około 3-4 minut.
  2. Następnie przesuń warzywa na 1 stronę patelni a na drugiej ułóż piersi kurczaka. Zrumień je z obu stron przez około 5 min. Posyp je mieloną papryką i zmniejsz ogień do małego. Przykryj patelnię i smaż kolejne 10 min.
  3. do smażących się z kurczakiem warzyw dodaj mąkę i wymieszaj, aż utworzy się „zasmażka”, zwiększ ogień do średniego i smaż kolejne 3-4 minuty.
  4. Dodaj do patelni bulion,wino,liść laurowy i tymianek. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień,przykryj i gotuj na małym ogniu kolejne 25-30 min, lub do momentu upieczenia kurczaka. Wyjmij piersi i odstaw na deskę.
  5. Na małej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę pokrojoną w plasterki i pieczarki. Smaż do momentu zbrązowienia pieczarek.Przypraw sokiem z cytryny,solą i pieprzem i odstaw.
  6. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.
  7. Doprowadź do wrzenia sos z kurczaka i zredukuj go o połowę. Dodaj śmietankę i kontynuuj odparowywanie do momentu otrzymania konsystencji sosu. Zdejmij z ognia,wmieszaj ugotowany makaron i dopraw do smaku.
  8. Piersi kurczaka pokrój w plasterki i wyłóż na talerz. Połóż na nie pieczarki a następnie makaron z sosem. Posyp pietruszką i gotowe!
Smacznego!

Share the post "Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: białe wino, grzyby, kurczak, makaron, mięso, obiad, papryka, pieczarki, piersi z kurczaka, seler naciowy, wino, zapiekanka, zioła

« Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem
Parmezanowe ziemniaczki opiekane »

Comments

  1. Ania says

    18 lutego 2013 at 10:24

    obiadek idealny dla mnie:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lutego 2013 at 10:37

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup

Pieczone pierogi krucho-drożdżowe nadziewane słodką kapustą i grzybami / Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms

Najlepsze pesto z suszonych pomidorów

Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

Szybka-salata-z-dressingiem-smietanowym-Simple-salad-with-creamy-dressing

Szybka sałata z dressingiem śmietanowym / Simple salad with creamy dressing

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress