Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem

Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem"

  • Facebook
  • X

Chowder jest to bardzo gęsta zupa, która jest praktycznie obiadem samym w sobie. W tym przepisie został użyty świeży łosoś, kalafior i szpinak, co daje nam pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Robi się je szybko, a i zmywania później jest niewiele. Polecam!

Chowder z łososiem,kalafiorem i szpinakiem (4 porcje)

Składniki:

  • ok. 400 g świeżego łososia bez skóry i ości,pokrojonego w dość duże kawałki
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula poszatkowana
  • 2 łyżki mąki
  • 4 spore ziemniaki,obrane i pokrojone w średnią kostkę
  • pół główki kalafiora podzielonego na różyczki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • pęczek świeżego lub mrożonego w liściach szpinaku
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej w dużym garnku na średnim ogniu masło i wrzuć cebulę. Smaż ją ok. 2 minut do zeszklenia.
  2. Wsyp mąkę, całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 2 minut.
  3. Wlej wodę i dokłądnie wymieszaj, by nie zostały mączne „granulki”.
  4. Dodaj ziemniaki i kalafiora, doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu gdy ziemniaki staną się miękkie, ok. 15 min.
  5. Dodaj paprykę, tabasco,mleko i śmietankę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj łososia.
  6. Gdy łosoś jest już ugotowany dodaj szpinak i gotuj jeszcze ok. 2 min.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Share the post "Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza, Zupy Tagged With: kalafior, obiad, papryka, ryba, szpinak, tabasco, ziemniaki, zupa, łosoś

« Ramsay’s „Ultimate cookery course”,”Heston Blumenthal at home” i „French cooking”-mam i ja!
Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem »

Comments

  1. ania-gotuje says

    17 lutego 2013 at 12:31

    ale pięknie wygląda! a do obiadu, jeszcze tyle czasu !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lutego 2013 at 12:32

      Najważniejsze,że świetnie smakuje:)

      Odpowiedz
  2. Kinga says

    17 lutego 2013 at 23:40

    Bardzo lubię chowdery, ta odmian zupy z mlekiem nieodmiennie mnie zachwyca niezależnie od wersji, jaka robię. Ostatnio po raz pierwszy robiłam chowder z rybą właśnie, a jego smak i konsystencja mnie mile zaskoczyła. Zatem kolejna wersja rybna, w towarzystwie kalafiora i szpinaku brzmi bardzo kusząco:). Pozdr.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lutego 2013 at 07:48

      Jest bardzo smaczny,polecam:)

      Odpowiedz
  3. Kinga says

    7 czerwca 2013 at 08:33

    A czy tego łososia mogę zastąpić inną rybą?
    Mam akurat karpia i się zastanawiam czy też będzie się nadawał?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 czerwca 2013 at 08:38

      Szczerze mówiąc,mięso karpia jest chyba zbyt delikatne i boję się,że może się rozpaść w takcie gotowania. Jednak lubię eksperymenty:) Daj znać czy wszystko poszło ok:)

      Odpowiedz
  4. Kinga says

    12 czerwca 2013 at 11:48

    Nie odważyłam się na karpia, może innym razem. Dałam łososia tak jak w przepisie i było super.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 czerwca 2013 at 11:50

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Muffiny z mango i białą czekoladą

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms

rabarbar_po_kruszonka

Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress