Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)

Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)"

  • Facebook
  • X

Sposób przyprawiania jerk pochodzi z Jamajki, oznacza on nacieranie na sucho kurczaka lub wieprzowiny pikantną mieszanką przypraw lub marynowanie w takiej paście (jak w tym przypadku). Jak zobaczyłam skład takiej mieszanki w moim najnowszym nabytku Gorodna „Ulitimate cookery course” miałam mieszane uczucia. Jakoś nie przemawiały do mnie wymieszane chilli z goździkami,cynamonem i gałką muszkatołową…Jednak ,o dziwo, po upieczeniu kurczaka wszystko ze sobą zaczęło współgrać i zjedliśmy to danie z dużą przyjemnością. Gordon zaleca podanie go z ryżem, ja podałam z puree z serem pleśniowym i też było pyszne.

Jerk chicken (4 porcje)

Składniki:

  • 4 ćwiartki kurczaka podzielone udko i nadudzie,
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • ryż do podania (lub puree jak u mnie)
  • 4-5 gałązek tymianku, do dekoracji (opcjonalnie)
Marynata:
  • 1-2 papryczki chilli, bez pestek i drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku,pokrojone i przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren ziela angielskiego
  • listki z 5-7 gałązek tymianku ( ok.2 łyżeczki)
  • duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 oC (gazowy na poziom 7).
  2. Kurczaka natnij w grubszych miejscach (szybciej się upiecze) i delikatnie posól.
  3. Przygotuj marynatę ze wszystkich składników podanych wyżej mieszając je w miseczce i dodawaj po troszku oliwy, tylko do momentu utworzenia gęstej pasty,
  4. Wetrzyj marynatę w części kurczaka i wstaw go do lodówki na min. godzinę a najlepiej na całą noc. Ja włożyłam do woreczka, dokładnie zawiązałam i zostawiłam w lodówce na całą noc.
  5. Rozgrzej dużą patelnię przystosowaną do zapiekania w piekarniku na średnim ogniu i wlej trochę oliwy z oliwek.
  6. Włóż części kurczaka i smaż  je ok 10 min, tak by były z każdej strony zarumienione. Polej kurczaka sosem Worcestershire, przykryj patelnię i duś ok. 2 min.
  7. Przykrytą patelnię z kurczakiem wkładamy do nagrzanego piekarnik na ok.20 min.Gdy nie posiadasz takiej patelni, przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. 5 minut przed końcem pieczenia, odkryj go aby się dodatkowo zarumienił.
  8. Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, cynamon, czosnek, Gordon Ramsay, goździki, kurczak, mięso, obiad, ryż, udka, zioła

« Puree ziemniaczane z serem pleśniowym i pietruszką
Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Młoda kapusta w pomidorach

Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash

Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola

Orzechowa-szarlotka-z-pianka-i-zurawina-Walnut-apple-pie-with-meringue-and-carnberries

Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries

Ciasto do odrywania z jabłkami i karmelem/Caramel apple pull apart bread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress