Dziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli. Danie robi się bardzo szybko i smakuje wybornie! Można użyć tutaj grzybów takich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Strogonow z klopsikami i makaronem
(4 porcje)
Składniki na klopsiki:
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
- 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 kromka chleba, zmiksowana w blenderze do uzyskania drobnych okruchów
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 300 g ulubionych grzybów, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- garść natki pietruszki, drobno posiekanej
- 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- W średniej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany chleb. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym uformuj zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Umieść je na talerzu i przełóż do lodówki na 10 minut.
- W większej patelni rozgrzej olej, włóż klopsiki i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym ułóż je na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż przestaną być surowe w środku. Wyjmij i odstaw przykryte folią aluminiową.
- W celu przygotowania sosu, do patelni po klopsikach wlej kolejną łyżkę oleju, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż przez 4-5 minut, do zarumienienia. Wlej brandy i gotuj aż prawie całkowicie odparuje i wmieszaj koncentrat pomidorowy i paprykę. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty, aż połowa odparuje.
- Zmniejsz ogień do małego, wmieszaj śmietany i gotuj przez 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec wmieszaj klopsiki wraz z makaronem i podgrzewaj całość jeszcze przez 2 minuty. Posyp natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
English version
Meatball pasta stroganoff
(4 servings)
Ingredients for meatballs:
- 500 g chicken mince
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 1/2 onion, finely chopped
- 1 tsp dried herbes de Provence
- 1 slice of bread, mixed in food processor into crumbs
- 1 tbsp vegetable oil
- salt, pepper to taste
Ingredients for the sauce:
- 1 tbsp vegetable oil
- 1/2 onion, finely chopped
- 2 garlic cloves, sliced
- 300 g mixed mushrooms, sliced
- 2 tbsp brandy
- 2 tsp ground sweet paprika
- 1/2 cup chicken stock
- 2 tbsp tomato paste
- 1/3 cup sour cream
- 1/3 cup double cream
- handful fresh parsley, finely chopped
- 250 g tagliatelle pasta, cooked according to package directions
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC.
- Combine chicken mince, garlic, onion, herbs and breadcrumbs in a bowl. Season with salt and pepper and roll mixture into 2 cm balls. Place on a plate and refrigerate for 10 minutes.
- Heat oil in large pan over medium heat. Add meatballs and cook meatballs, until browned of all sides and transfer to a baking tray. Bake for 10-12 minutes or until cooked through, remove from oven and keep aside covered in foil.
- For the sauce, heat oil in the same pan, add onion and garlic and cook for 4-5 mins, until translucent. Add mushrooms, cook for 4-5 mins, until browned and add brandy. Cook scraping the pan until brandy almost evaporates and stir in tomato and paprika. Add stock, bring to the boil and cook for 2-3 mins, until liquid is reduced by half.
- Reduce heat to low, stir in sour and double cream and simmer for 1-2 mins, season with salt and pepper to taste. Add in pasta and meatballs and simmer for 2 minutes. Sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!
[…] największy krytyk Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – […]