Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

by Dzi 1 Comment

Share the post "Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli. Danie robi się bardzo szybko i smakuje wybornie! Można użyć tutaj grzybów takich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Stroganoff z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

Strogonow z klopsikami i makaronem 

(4 porcje)

Składniki na klopsiki:

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 kromka chleba, zmiksowana w blenderze do uzyskania drobnych okruchów
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 300 g ulubionych grzybów, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • garść natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W średniej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany chleb. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym uformuj zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Umieść je na talerzu i przełóż do lodówki na 10 minut.
  3. W większej patelni rozgrzej olej, włóż klopsiki i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym ułóż je na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż przestaną być surowe w środku. Wyjmij i odstaw przykryte folią aluminiową.
  4. W celu przygotowania sosu, do patelni po klopsikach wlej kolejną łyżkę oleju, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż przez 4-5 minut, do zarumienienia. Wlej brandy i gotuj aż prawie całkowicie odparuje i wmieszaj koncentrat pomidorowy i paprykę. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty, aż połowa odparuje.
  5. Zmniejsz ogień do małego, wmieszaj śmietany i gotuj przez 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec wmieszaj klopsiki wraz z makaronem i podgrzewaj całość jeszcze przez 2 minuty. Posyp natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

Stroganoff z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

Stroganoff z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

English version

Meatball pasta stroganoff

(4 servings)

Ingredients for meatballs:

  • 500 g chicken mince
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1/2 onion, finely chopped
  • 1 tsp dried herbes de Provence
  • 1 slice of bread, mixed in food processor into crumbs
  • 1 tbsp vegetable oil
  • salt, pepper to taste

Ingredients for the sauce:

  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1/2 onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, sliced
  • 300 g mixed mushrooms, sliced
  • 2 tbsp brandy
  • 2 tsp ground sweet paprika
  • 1/2 cup chicken stock
  • 2 tbsp tomato paste
  • 1/3 cup sour cream
  • 1/3 cup double cream
  • handful fresh parsley, finely chopped
  • 250 g tagliatelle pasta, cooked according to package directions

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC.
  2. Combine chicken mince, garlic, onion, herbs and breadcrumbs in a bowl.  Season with salt and pepper and roll mixture into 2 cm balls. Place on a plate and refrigerate for 10 minutes.
  3. Heat oil in large pan over medium heat. Add meatballs and cook meatballs, until browned of all sides and transfer to a baking tray. Bake for 10-12 minutes or until cooked through, remove from oven and keep aside covered in foil.
  4. For the sauce, heat oil in the same pan, add onion and garlic and cook for 4-5 mins, until translucent.  Add mushrooms, cook for 4-5 mins, until browned and add brandy. Cook scraping the pan until brandy almost evaporates and stir in tomato and paprika. Add stock, bring to the boil and cook for 2-3 mins, until liquid is reduced by half.
  5. Reduce heat to low, stir in sour and double cream and simmer for 1-2 mins, season with salt and pepper to taste. Add in pasta and meatballs and simmer for 2 minutes. Sprinkle with parsley and serve.

Enjoy!

Stroganoff z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

Share the post "Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: brandy, grzyby, kurczak, makaron, mięso, obiad, zioła

« Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries
Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad »

Trackbacks

  1. Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    17 listopada 2017 o 09:57

    […] największy krytyk Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Anielskie ciasto czekoladowe z polewa i prazonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress