Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes

Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes"

  • Facebook
  • X

Dziś proponuje kolejną wersję ziemniaków, idealnie pasujących do każdego dania głównego w stylu azjatyckim.  Słodko-słone ziemniaki, z sezamem, w całości przygotowane na patelni w zaskakująco krótkim czasie.  Osobiście nie przepadam za ryżem, a z kolei uwielbiam dania kuchni azjatyckiej, dlatego też wyszukuję wszelkie możliwe jego substytuty i te ziemniaczki sprawdzają się w 100%. Polecam!

Scroll down for English
Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni

(2 porcje)

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki, pokrojone w ok. 1 cm kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 2 ½ łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni sezamu

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż ziemniaki i smaż na średnio-dużym ogniu przez 5-7 minut, aż będą lekko przyrumienione, ale jeszcze surowe w środku.
  2. Dodaj wodę, sos sojowy, miód, cukier i czosnek, po czym gotuj całość przez 6-8 minut, do momentu aż ziemniaki będą ugotowane, a sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Przesuń wszystkie ziemniaki na jedną stronę patelni i odlej nadmiar tłuszczu.
  3. Umieść patelnię ponownie na ogniu, posól ziemniaki, posyp sezamem i wymieszaj. Następnie wyłóż do miseczek i podawaj.
Smacznego!

English version

Korean Style Potatoes

(2 servings)

Ingredients:

  • 3 medium-sized potatoes, cut into 1 cm cubes
  • 2 tbsp oil
  • ½ cup water
  • 2½ tbsp soy sauce
  • 2 tbsp honey
  • 1½ tbsp sugar
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 1/4 tsp salt
  • 1 tsp roasted sesame seeds

Preparation:

  1. Heat up 2 tbsp oil in a pan and fry the potatoes on med-high heat for 5-7 minutes until half cooked and lightly seared on the outside.
  2. Add the water, soy, honey, sugar and garlic and simmer for 6-8 minutes until potatoes are cooked and the sauce thickens and is no longer runny. Push the potatoes aside and tilt the pan to let the oil drip down. Spoon out the excess oil and discard it. Place the pan on the heat again and add salt to taste.
  3. Sprinkle with sesame seeds and toss to coat. Dish out into a bowl and serve warm or cold.
Enjoy!

Share the post "Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, kuchnia azjatycka, kuchnia koreańska, miód, obiad, sezam, sos sojowy, ziemniaki

« Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake
Łosoś z warzywami w sosie majonezowym z pastą miso / Salmon miso-mayo »

Comments

  1. Krzych says

    18 lutego 2014 at 12:47

    Ziemniaczki jak żywcem wyjęte ze jadłodajni koło naszego domu w Wonju 🙂
    Nasz blog co prawda nie jest blogiem kulinarnym, ale i przepisy

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lutego 2014 at 12:58

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łosoś z warzywami w sosie majonezowym z pastą miso | karmelowy pisze:
    25 września 2013 o 06:33

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Łosoś z warzywami w sosie majonezowym z pastą miso […]

    Odpowiedz
  2. Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic saucekarmelowy | karmelowy pisze:
    25 marca 2014 o 10:59

    […] z dodatkiem czosnku. Podałam z makaronem ryżowym, jednak smakuje tak samo dobrze z ryżem lub ziemniaczkami w stylu azjatyckim. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Przekładane kostki ziemniaczane

Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera

Konkurs z marką Wedel!

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress