Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes

Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na kolejny francuski klasyk -mule. Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli podane w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami. Szybkie i przepyszne!

Scroll down for recipe in English

mule

Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg muli, dokładnie oczyszczonych
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3-5 małe pomidory (np. koktajlowy), pokrojone w kostkę
  • 1/2 liścia laurowego
  • mielony pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozpuść masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż mule.
  2. Dolej wino, włóż liść laurowy, pietruszkę i dopraw pieprzem, po czym wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Wmieszaj pomidory, przykryj rondel i gotuj przez 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą. Wyrzuć te nieotwarte.
  3. Podawaj je z dużą ilością sosu wraz z pieczywem do maczania.

Smacznego!

mule

English version

Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, chopped
  • 4 garlic cloves, chopped
  • 3 tbsp butter
  • 1 kg mussels, well scrubbed and debearded
  • 1/2 cup white wine
  • 3-5 small tomatoes, chopped
  • 1/2 bay leaf
  • freshly ground pepper, to taste
  • 1/4 cup parsley, chopped

Preparation:

  1. Cook the onion, garlic and the butter on medium heat until the onions are soft. Turn up the heat to high and add the mussels.
  2. Pour in the white wine, bay leaf, parsley, ground pepper and stir for about 1 minute. Stir in the tomatoes, cover and cook for 5 minutes until all the mussels have opened. Discard any mussels that did not open.
  3. Serve the mussels in large bowl with the broth and baguette slices for dipping.

Enjoy!

mule

Share the post "Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, kuchnia francuska, małże, mule, obiad, wino, zioła

« Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie
Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart »

Comments

  1. Tomasz Bołoz says

    29 maja 2014 at 11:13

    Wow.. nigdy takiego czegoś nie jadłem… Z czym można porównać smak tego posiłku?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 maja 2014 at 11:15

      Kurczę, ciężko powiedzieć. Trzeba zwyczajnie spróbować np, w jakiejś restauracji włsoksiej. Ja mogłabym je jeść na kilgoramy!:)

      Odpowiedz
  2. Yvone says

    29 maja 2014 at 18:05

    Smakowicie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 maja 2014 at 18:54

      🙂

      Odpowiedz
  3. Aga says

    2 czerwca 2014 at 16:28

    Zainspirowało mnie to. Zabieram się za gotowanie

    Odpowiedz
  4. Vasco Images says

    4 czerwca 2014 at 13:06

    Jakoś nie mogę się przekonać do muli, choć fotografie wyglądają całkiem smakowicie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 czerwca 2014 at 13:09

      Moja połówka do tej pory nie może na nie patrzeć, a ja MUSZĘ zjeść je przynajmniej raz w tygodniu. Uwielbiam!

      Odpowiedz
  5. TM says

    9 czerwca 2014 at 14:43

    Nigdy nie jadłam w taki sposób przyrządzonych muli. Muszę wypróbować przepis i przekonać się na własnej skórze że smakują tak dobrze, jak wyglądają.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 czerwca 2014 at 15:55

      Oj smakują:) Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera

Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress