Share the post "Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese"
Wiosna zawitała do nas na dobre, dlatego nadszedł czas na przepisy szybkie i lekkie, najlepsze na ciepłe dni. W sklepach też mamy już mnóstwo pięknych i świeżych warzyw, więc korzystajmy:) Dziś proponuję kolejny przepis, który jest łatwy i przyjemny w przygotowania, a co najważniejsze – przepyszny! Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, podany z podpieczonymi szparagami, cukinią i groszkiem, podany z pokruszoną fetą doskonale sprawdzi się na obiad w ciepłe dni. Na koniec, przed samym podaniem, skropiłam danie tłoczonym na zimno ekologicznym olejem lnianym z żeń-szeniem firmy Barwy Zdrowia. Jest to doskonały sposób na przemycenie domownikom kwasów omega-3 i omega-6:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak pieczony ze szparagami i fetą
(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka, nadudzia oddzielone od pałek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna, starta skórka, pokrojona w plasterki
- 2 małe cebule, pokrojone w grubsze plasterki
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 450 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcami
- 1/2 tsbp cukru
- 2 małe cukinie, pokrojone w grubsze plastry
- 250 g groszku (może być mrożony)
- 100 g rozdrobnionej fety
- sól i pieprz
- olej lniany tłoczony na zimno
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Umieść kurczaka w dużym naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny, plasterkami z cytryny, cebulą, rozmarynem i estragonem. Rozłóż udka skórą do góry i piecz przez 30-40 minut.
- W międzyczasie, zagotuj w większym rondlu wodę z cukrem i łyżeczką soli, włóż szparagi i gotuj przez 7 minut lub do miękkości. Na ostatnie dodając cukinię i groszek na ostatnie 3 minuty. Odcedź i odstaw.
- Do podpieczonego kurczaka wmieszaj warzywa i dopiecz kolejne 10 minut, aż skórka stanie się rumiana i chrupiąca.
- Po wyjęciu posyp pokruszoną fetą, skrop olejem lnianym i podawaj.
Smacznego!
English version
Roasted chicken with asparagus nad feta cheese
(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken legs, thighs and drumsticks separated
- 2 tbsp olive oil
- 1 lemon, zested and sliced
- 2 small onions, thickly sliced
- 4 rosemary sprigs
- 2 tsp dried tarragon
- 450 g asparagus spears, trimmed
- 1/2 tsbp sugar
- 2 courgettes, thickly sliced
- 250g peas (preferably fresh, not frozen)
- 100g feta crumbled
- salt and pepper
- linseed oil
Preparation:
- Heat oven to 200 oC. Put the chicken thighs in a large shallow roasting tin, season and toss with the olive oil, lemon zest and wedges, onion, rosemary and tarragon. Arrange the chicken thighs, skin-side up, and roast for 30-40 mins.
- Meanwhile, bring a large pan of water to the boil and cook the asparagus for 7 mins or until tender, adding the courgettes and peas for the final 3 minutes. Drain and set aside.
- Add vegetables to the chicken and bake 10 minutes until the skin is crisp and golden.
- Crumble over the feta, sprinkle with canola oil and serve.
Enjoy!
Dodaj komentarz