Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese"

  • Facebook
  • Twitter

Wiosna zawitała do nas na dobre, dlatego nadszedł czas na przepisy szybkie i lekkie, najlepsze na ciepłe dni. W sklepach też mamy już mnóstwo pięknych i świeżych warzyw, więc korzystajmy:) Dziś proponuję kolejny przepis, który jest łatwy i przyjemny w przygotowania, a co najważniejsze – przepyszny! Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, podany z podpieczonymi szparagami, cukinią i groszkiem, podany z pokruszoną fetą doskonale sprawdzi się na obiad w ciepłe dni. Na koniec, przed samym podaniem, skropiłam danie tłoczonym na zimno ekologicznym olejem lnianym z żeń-szeniem firmy Barwy Zdrowia. Jest to doskonały sposób na przemycenie domownikom kwasów omega-3 i omega-6:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka, nadudzia oddzielone od pałek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna, starta skórka, pokrojona w plasterki
  • 2 małe cebule, pokrojone w grubsze plasterki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 450 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcami
  • 1/2 tsbp cukru
  • 2 małe cukinie, pokrojone w grubsze plastry
  • 250 g groszku (może być mrożony)
  • 100 g rozdrobnionej fety
  • sól i pieprz
  • olej lniany tłoczony na zimno

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Umieść kurczaka w dużym naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny, plasterkami z cytryny, cebulą, rozmarynem i estragonem. Rozłóż udka skórą do góry i piecz przez 30-40 minut.
  2. W międzyczasie, zagotuj w większym rondlu wodę z cukrem i łyżeczką soli, włóż szparagi i gotuj przez 7 minut lub do miękkości. Na ostatnie  dodając cukinię i groszek na ostatnie 3 minuty. Odcedź i odstaw.
  3. Do podpieczonego kurczaka wmieszaj warzywa i dopiecz kolejne 10 minut, aż skórka stanie się rumiana i chrupiąca.
  4. Po wyjęciu posyp pokruszoną fetą, skrop olejem lnianym i podawaj.

Smacznego!

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

English version

Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken legs, thighs and drumsticks separated
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 lemon, zested and sliced
  • 2 small onions, thickly sliced
  • 4 rosemary sprigs
  • 2 tsp dried tarragon
  • 450 g asparagus spears, trimmed
  • 1/2 tsbp sugar
  • 2 courgettes, thickly sliced
  • 250g peas (preferably fresh, not frozen)
  • 100g feta crumbled
  • salt and pepper
  • linseed oil

Preparation:

  1. Heat oven to 200 oC. Put the chicken thighs in a large shallow roasting tin, season and toss with the olive oil, lemon zest and wedges, onion, rosemary and tarragon. Arrange the chicken thighs, skin-side up, and roast for 30-40 mins.
  2. Meanwhile, bring a large pan of water to the boil and cook the asparagus for 7 mins or until tender, adding the courgettes and peas for the final 3 minutes. Drain and set aside.
  3. Add vegetables to the chicken and bake 10 minutes until the skin is crisp and golden.
  4. Crumble over the feta, sprinkle  with canola oil and serve.

Enjoy!

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

Share the post "Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cukinia, feta, groszek, kurczak, mięso, obiad, ser, szparagi

« Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad
Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Spekulosy / Speculoos

Bagietki francuskie Julii Child

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress