Chyba każdy lubi chrupiące ziemniaki do obiadu. A jeszcze łatwe w wykonaniu chrupiące ziemniaczki to już bajka! Dlatego zapraszam dzisiaj na przepis na rozgniecione ziemniaki z piekarnika, niezwykle chrupiące, jednak wciąż z delikatnym wnętrzem. Świetne do każdego dania głównego. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem tego typu ziemniaków, polecam także pieczone ziemniaki z wędzoną papryką i ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, są po prostu boskie!
Scroll down for recipe in English
Rozgniecione ziemniaki z pieca
(6 porcji)
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków, obrane większe przekrojone na pół
- 100 ml oleju roślinnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Umieść ziemniaki w rondelku, zalej wodą i posól. Doprowadź je do wrzenia i gotuj około 15 minut, prawie do miękkości, po czym odcedź.
- Rozłóż ziemniaki na dużej blaszce do pieczenia i rozgnieć np. widelcem. Dopraw porządnie solą i pieprzem i skrop olejem.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do chrupkości i zarumienienia. Podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English vesrsion
Roasted smashed potatoes
(6 servings)
Ingredients:
- 1.5 kg of potatoes, peeled, larger cut in half
- 100 ml of vegetable oil
- salt, ground pepper to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Place the potatoes in a pot, cover with water and season with salt. Bring to the boil and cook for about 15 minutes, until almost soft and drain.
- Transfer the potatoes on a large baking tray and smash with a fork. Season with salt and pepper and sprinkle with oil.
- Place in the preheated oven and bake about 30 minutes until crispy and golden brown. Serve as side dish with your favorite main course.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]