Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes

Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes

by Dzi 1 Comment

Share the post "Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes"

  • Facebook
  • X

Chyba każdy lubi chrupiące ziemniaki do obiadu. A jeszcze łatwe w wykonaniu chrupiące ziemniaczki to już bajka! Dlatego zapraszam dzisiaj na przepis na rozgniecione ziemniaki z piekarnika, niezwykle chrupiące, jednak wciąż z delikatnym wnętrzem. Świetne do każdego dania głównego. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem tego typu ziemniaków, polecam także pieczone ziemniaki z wędzoną papryką i ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, są po prostu boskie!

Rozgniecione-ziemniaki-z-pieca-Roasted-smashed-potatoes

Scroll down for recipe in English

Rozgniecione ziemniaki z pieca

(6 porcji)

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, obrane większe przekrojone na pół
  • 100 ml oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. Umieść ziemniaki w rondelku, zalej wodą i posól. Doprowadź je do wrzenia i gotuj około 15 minut, prawie do miękkości, po czym odcedź.
  3. Rozłóż ziemniaki na dużej blaszce do pieczenia i rozgnieć np. widelcem. Dopraw porządnie solą i pieprzem i skrop olejem.
  4. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do chrupkości i zarumienienia. Podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Rozgniecione-ziemniaki-z-pieca-Roasted-smashed-potatoes

English vesrsion

Roasted smashed potatoes

(6 servings)

Ingredients:

  • 1.5 kg of potatoes, peeled, larger cut in half
  • 100 ml of vegetable oil
  • salt, ground pepper to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. Place the potatoes in a pot, cover with water and season with salt. Bring to the boil and cook for about 15 minutes, until almost soft and drain.
  3. Transfer the potatoes on a large baking tray and smash with a fork. Season with salt and pepper and sprinkle with oil.
  4. Place in the preheated oven and bake about 30 minutes until crispy and golden brown. Serve as side dish with your favorite main course.

Enjoy!

Rozgniecione-ziemniaki-z-pieca-Roasted-smashed-potatoes

Share the post "Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, ziemniaki

« Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables
Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew »

Trackbacks

  1. Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes | FlyB Kulinaria pisze:
    1 lutego 2018 o 00:03

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

bigos_z_mlodej_kapusty

Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew

Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies

Bulion dashi na dwa sposoby

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress