Książkę „Każdy może gotować” Jamiego Olivera po raz pierwszy miałam w rękach już jakiś czas temu. Dostał ją w prezencie mój szwagier, który z kuchnią niewiele miał wspólnego. Jednak , ku mojemu zdziwieniu, po jakimś czasie zaprosił mnie na własnoręcznie zrobioną zupę a później na domowego hamburgera, chwaląc się, że uczy się gotować dzięki tej książce.
W końcu kupiłam książkę i ja. Jest ona podzielona na tematyczne rozdziały:
- Dania 20-minutowe. Znajdziemy tu propozycje dań dla osób zajętych, wracających późno do domu, które chcą przygotować smaczny posiłek szybko i beż większego wysiłku. Możemy tu znaleźć takie potrawy jak: ryba duszona po marokańsku, szybki łosoś tikka czy strogonow z kurczaka i pora, oraz wiele, wiele innych.
- Szybkie dania z makaronu. Znajdziemy tutaj m.in. makaron z pieczonym serem camembert, zapiekankę makaronową z kalafiorem i serem i makaron z brokułami i Pesto.
- Smaczna chińszczyzna. Jamie umieścił tutaj swoje wersje najczęściej kupowanych chińskich dań na wynos, takich jak: wieprzowina słodko-kwaśna czy kurczak chow mein.
- Łatwe curry. Tak jak wyżej, są to domowe wersje najczęściej kupowanych dań na wynos: kurczak korma, kurczak tikka masala (sprawdzony i umieszczony u mnie na blogu) czy vindaloo.
- Uwielbiam sałatki. Mamy tutaj przeróżne wariacje sałatkowe i dressingi.
- Proste zupy. Rozdział oparty jest na prostym pomyśle- jeden podstawowy przepis jest przekształcany na wiele różnych sposobów. Znajdziemy tu m.in.: zupę z porów i ziemniaków, zupę z kalafiora i sera.
- Po prostu mielone. Zostały tu umieszczone przepisy takie jak: hamburger doskonały, przepis na klopsa czy niezawodne chilli con carne.
- Pyszne potrawki. Jamie przedstawił tutaj jeden główny przepis na potrawkę i różne sposoby jego modyfikacji.
- Rozmaite pieczenie dla całej rodziny. Znajdziemy tutaj przepisy na: pieczeń wołową, wieprzową czy pieczonego kurczaka. Jamie przedstawił tutaj także przepisy na sosy pieczeniowe.
- Gotowane warzywa. Mamy tutaj świetne przepisy na warzywne dodatki do dań głównych.
- Szybkie dania mięsne i rybne. Jamie skupił się tutaj na najpopularniejszych rodzajach mięs i ryb, które Brytyjczycy kupują w sklepach. Znajdziemy tutaj przepisy m.in. na: kotlety schabowe w glazurze, grillowany stek z polędwicy, czy grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi. Dodane są także przepisy na sosy i salsy do mięs i ryb.
- Klasyczne dania rybne. Jamie zachęca tutaj do spożywania ryb i podaje na nie niezawodne przepisy , takie jak: zapiekanka rybna, pasta z makreli czy paella.
- Sycące śniadania. Niezawodne przepisy na śniadania: owsianka, naleśniki, jajka sadzone itp.
- Słodkości. W tym rozdziale Jamie przedstawił całą gamę tradycyjnych słodkości, maksymalnie upraszczając przepisy, aby ułatwić ich przyrządzanie. Znajdziemy tu takie przepisy jak: sernik waniliowy z polewą malinową, lody i puddingi.
W obszernym wstępie możemy dowiedzieć się, że powstała ona nie tylko z myślą o rozwijaniu własnych możliwości kulinarnych, ale też po to, by przekazywać swoją wiedzę dalej. Ma to być współczesnym odpowiednikiem przekazywania sobie przepisów z pokolenia na pokolenie. Muszę przyznać, że ta książka faktycznie podniosła moje zdolności kulinarne i przede wszystkim moją wiarę w siebie, że jestem w stanie ugotować czy upiec wszystko, co jest w niej zawarte. Przepisy są podane w bardzo klarownej formie i realizując je krok po kroku , jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że coś może pójść nie tak. Podane składniki są łatwo dostępne/zamienialne, a mnie osobiście ucieszyły liczne przepisy np. na pasty curry, sosy, salsy czy dressingi, dzięki czemu nie trzeba szukać sztucznych zamienników w sklepach.
Pomimo ceny detalicznej 69,99 zł, (chociaż ja kupiłam znacznie taniej w księgarni internetowej) książkę gorąco polecam nie tylko początkującym w sztuce kulinarnej. Może być świetnym prezentem, który może zmotywować do własnoręcznego przygotowywania potraw, co odbije się pozytywnie nie tylko na zdrowiu, a także na zasobności portfela.
[…] raz kolejny sięgnęłam do książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jest to przepis na dodatek do dań głównych, który doskonale sprawdzi się z mięsami, ale […]