Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Testy i recenzje / „Każdy może gotować” Jamie Oliver – recenzja

„Każdy może gotować” Jamie Oliver – recenzja

by barjed 6 komentarzy

Share the post "„Każdy może gotować” Jamie Oliver – recenzja"

  • Facebook
  • Twitter

Książkę „Każdy może gotować” Jamiego Olivera po raz pierwszy miałam w rękach już jakiś czas temu. Dostał ją w prezencie mój szwagier, który z kuchnią niewiele miał wspólnego. Jednak , ku mojemu zdziwieniu, po jakimś czasie zaprosił mnie na własnoręcznie zrobioną zupę a później na domowego hamburgera, chwaląc się, że uczy się gotować dzięki tej książce.

W końcu kupiłam książkę i ja. Jest ona podzielona na tematyczne rozdziały:

  1. Dania 20-minutowe. Znajdziemy tu propozycje dań dla osób zajętych, wracających późno do domu, które chcą przygotować smaczny posiłek szybko i beż większego wysiłku. Możemy tu znaleźć takie potrawy jak: ryba duszona  po marokańsku, szybki łosoś tikka czy strogonow z kurczaka i pora, oraz wiele, wiele innych.
  2. Szybkie dania z makaronu. Znajdziemy tutaj m.in. makaron z pieczonym serem camembert, zapiekankę makaronową z kalafiorem i serem i makaron z brokułami i Pesto.
  3. Smaczna chińszczyzna. Jamie umieścił tutaj swoje wersje najczęściej kupowanych chińskich dań na wynos, takich jak: wieprzowina słodko-kwaśna czy kurczak chow mein.
  4. Łatwe curry. Tak jak wyżej,  są to domowe wersje najczęściej kupowanych dań na wynos: kurczak korma, kurczak tikka masala (sprawdzony i umieszczony u mnie na blogu) czy vindaloo.
  5. Uwielbiam sałatki. Mamy tutaj przeróżne wariacje sałatkowe i  dressingi.
  6. Proste zupy. Rozdział oparty jest na prostym pomyśle- jeden podstawowy przepis jest przekształcany na wiele różnych sposobów. Znajdziemy tu m.in.: zupę z porów i ziemniaków, zupę z kalafiora i sera.
  7. Po prostu mielone. Zostały tu umieszczone przepisy takie jak: hamburger doskonały, przepis na klopsa czy niezawodne chilli con carne.
  8. Pyszne potrawki. Jamie przedstawił tutaj  jeden główny przepis na potrawkę i różne sposoby jego modyfikacji.
  9. Rozmaite pieczenie dla całej rodziny. Znajdziemy tutaj przepisy na: pieczeń wołową, wieprzową czy pieczonego kurczaka. Jamie przedstawił tutaj także przepisy na sosy pieczeniowe.
  10. Gotowane warzywa. Mamy tutaj świetne przepisy na warzywne dodatki do dań głównych.
  11. Szybkie dania mięsne i rybne. Jamie skupił się tutaj na najpopularniejszych rodzajach mięs i ryb, które Brytyjczycy kupują w sklepach. Znajdziemy tutaj przepisy m.in. na: kotlety schabowe w glazurze, grillowany stek z polędwicy, czy grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi. Dodane są także przepisy na sosy i salsy do mięs i ryb.
  12. Klasyczne dania rybne. Jamie zachęca tutaj do spożywania ryb i podaje na nie niezawodne przepisy , takie jak: zapiekanka rybna, pasta z makreli czy paella.
  13. Sycące śniadania. Niezawodne przepisy na śniadania:  owsianka, naleśniki, jajka sadzone itp.
  14. Słodkości. W tym rozdziale Jamie przedstawił całą gamę tradycyjnych słodkości, maksymalnie upraszczając przepisy, aby ułatwić ich przyrządzanie. Znajdziemy tu takie przepisy jak: sernik waniliowy z polewą malinową, lody i puddingi.

W obszernym wstępie możemy dowiedzieć się, że powstała ona nie tylko z myślą o rozwijaniu własnych możliwości kulinarnych, ale też po to, by przekazywać swoją wiedzę dalej.  Ma to być współczesnym odpowiednikiem przekazywania sobie przepisów z pokolenia na pokolenie. Muszę przyznać, że ta książka faktycznie podniosła moje zdolności kulinarne i przede wszystkim moją wiarę w siebie, że jestem w stanie ugotować czy upiec wszystko, co jest w niej zawarte. Przepisy są podane w bardzo klarownej formie i realizując je  krok po kroku , jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że coś może pójść nie tak. Podane składniki są łatwo dostępne/zamienialne, a mnie osobiście ucieszyły liczne przepisy np. na pasty curry, sosy, salsy czy dressingi, dzięki czemu nie trzeba szukać sztucznych zamienników w sklepach.

Pomimo ceny detalicznej 69,99 zł, (chociaż ja kupiłam znacznie taniej w księgarni internetowej) książkę gorąco polecam nie tylko początkującym w sztuce kulinarnej.  Może być świetnym prezentem, który może zmotywować do własnoręcznego przygotowywania potraw, co odbije się pozytywnie nie tylko na zdrowiu, a także na zasobności portfela.

Share the post "„Każdy może gotować” Jamie Oliver – recenzja"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Testy i recenzje Tagged With: Jamie Oliver, książka kucharska, recenzja

« Śniadanie z Kukbukiem – owsianka z białą czekoladą
Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym »

Trackbacks

  1. Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera | pisze:
    5 stycznia 2013 o 19:21

    […] raz kolejny sięgnęłam do książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jest to przepis na dodatek do dań głównych, który doskonale sprawdzi się z mięsami, ale […]

    Odpowiedz
  2. Kurczak tikka masala Jamiego Olivera | pisze:
    5 stycznia 2013 o 19:23

    […] przepis na szybki obiad po pracowitym dniu. Znalazłam go w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z książki, którą wykonam . Dodatkowym plusem jest to, […]

    Odpowiedz
  3. Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera | pisze:
    26 stycznia 2013 o 12:51

    […] Wam kolejną pozycję z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować„-krem pieczarkowy. Jest to danie,które można dodać dosłownie do wszystkiego, u mnie […]

    Odpowiedz
  4. Stroganof z kurczaka i pora Jamiego Olivera | pisze:
    5 marca 2013 o 10:38

    […] propozycja szybkiego obiadu w „tygodniu”, znaleziona w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jest to połączenie francuskiej potrawki z rosyjskim stroganowem. Danie to Jamie proponuje […]

    Odpowiedz
  5. Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo Jamiego Olivera | pisze:
    17 marca 2013 o 10:09

    […] Uczciwie przyznam,że jest to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Być może też dlatego,że słodkie ziemniaki gościły w moim domu po raz pierwszy:) Kupiłam 2 duże, tylko w taki sposób są pakowane w sklepach,taka też ilość jest niezbędna dla tego przepisu, chociaż Jamie we wstępie zaznacza, iż można zamienić je na dynię piżmową. Chorizo jest teraz łatwo dostępne, chociaż niestety nie najtańsze. Przepis pochodzi z mocno eksploatowanej przeze mnie książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”.Polecam! […]

    Odpowiedz
  6. Hamburger doskonały Jamiego Olivera | pisze:
    10 kwietnia 2013 o 06:19

    […] prostu w niego wgryźć:) Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera z jego książki „Każdy może gotować”, jednak wprowadziłam małe modyfikacje w postaci odrobiny majonezu, oraz zamieniłam sałatę […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem / Smoked chicken, spinach and camembert pizza

Dynia z bakłazanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress