Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera

Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera

by Dzi 1 Comment

Share the post "Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter

Kolejna propozycja szybkiego obiadu w „tygodniu”, znaleziona w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jest to połączenie francuskiej potrawki z rosyjskim stroganowem. Danie to Jamie proponuje podawać z ryżem i jeżeli równocześnie nastawimy ryż i zaczniemy robić sos, wszystko będzie gotowe do podania w tym samym czasie.Polecam!

Stroganow z kurczaka i pora (2 -3 porcje)

Składniki:

  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 g ryżu długoziarnistego zwykłego lub basmanti (ja użyłam naturalnego brązowego)
  • 1 duży por pokrojony w dużą kostkę
  • duża garść pieczarek lub boczniaków pokrojonych w plasterki
  • 2 filety z kurczaka pkorojone w kawałki wielkości małego palca
  • oliwa
  • kawałek masła
  • kieliszek białeo wina
  • pęczek natki pietruszki poszatkowany
  • 285 ml chudej śmietany
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Ugotuj w czajniku wodę, przelej do rondla , wsyp szczyptę soli i ryż, następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Postaw sporej wielkości patelnię na dużym ogniu, wlej na nią sporą ilość oliwy i wrzuć masło.
  3. Następnie włóż na patelnię pora,wlej wino i małą szklankę wody oraz wsyp sporą szczyptę soli i pieprzu. Duś wszystko 5 min. luźno przykryte przykrywką.
  4. Po tym czasie wrzuć mięso, większą część posiekanej pietruszki,śmietanę i grzyby. Całość wymieszaj,doprowadź ponownie do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i duś 10 min.
  5. Tuż przed podaniem przekrój cytrynę na pół i z jednej połówki wyciśnij sok do sosu. Dopraw do smaku. Pod koniec gotowania dodałam jeszcze łyżeczkę mąki kukurydzianej w celu zagęszczenia sosu.
  6. Wyłóż na talerze ryż i polej go stroganowem. Posyp resztą posiekanej pietruszki Podawaj z drugą połówką cytryny pokrojoną w cząstki.

Smacznego!

Jamie Oliver - przepisy z podróży

Share the post "Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Jamie Oliver, kurczak, mięso, obiad, piersi z kurczaka, ryż

« Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii
Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera »

Trackbacks

  1. Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    15 listopada 2017 o 09:29

    […] a uwierzcie mi- to mój największy krytyk Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud

Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce

Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress