Kolejna propozycja szybkiego obiadu w „tygodniu”, znaleziona w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jest to połączenie francuskiej potrawki z rosyjskim stroganowem. Danie to Jamie proponuje podawać z ryżem i jeżeli równocześnie nastawimy ryż i zaczniemy robić sos, wszystko będzie gotowe do podania w tym samym czasie.Polecam!
Stroganow z kurczaka i pora (2 -3 porcje)
Składniki:
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 150 g ryżu długoziarnistego zwykłego lub basmanti (ja użyłam naturalnego brązowego)
- 1 duży por pokrojony w dużą kostkę
- duża garść pieczarek lub boczniaków pokrojonych w plasterki
- 2 filety z kurczaka pkorojone w kawałki wielkości małego palca
- oliwa
- kawałek masła
- kieliszek białeo wina
- pęczek natki pietruszki poszatkowany
- 285 ml chudej śmietany
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Ugotuj w czajniku wodę, przelej do rondla , wsyp szczyptę soli i ryż, następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Postaw sporej wielkości patelnię na dużym ogniu, wlej na nią sporą ilość oliwy i wrzuć masło.
- Następnie włóż na patelnię pora,wlej wino i małą szklankę wody oraz wsyp sporą szczyptę soli i pieprzu. Duś wszystko 5 min. luźno przykryte przykrywką.
- Po tym czasie wrzuć mięso, większą część posiekanej pietruszki,śmietanę i grzyby. Całość wymieszaj,doprowadź ponownie do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i duś 10 min.
- Tuż przed podaniem przekrój cytrynę na pół i z jednej połówki wyciśnij sok do sosu. Dopraw do smaku. Pod koniec gotowania dodałam jeszcze łyżeczkę mąki kukurydzianej w celu zagęszczenia sosu.
- Wyłóż na talerze ryż i polej go stroganowem. Posyp resztą posiekanej pietruszki Podawaj z drugą połówką cytryny pokrojoną w cząstki.
Smacznego!
[…] a uwierzcie mi- to mój największy krytyk Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także mój strogonow z kurczakiem i strogonow z klopsikami – […]