Świetny przepis na szybki obiad po pracowitym dniu. Znalazłam go w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z książki, którą wykonam . Dodatkowym plusem jest to, że w książce zamieszczone są także przepisy na pasty curry, dzięki czemu nie trzeba posiłkować się gotowcami ze sklepu. Mam tylko jedną uwagę: potrawa jest baaardzo pikantna, na szczęście można to kontrolować poprzez ograniczenie papryczek chilli, zwiększenie ilości mleczka kokosowego lub pomidorów z puszki. Smak łagodzi także jogurt grecki, który dodaje się już na gotowe danie.
Kurczak tikka masala (4-6 porcji)
Składniki:
- 4 filety z kurczaka bez skóry pokrojone w 2 cm kostkę
- 2 średnie cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 1 świeża papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki
- 4 cm świeżego imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
- mały pęczek świeżej kolendry posiekany
- 140 g gotowej pasty tikka masala
- 400 gramowa puszka krojonych pomidorów
- 400 gramowa puszka mleka kokosowego
- olej arachidowy bądź warzywny
- mały kawałek masła
- 4-6 łyżek jogurtu greckiego
- mała garść płatków migdałowych
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Na dużej patelni o wysokich ściankach rozgrzej na średnim ogniu olej z kawałkiem masła.
- Dodaj cebulę, papryczkę chilli,imbir, kolendrę i smaż 10 min, aż całość zmięknie i nabierze złocistego odcienia.
- Następnie dodaj pastę tikka masala i mięso. Całość dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki pokryły się sosem i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj pomidory i mleko kokosowe i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj 20 min. pod przykryciem. Jeżeli w trakcie zauważymy,że curry za bardzo się wysuszyło, należy dolać trochę wody.
- Kiedy mięso zmięknie, spróbuj i w razie konieczności dodaj trochę soli i pieprzu.
- Na gotową potrawę nałóż łyżkę jogurtu, posyp płatkami migdałów i listkami kolendry.
Pasta tikka masala
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 świeże czerwone papryczki chilli
- mały pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki mielonych migdałów
- Przyprawy do uprażenia: 2 łyżeczki nasion kminu i 1 łyżeczka nasion kolendry
Przygotowanie:
- Postaw suchą patelnię na średnim ogniu i wsyp na nią przyprawy do uprażenia. Wyprażaj je przez kilka minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą wydzielały intensywny zapach.
- Włóż uprażone przyprawy do moździerza i dobrze je tłuczkiem rozdrobnij, lub wsyp do robota kuchennego i rozdrobnij na proszek.
- Rozdrobnione przyprawy i resztę składników zmiksuj na pastę w blenderze.
Panna Malwinna says
Szkoda, że mój Połówek nie przepada za kuchnią indyjską, bo danie prezentuje się świetnie!
Dzi says
U mnie właśnie mój połówek przepada:P
Dziękuję za miły komentarz:)
Beata says
Jeśli to jest przepis Jamie Oliver, w takim razie nie ma on pojęcia czym jest Tikka Masala. Po pierwsze, kurczaka marynuje się w przyprawach z jogurtem i olejem. Można samemu skomponować przyprawę garam masala, albo kupić gotową mieszankę, od biedy kupić gotową pastę i na jej bazie zamarynować mięso, ale zawsze z jogurtem! I na bazie tej marynaty robi się sos w późniejszym etapie gotowania. Po drugie, do Tikka Masala absolutnie nie używa się mleka kokosowego. Nie twierdzę, że danie z przepisu nie jest dobre, ale z pewnością nie jest to Tikka Masala w oryginalnej postaci. Do tej potrawy można sobie dorzucać warzywa według uznania, ale baza i podstawa to marynata na przyprawach i jogurcie i żadnego kokosowego mleka.
karola says
Te 4 filety ile to mniej więcej jest gramów?
To są dwa podwójne filety czy cztery podwójne? Bo filety zwykle są podwójne. Czy chodzi tu o pojedyncze?
Dzi says
Chodzi tutaj o 4 pojedyncze, czyli 2 podwójne.
karola says
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, ile ten sos można przechowywać w lodówce bo chciałabym ugotować więcej na 2, 3 dni. I czy można potrawę zamrozić?