Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak tikka masala Jamiego Olivera

Kurczak tikka masala Jamiego Olivera

by barjed 9 komentarzy

Share the post "Kurczak tikka masala Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter

 

Świetny przepis na szybki obiad po pracowitym dniu. Znalazłam go w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z książki, którą wykonam . Dodatkowym plusem jest to, że w książce zamieszczone są także przepisy na pasty curry, dzięki czemu nie trzeba posiłkować się gotowcami ze sklepu. Mam tylko jedną uwagę: potrawa jest baaardzo pikantna, na szczęście można to kontrolować poprzez ograniczenie papryczek chilli,  zwiększenie ilości mleczka kokosowego lub pomidorów z puszki. Smak łagodzi także jogurt grecki, który dodaje się już na gotowe danie.

tikka2

Kurczak tikka masala (4-6 porcji)

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka bez skóry pokrojone w 2 cm kostkę
  • 2 średnie cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 świeża papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki
  • 4 cm świeżego imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
  • mały pęczek świeżej kolendry posiekany
  • 140 g gotowej pasty tikka masala
  • 400 gramowa puszka krojonych pomidorów
  • 400 gramowa puszka mleka kokosowego
  • olej arachidowy bądź warzywny
  • mały kawałek masła
  • 4-6 łyżek jogurtu greckiego
  • mała garść płatków migdałowych
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni o wysokich ściankach rozgrzej na średnim ogniu olej z kawałkiem masła.
  2. Dodaj cebulę, papryczkę chilli,imbir, kolendrę i smaż 10 min, aż całość zmięknie i nabierze złocistego odcienia.
  3. Następnie dodaj pastę tikka masala i mięso. Całość dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki pokryły się sosem i dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj pomidory i mleko kokosowe i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj 20 min. pod przykryciem. Jeżeli w trakcie zauważymy,że curry za bardzo się wysuszyło, należy dolać trochę wody.
  5. Kiedy mięso zmięknie, spróbuj i w razie konieczności dodaj trochę soli i pieprzu.
  6. Na gotową potrawę nałóż łyżkę jogurtu, posyp płatkami migdałów i listkami kolendry.

Pasta tikka masala

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  •  2 świeże czerwone papryczki chilli
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • Przyprawy do uprażenia: 2 łyżeczki nasion kminu i 1 łyżeczka nasion kolendry

Przygotowanie:

  1. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu i wsyp na nią przyprawy do uprażenia. Wyprażaj je przez kilka minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą wydzielały intensywny zapach.
  2. Włóż uprażone przyprawy do moździerza i dobrze je tłuczkiem rozdrobnij, lub wsyp do robota kuchennego i rozdrobnij na proszek.
  3. Rozdrobnione przyprawy i resztę składników zmiksuj na pastę w blenderze.

tikka1

Share the post "Kurczak tikka masala Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, imbir, Jamie Oliver, kuchnia indyjska, kurczak, mięso, migdały, obiad, piersi z kurczaka

« Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym
Najczęściej popełniane błędy w kuchni »

Comments

  1. Panna Malwinna says

    6 grudnia 2012 at 10:02

    Szkoda, że mój Połówek nie przepada za kuchnią indyjską, bo danie prezentuje się świetnie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 grudnia 2012 at 11:38

      U mnie właśnie mój połówek przepada:P
      Dziękuję za miły komentarz:)

      Odpowiedz
  2. Beata says

    2 marca 2018 at 13:46

    Jeśli to jest przepis Jamie Oliver, w takim razie nie ma on pojęcia czym jest Tikka Masala. Po pierwsze, kurczaka marynuje się w przyprawach z jogurtem i olejem. Można samemu skomponować przyprawę garam masala, albo kupić gotową mieszankę, od biedy kupić gotową pastę i na jej bazie zamarynować mięso, ale zawsze z jogurtem! I na bazie tej marynaty robi się sos w późniejszym etapie gotowania. Po drugie, do Tikka Masala absolutnie nie używa się mleka kokosowego. Nie twierdzę, że danie z przepisu nie jest dobre, ale z pewnością nie jest to Tikka Masala w oryginalnej postaci. Do tej potrawy można sobie dorzucać warzywa według uznania, ale baza i podstawa to marynata na przyprawach i jogurcie i żadnego kokosowego mleka.

    Odpowiedz
  3. karola says

    29 czerwca 2019 at 20:35

    Te 4 filety ile to mniej więcej jest gramów?
    To są dwa podwójne filety czy cztery podwójne? Bo filety zwykle są podwójne. Czy chodzi tu o pojedyncze?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 czerwca 2019 at 21:14

      Chodzi tutaj o 4 pojedyncze, czyli 2 podwójne.

      Odpowiedz
      • karola says

        30 czerwca 2019 at 11:41

        Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, ile ten sos można przechowywać w lodówce bo chciałabym ugotować więcej na 2, 3 dni. I czy można potrawę zamrozić?

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. „Każdy może gotować” Jamie Oliver – recenzja | pisze:
    10 grudnia 2012 o 09:42

    […] są to domowe wersje najczęściej kupowanych dań na wynos: kurczak korma, kurczak tikka masala (sprawdzony i umieszczony u mnie na blogu) czy […]

    Odpowiedz
  2. Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry | karmelowy pisze:
    19 sierpnia 2013 o 09:59

    […] pierwszy raz zrobiłam curry według Jamiego Olivera (kurczak tikka masala), a później z przepisu Gordona Ramsaya, zakochałam się w kuchni indyjskiej. Dziś proponuję […]

    Odpowiedz
  3. Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala pisze:
    14 kwietnia 2015 o 18:15

    […] warzyw i dalekowschodnich przypraw przypadnie do gustu każdemu. Danie nie jest pikantne jak kurczak tikka masala Jamiego Olivera, chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią / Roasted pumpkin and three cheeses ravioli with crispy sage butter

Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną

Ramsayowa ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress