Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera

Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera

by barjed 5 komentarzy

Share the post "Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • X

Po raz kolejny sięgnęłam do książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jest to przepis na dodatek do dań głównych, który doskonale sprawdzi się z mięsami, ale także z rybami.Ziemniaki z tego przepisu wychodzą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, do tej pory trudno było mi uzyskać taki efekt. Jamie w tym przepisie uwzględnia także pietruszkę, ale ja jej zwyczajnie nie lubię, więc pozostałam przy ziemniakach i marchewce. Pieczenie warzyw trwa godzinę więc można to robić równocześnie z przygotowywanym mięsem, wkładając je do piekarnika na 45 min przed końcem jego pieczenia, a gdy mięso będzie już wyjęte przenieść je na najwyższą półkę w piekarniku i dopiec do chrupkości przez następne 15 min.

Pieczone ziemniaki i marchewki (4-6 porcji)

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków, mniejsze można pozostawić w całości, większe przekroić na pół
  • 6 marchewek , mniejsze można pozostawić w całości, większe przekroić na pół
  • 1 główka czosnku, pojedyncze ząbki nieobrane tylko przyciśnięte płaską stroną noża
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (listki)
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Włóż ziemniaki i marchewki do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj na dużym ogniu 10 min.
  2. Odcedź warzywa w durszlaku, pozwól im odparować. Następnie przełóż marchewki do naczynia żaroodpornego, a ziemniaki potrząśnij w durszlaku aby utworzyła się na nich nierówna powierzchnia, która po upieczeniu stanie się chrupiąca.
  3. Do naczynia żaroodpornego z marchewkami dodaj czosnek, rozmaryn i ziemniaki. Posyp je sporą szczyptą soli i pieprzu, polej sporą ilością oliwy i delikatnie wymieszaj, by wszystkie warzywa pokryły się oliwą i przyprawami.
  4. Rozłóż warzywa równomiernie na całej powierzchni naczynia, tak by nie leżały jedne na drugich ( w przeciwnym wypadku nie staną się chrupiące).
  5. Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 oC na mniej więcej godzinę ( należy sprawdzać co jakiś czas czy są już przypieczone).
Podawaj natychmiast, z mięsem lub rybą z sosem pieczeniowym.Smacznego!

Share the post "Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Jamie Oliver, marchewka, obiad, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki

« Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii
Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką »

Comments

  1. Daria says

    23 lutego 2013 at 16:07

    Pieczone ziemniaki z marchewką wyszły tak jak z przepisu rewelacja:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2013 at 16:14

      Cieszę się,że się wyszły takie jak powinny:)

      Odpowiedz
  2. Słodka Babeczka says

    5 maja 2013 at 11:54

    Pysznie wygląda :))

    Odpowiedz
  3. Merlin says

    16 czerwca 2014 at 20:44

    Wyszło idealnie :)))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 czerwca 2014 at 20:57

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes

Warsztaty z Frisco i Przemkiem Błaszczykiem – relacja

Tosty-z-lososiem-awokado-i-mozzarella-Salmon-avocado-and-mozzarella-toast

Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress