Ten hamburger jest na prawdę doskonały:) Dlatego też z góry przepraszam za te nieszczęśliwe ujęcia, ale miałam ochotę się już po prostu w niego wgryźć:) Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera z jego książki „Każdy może gotować”, jednak wprowadziłam małe modyfikacje w postaci odrobiny majonezu, oraz zamieniłam sałatę rzymską na lodową (akurat miałam taką w lodówce). Tak czy inaczej ten hamburger był pyszny i na pewno o wiele zdrowszy od tych w fast foodach, no i wiadomo co w nim na pewno jest. Polecam!
Hamburger doskonały (6 porcji)
Składniki:
- 12 krakersów
- 8 gałązek natki pietruszki
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 500 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego
- 1 duże jajko
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
- 1 sałata rzymska lub masłowa
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 3-4 korniszony
- 6 bułek hamburgerowych
- opcjonalnie 6 plasterków sera cheddar
- ketchup
- majonez
Przygotowanie kotletów:
- Zawiń krakersy w ściereczkę i pokrusz, uderzając o blat (pozostałe duże kawałki rozgnieć w dłoniach) a następnie wsyp do dużej miski (ja wrzucam do blendera i tam kruszę, wersja ze ściereczką skończyła się u mnie sprzątaniem kuchni:)).
- Posiekaj drobno pietruszkę, w tym łodyżki. Wrzuć ją do miski i dodaj musztardę i mięso.
- Wbij jajko i dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu,ugnieć całość czystymi dłońmi.
- Podziel na 6 porcji i uformuj z każdej z nich okrągły kotlet o grubości ok. 2 cm.
- Skrop mięso oliwą,przełóż na talerz,przykryj i wstaw do lodówki do momentu,w którym będzie ci potrzebne (ja robię kotlety dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy szybki obiad gotowy).
- Postaw sporej wielkości patelnię (zwykłą lub grillową) na dużym ogniu na 4 minuty.
- Zmniejsz ogień do średniego i połóż na patelni kotlety, przyciśnij delikatnie łopatką, aby dokładnie przylegały do dna naczynia. Smaż według uznania 3-4 minuty z każdej strony-być może trzeba je będzie smażyć w dwóch partiach.
- Umyj i osusz liście sałaty,porwij te większe. Pokrój pomidory w plasterki. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój korniszony wzdłuż tak cienko jak tylko potrafisz.
- Przekrój bułki na pół i delikatnie przypiecz na patelni.
- Na spodzie bułek rozsmaruj trochę majonezu, połóż sałatę,następnie kotleta,ser (opcjonalnie),cebulę,pomidory,korniszony i polej ketchupem. Przykryj całość główną bułki i podawaj.
Inspirowane smakiem says
Zdecydowanie wygląda doskonale! Uwielbiam takie. :))
Dzi says
🙂 Pyszny był, polecam:)
Wiewióra says
fast food w wykonaniu Jamiego bardzo do mnie trafia a ten burger jest najlepszym przykładem na fajny, smacznny i zdrowy szybki posiłek 😉
Dzi says
Dokładnie,po całym dniu pracy „szybki” ma duże znaczenie:P
iwonaasb says
Hamburger wygląda bardzo apetycznie. Dodaję do ulubionych 🙂 z pewnością wypróbuję…
Dzi says
Polecam, jest pyszny.
iwonaasb says
Muszę dodać że jestem u Ciebie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo apetyczne zdjęcia i ciekawe przepisy. Będę częstym gościem 🙂 Pozdrawiam
Dzi says
Ciesze się i dziękuję:)
HHC says
Wy tak Wszystko bierzecie za dobrą monetę, a te krakersy to zamiana bułki tartej, której w UK za c..ja nie kupisz. Myśleć pozdrowienia
Dzi says
Święta, prawda.Pewnie dlatego były w przepisie Jamiego. Tak czy inaczej obie wersje zdają egzamin.
Śmieszne filmiki says
Smacznie wygląda. Dodam ten przepis gdzieś do zakładek, bo kocham hamburgery z sokiem. Te zdjęcie mi uświadomiło jak jestem głodny:D
yllis says
uwielbiam te hamburgery, ale przepis jest niedokładny. W części „składniki” są 2 łyżeczki musztardy Dijon, a w „przygotowanie kotletów” musztarda nigdzie się nie pojawia. O ile pamiętam, w oryginalnym przepisie musztardę dodaje się do środka, do mięsa. Przez to przeoczenie i ja zapomniałam jej dodać.
Dzi says
No jak nic widzę musztardę w przygotowaniu kotletów…
Waldek says
Super przepis !!! Polecam. Ja dodałem sobie jeszcze marynowane papryczki jalapenos. Jak ktoś lubi na ostro to napewno mu posmakuje.
Dzi says
Swietny pomysł!
kAs says
Witaj, już od dłuższego czasu mam tą książkę Jamiego, ale ominąłem przepisy gdzie trzeba użyć krakersów Jacobs. Czym to zastąpiłeś w przepisie na hamburgera ? 🙂
Pozdrawiam !
Dzi says
Użyłam naszych klasycznych krakersów, ale swobodnie można zamienić je na bułkę tartą.
kAs says
te krakersy to jakieś słone muszą być ? Jakoś sobie nie mogę wyobrazić smakowo jak to zmienia smak ;p
Dzi says
Każde będą dobre, oby nie słodkie herbatniki 😉 Zawsze można masę dosolić.
Ewa says
Moj idealny hamburger 🙂 Ja tez miele krakersy w blenderze a kupuje takie malutkie z maslana nuta. Uwazam ze uzycie krakersow robi roznice. Wykonanie wszystkiego krok po kroku jak w przepisie daje swietny efekt. Miesko jest soczyste i rozplywa sie w ustach. Dzis je szykuje 🙂
Dzi says
Super!
Tomja says
Pytanie, w jakim celu i do czego te krakersy? Dodać do mięsa czy testować blender, bo ni jak nie ma słowa o wykorzystaniu w przepisie:-)
Dzi says
Krakersy taka bułka Jamiego:) Co do przygotowania, do miski z krakersami dodajemy mięso itd. jak w krokach 1,2..