Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Hamburger doskonały Jamiego Olivera

Hamburger doskonały Jamiego Olivera

by Dzi 23 komentarze

Share the post "Hamburger doskonały Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter

Ten hamburger jest na prawdę doskonały:) Dlatego też z góry przepraszam za te nieszczęśliwe ujęcia, ale miałam ochotę się już po prostu w niego wgryźć:) Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera z jego książki „Każdy może gotować”, jednak wprowadziłam małe modyfikacje w postaci odrobiny majonezu, oraz zamieniłam sałatę rzymską na lodową (akurat miałam taką w lodówce). Tak czy inaczej ten hamburger był pyszny i na pewno o wiele zdrowszy od tych w fast foodach, no i wiadomo co w nim na pewno jest. Polecam!

Hamburger doskonały (6 porcji)

Składniki:

  • 12 krakersów
  • 8 gałązek natki pietruszki
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 500 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego
  • 1 duże jajko
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa
  • 1 sałata rzymska lub masłowa
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 korniszony
  • 6 bułek hamburgerowych
  • opcjonalnie 6 plasterków sera cheddar
  • ketchup
  • majonez

Przygotowanie kotletów:

  1. Zawiń krakersy w ściereczkę i pokrusz, uderzając o blat (pozostałe duże kawałki rozgnieć w dłoniach) a następnie wsyp do dużej miski (ja wrzucam do blendera i tam kruszę, wersja ze ściereczką skończyła się u mnie sprzątaniem kuchni:)).
  2. Posiekaj drobno pietruszkę, w tym łodyżki. Wrzuć ją do miski i dodaj musztardę i mięso.
  3. Wbij jajko i dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu,ugnieć całość czystymi dłońmi.
  4. Podziel na 6 porcji i uformuj z każdej z nich okrągły kotlet o grubości ok. 2 cm.
  5. Skrop mięso oliwą,przełóż na talerz,przykryj i wstaw do lodówki do momentu,w którym będzie ci potrzebne (ja robię kotlety dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy szybki obiad gotowy).
Smażenie hamburgerów:
  1. Postaw sporej wielkości patelnię (zwykłą lub grillową) na dużym ogniu na 4 minuty.
  2. Zmniejsz ogień do średniego i połóż na patelni kotlety, przyciśnij delikatnie łopatką, aby dokładnie przylegały do dna naczynia. Smaż według uznania 3-4 minuty z każdej strony-być może trzeba je będzie smażyć w dwóch partiach.
Podawanie hamburgerów:
  1. Umyj i osusz liście sałaty,porwij te większe. Pokrój pomidory w plasterki. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój korniszony wzdłuż tak cienko jak tylko potrafisz.
  2. Przekrój bułki na pół i delikatnie przypiecz na patelni.
  3. Na spodzie bułek rozsmaruj trochę majonezu, połóż sałatę,następnie kotleta,ser (opcjonalnie),cebulę,pomidory,korniszony i polej ketchupem. Przykryj całość główną bułki i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Hamburger doskonały Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki Tagged With: cheddar, hamburger, Jamie Oliver, mięso, obiad, pomidor, przystawka, sałata, ser, wołowina, zioła

« Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe
Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) »

Comments

  1. Inspirowane smakiem says

    10 kwietnia 2013 at 06:55

    Zdecydowanie wygląda doskonale! Uwielbiam takie. :))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 kwietnia 2013 at 07:03

      🙂 Pyszny był, polecam:)

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    10 kwietnia 2013 at 09:00

    fast food w wykonaniu Jamiego bardzo do mnie trafia a ten burger jest najlepszym przykładem na fajny, smacznny i zdrowy szybki posiłek 😉

    Odpowiedz
  3. Dzi says

    10 kwietnia 2013 at 09:17

    Dokładnie,po całym dniu pracy „szybki” ma duże znaczenie:P

    Odpowiedz
  4. iwonaasb says

    10 kwietnia 2013 at 09:52

    Hamburger wygląda bardzo apetycznie. Dodaję do ulubionych 🙂 z pewnością wypróbuję…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 kwietnia 2013 at 10:09

      Polecam, jest pyszny.

      Odpowiedz
    • iwonaasb says

      10 kwietnia 2013 at 10:11

      Muszę dodać że jestem u Ciebie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo apetyczne zdjęcia i ciekawe przepisy. Będę częstym gościem 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Dzi says

        10 kwietnia 2013 at 10:23

        Ciesze się i dziękuję:)

        Odpowiedz
  5. HHC says

    17 lipca 2013 at 20:33

    Wy tak Wszystko bierzecie za dobrą monetę, a te krakersy to zamiana bułki tartej, której w UK za c..ja nie kupisz. Myśleć pozdrowienia

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lipca 2013 at 20:35

      Święta, prawda.Pewnie dlatego były w przepisie Jamiego. Tak czy inaczej obie wersje zdają egzamin.

      Odpowiedz
  6. Śmieszne filmiki says

    24 sierpnia 2013 at 09:00

    Smacznie wygląda. Dodam ten przepis gdzieś do zakładek, bo kocham hamburgery z sokiem. Te zdjęcie mi uświadomiło jak jestem głodny:D

    Odpowiedz
  7. yllis says

    10 stycznia 2014 at 17:17

    uwielbiam te hamburgery, ale przepis jest niedokładny. W części „składniki” są 2 łyżeczki musztardy Dijon, a w „przygotowanie kotletów” musztarda nigdzie się nie pojawia. O ile pamiętam, w oryginalnym przepisie musztardę dodaje się do środka, do mięsa. Przez to przeoczenie i ja zapomniałam jej dodać.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 stycznia 2014 at 21:21

      No jak nic widzę musztardę w przygotowaniu kotletów…

      Odpowiedz
  8. Waldek says

    3 sierpnia 2016 at 18:51

    Super przepis !!! Polecam. Ja dodałem sobie jeszcze marynowane papryczki jalapenos. Jak ktoś lubi na ostro to napewno mu posmakuje.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 sierpnia 2016 at 18:56

      Swietny pomysł!

      Odpowiedz
  9. kAs says

    28 sierpnia 2016 at 13:27

    Witaj, już od dłuższego czasu mam tą książkę Jamiego, ale ominąłem przepisy gdzie trzeba użyć krakersów Jacobs. Czym to zastąpiłeś w przepisie na hamburgera ? 🙂

    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 sierpnia 2016 at 13:30

      Użyłam naszych klasycznych krakersów, ale swobodnie można zamienić je na bułkę tartą.

      Odpowiedz
      • kAs says

        29 sierpnia 2016 at 23:11

        te krakersy to jakieś słone muszą być ? Jakoś sobie nie mogę wyobrazić smakowo jak to zmienia smak ;p

        Odpowiedz
        • Dzi says

          30 sierpnia 2016 at 12:39

          Każde będą dobre, oby nie słodkie herbatniki 😉 Zawsze można masę dosolić.

          Odpowiedz
  10. Ewa says

    27 maja 2017 at 12:21

    Moj idealny hamburger 🙂 Ja tez miele krakersy w blenderze a kupuje takie malutkie z maslana nuta. Uwazam ze uzycie krakersow robi roznice. Wykonanie wszystkiego krok po kroku jak w przepisie daje swietny efekt. Miesko jest soczyste i rozplywa sie w ustach. Dzis je szykuje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 maja 2017 at 13:11

      Super!

      Odpowiedz
  11. Tomja says

    10 marca 2022 at 14:02

    Pytanie, w jakim celu i do czego te krakersy? Dodać do mięsa czy testować blender, bo ni jak nie ma słowa o wykorzystaniu w przepisie:-)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 marca 2022 at 14:22

      Krakersy taka bułka Jamiego:) Co do przygotowania, do miski z krakersami dodajemy mięso itd. jak w krokach 1,2..

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem / Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress