Tak,na prawdę smaży się je na patelni. Jak dla mnie była to duża nowość, a ja lubię eksperymentować:). Warto było bo bułeczki wyszły pyszne! Niestety są to bułeczki drożdżowe, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość na czas rośnięcia ciasta, lub tak jak ja przygotować ciasto dzień przed smażeniem. Gotowe, uformowane bułeczki wstawiłam do lodówki, a rano je wrzuciłam na patelnię i śniadanie gotowe.Polecam!
Angielskie smażone miodowe muffiny (16 szt.)
Składniki:
- 250 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 250 ml ciepłej wody (ok. 45 oC)
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 szklanek + trochę do posypania mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wsyp drożdże do szklanki z ciepłą wodą i odstaw na 10 min, powinny pojawić się małe bąbelki.
- W małym rondelku podgrzewaj mleko wymieszane z masłem i miodem, tylko do momentu rozpuszczenia się masła. Pozwól mieszance ostygnąć, dodaj wodę z drożdżami i całość delikatnie wymieszaj.
- W misce miksera umieść 3 szklanki przesianej mąki i miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wlewaj mieszankę mleka z drożdżami, a następnie powoli dosypuj pozostałe 2 szklanki mąki. Miksuj,aż utworzy się jednolite i elastyczne ciasto.Gdy będzie zbyt suche dolej odrobinę mleka, a gdy zbyt mokre dosyp łyżkę mąki.
- Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj jeszcze około 3 minut, a następnie pozwól mu przez 5 minut odpocząć.
- Następnie zroluj je na kształt wałka o grubości 1,5-2 cm i potnij go na 16 równych kawałków. Połóż bułeczki na posypanym mąką kukurydzianą papierze do pieczenia i przykryj szmatką. W tym momencie możesz wstawić je do lodówki jeżeli chcesz je smażyć następnego dnia rano (też urosną). Jeżeli smażysz je tego samego dnia, połóż je w ciepłym miejscu na 45 min, lub do momentu podwojenia przez nie swojej objętości.
- Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią (nie natłuszczaj jej).
- Delikatnie połóż na niej bułeczki pozostawiając między nimi spore odstępy ( i uprzednio otrząsając je z nadmiaru mąki kukurydzianej). Zmniejsz ogień do małego i smaż je około 8 minut z każdej strony, lub do momentu mocnego zarumienienia.
- Pozwól im ostygnąć na kratce przed podaniem.
Wiewióra says
no i wiem co zaserwuje domownikom na niedzielne śniadanie 🙂 pysznie wyglądają 🙂
Dzi says
Mojej połówce bardzo smakowały, pierwszy raz „smażyłam” bułeczki:)
Wiewióra says
ja już kiedyś piekła na grillu więc smażenie mi nie straszne 🙂