Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)

Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)"

  • Facebook
  • Twitter

Tak,na prawdę smaży się je na patelni. Jak dla mnie była to duża nowość, a ja lubię eksperymentować:). Warto było bo bułeczki wyszły pyszne! Niestety są to bułeczki drożdżowe, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość na czas rośnięcia ciasta, lub tak jak ja przygotować ciasto dzień przed smażeniem. Gotowe, uformowane bułeczki wstawiłam do lodówki, a rano je wrzuciłam na patelnię i śniadanie gotowe.Polecam!

Angielskie smażone miodowe muffiny (16 szt.)

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml ciepłej wody (ok. 45 oC)
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 szklanek + trochę do posypania mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wsyp drożdże do szklanki z ciepłą wodą i odstaw na 10 min, powinny pojawić się małe bąbelki.
  2. W małym rondelku podgrzewaj mleko wymieszane z masłem i miodem, tylko do momentu rozpuszczenia się masła. Pozwól mieszance ostygnąć, dodaj wodę z drożdżami i całość delikatnie wymieszaj.
  3. W misce miksera umieść 3 szklanki przesianej mąki i miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wlewaj mieszankę mleka z drożdżami, a następnie powoli dosypuj pozostałe 2 szklanki mąki. Miksuj,aż utworzy się jednolite i elastyczne ciasto.Gdy będzie zbyt suche dolej odrobinę mleka, a gdy zbyt mokre dosyp łyżkę mąki.
  4. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj jeszcze około 3 minut, a następnie pozwól mu przez 5 minut odpocząć.
  5. Następnie zroluj je na kształt wałka o grubości 1,5-2 cm i potnij go na 16 równych kawałków. Połóż bułeczki na posypanym mąką kukurydzianą papierze do pieczenia i przykryj szmatką. W tym momencie możesz wstawić je do lodówki jeżeli chcesz je smażyć następnego dnia rano (też urosną). Jeżeli smażysz je tego samego dnia, połóż je w ciepłym miejscu na 45 min, lub do momentu podwojenia przez nie swojej objętości.
  6. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią (nie natłuszczaj jej).
  7. Delikatnie połóż na niej bułeczki pozostawiając między nimi spore odstępy ( i uprzednio otrząsając je z nadmiaru mąki kukurydzianej). Zmniejsz ogień do małego i smaż je około 8 minut z każdej strony, lub do momentu mocnego zarumienienia.
  8. Pozwól im ostygnąć na kratce przed podaniem.
Smacznego!

Share the post "Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: bułki, ciasto drożdżowe, kuchnia brytyjska, miód, muffiny, śniadanie, słodkości

« Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka
Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką »

Comments

  1. Wiewióra says

    5 kwietnia 2013 at 07:26

    no i wiem co zaserwuje domownikom na niedzielne śniadanie 🙂 pysznie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 kwietnia 2013 at 07:33

      Mojej połówce bardzo smakowały, pierwszy raz „smażyłam” bułeczki:)

      Odpowiedz
      • Wiewióra says

        5 kwietnia 2013 at 16:02

        ja już kiedyś piekła na grillu więc smażenie mi nie straszne 🙂

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress