Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo Jamiego Olivera

Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo Jamiego Olivera

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter

Uczciwie przyznam,że jest to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Być może też dlatego,że słodkie ziemniaki gościły w moim domu po raz pierwszy:) Kupiłam 2 duże, tylko w taki sposób są pakowane w sklepach,taka też ilość jest niezbędna dla tego przepisu, chociaż Jamie we wstępie zaznacza, iż można zamienić je na dynię piżmową. Chorizo jest teraz łatwo dostępne, chociaż niestety nie najtańsze. Przepis pochodzi z mocno eksploatowanej przeze mnie książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”.Polecam!

Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo (6-8 porcji)

Składniki:

  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w grube plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 2 średnie cebule,obrane i grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku,pokrojone w plasterki
  • 800 g słodkich ziemniaków,obrane i pokrojone w grubszą kostkę
  • 200 g kiełbasy chorizo,pokrojonej w plasterki
  • mały pęczek natki pietruszki,drobno posiekany
  • oliwa
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe (poważnie! ja zastąpiłam 1,8 l bulionu drobiowego)
  • sól,zmielony pieprz
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli,pokrojona w drobną kostkę (do podania)

Przygotowanie:

  1. Postaw sporej wielkości rondel na dużym ogniu i wlej 2 łyżki oliwy.
  2. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane składniki oraz curry i wymieszaj całość drewnianą łyżką.Gotuj ok. 10 min pod uchyloną pokrywką,aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu,a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.
  3. Wrzuć kostki bulionowe do dzbanka lub garnka i rozpuść je w 1,8 l wrzącej wody z czajnika.Mieszaj,aż kostki się rozpuszczą,a następnie wlej do warzyw w rondlu (ja wlałam po prostu bulion).Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  4. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 min,aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
  5. Przypraw solą i pieprzem. Następnie zmiksuj zupę tak,aby uzyskała gładką konsystencję i posyp drobno posiekaną papryczką chilli.
  6. Wlej do miseczek i podawaj.
Smacznego!

Jamie Oliver - przepisy z podróży

Share the post "Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, chorizo, Jamie Oliver, marchewka, obiad, przystawka, seler naciowy, słodkie ziemniaki, ziemniaki, zupa

« Restauracja Oranżeria – recenzja
Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa »

Comments

  1. gin says

    19 marca 2013 at 18:18

    Mmm, wygląda smakowicie 🙂 Uwielbiam kremy…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2013 at 18:33

      Ta zupa jest wyjątkowa,gwarantuję:)

      Odpowiedz
  2. Czarna says

    30 czerwca 2014 at 18:34

    Robiłam w zeszlym tygodniu.
    Zupka jest prze-pyszna!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 czerwca 2014 at 18:39

      Prawda? Wygląda bardzo niepozornie, a jest pełna cudownego smaku!

      Odpowiedz
  3. Natalia Kamińska says

    8 sierpnia 2014 at 13:06

    jadłam tą zupę u mojej przyjaciólki w irlandii..REWELACJA! do tego podała Irish soda bread…no poprostu na samo wsponienie slinka leci.Polecam gorąco 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 sierpnia 2014 at 13:13

      Dokładnie, bardzo smaczna:)

      Odpowiedz
  4. Justyna says

    2 lipca 2015 at 14:11

    Uwielbiam jego przepisy! Zawsze gdy w telewizji był i gotował to zawsze kończyło się na tym że byłam strasznie głodna 🙂

    Odpowiedz
  5. Stokrotka says

    11 lipca 2016 at 10:07

    No dobrze a co z chorizo bo nie widze co z nim zrobic ? tez smazyc i na koncu zmiksowac ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 lipca 2016 at 10:13

      Tak, przepis z tej książki mówi żeby smażyć razem z chorizo i zmiksować wszystko razem. Teraz po latach, chyba wyjęłabym jednak podsmażone chorizo i dodała później do zmiksowanej zupy:)

      Odpowiedz
  6. Zuko says

    2 września 2017 at 13:09

    2 łyżki oliwy? jeśli nie doleje trochę wody to mi się przypala, i chyba bez wody marchewka nie zrobiłaby się miękka.
    Jak wy to robicie że wam się nie przypala a warzywa stają się miekkie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 września 2017 at 13:12

      Trzeba często mieszać i ewentualnie zmniejszyć ogień do średniego:) Wtedy ładnie się skarmelizuje i zmięknie.

      Odpowiedz
    • Karolina says

      6 października 2018 at 12:10

      Osobiście daję ciut więcej oliwy i trzymam dużej na ogniu, tak do 20 minut. A potem to już według przepisu. Krem jest mistrzostwem – wracam do niego regularnie jak nie mam pomysłu na obiad!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Wiosenny omlet z piekarnika

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Kremowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress