Uczciwie przyznam,że jest to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Być może też dlatego,że słodkie ziemniaki gościły w moim domu po raz pierwszy:) Kupiłam 2 duże, tylko w taki sposób są pakowane w sklepach,taka też ilość jest niezbędna dla tego przepisu, chociaż Jamie we wstępie zaznacza, iż można zamienić je na dynię piżmową. Chorizo jest teraz łatwo dostępne, chociaż niestety nie najtańsze. Przepis pochodzi z mocno eksploatowanej przeze mnie książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”.Polecam!
Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo (6-8 porcji)
Składniki:
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w grube plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 2 średnie cebule,obrane i grubo posiekane
- 2 ząbki czosnku,pokrojone w plasterki
- 800 g słodkich ziemniaków,obrane i pokrojone w grubszą kostkę
- 200 g kiełbasy chorizo,pokrojonej w plasterki
- mały pęczek natki pietruszki,drobno posiekany
- oliwa
- 1 czubata łyżeczka curry
- 2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe (poważnie! ja zastąpiłam 1,8 l bulionu drobiowego)
- sól,zmielony pieprz
- 1 świeża czerwona papryczka chilli,pokrojona w drobną kostkę (do podania)
Przygotowanie:
- Postaw sporej wielkości rondel na dużym ogniu i wlej 2 łyżki oliwy.
- Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane składniki oraz curry i wymieszaj całość drewnianą łyżką.Gotuj ok. 10 min pod uchyloną pokrywką,aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu,a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.
- Wrzuć kostki bulionowe do dzbanka lub garnka i rozpuść je w 1,8 l wrzącej wody z czajnika.Mieszaj,aż kostki się rozpuszczą,a następnie wlej do warzyw w rondlu (ja wlałam po prostu bulion).Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 min,aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
- Przypraw solą i pieprzem. Następnie zmiksuj zupę tak,aby uzyskała gładką konsystencję i posyp drobno posiekaną papryczką chilli.
- Wlej do miseczek i podawaj.
gin says
Mmm, wygląda smakowicie 🙂 Uwielbiam kremy…
Dzi says
Ta zupa jest wyjątkowa,gwarantuję:)
Czarna says
Robiłam w zeszlym tygodniu.
Zupka jest prze-pyszna!
Dzi says
Prawda? Wygląda bardzo niepozornie, a jest pełna cudownego smaku!
Natalia Kamińska says
jadłam tą zupę u mojej przyjaciólki w irlandii..REWELACJA! do tego podała Irish soda bread…no poprostu na samo wsponienie slinka leci.Polecam gorąco 🙂
Dzi says
Dokładnie, bardzo smaczna:)
Justyna says
Uwielbiam jego przepisy! Zawsze gdy w telewizji był i gotował to zawsze kończyło się na tym że byłam strasznie głodna 🙂
Stokrotka says
No dobrze a co z chorizo bo nie widze co z nim zrobic ? tez smazyc i na koncu zmiksowac ?
Dzi says
Tak, przepis z tej książki mówi żeby smażyć razem z chorizo i zmiksować wszystko razem. Teraz po latach, chyba wyjęłabym jednak podsmażone chorizo i dodała później do zmiksowanej zupy:)
Zuko says
2 łyżki oliwy? jeśli nie doleje trochę wody to mi się przypala, i chyba bez wody marchewka nie zrobiłaby się miękka.
Jak wy to robicie że wam się nie przypala a warzywa stają się miekkie?
Dzi says
Trzeba często mieszać i ewentualnie zmniejszyć ogień do średniego:) Wtedy ładnie się skarmelizuje i zmięknie.
Karolina says
Osobiście daję ciut więcej oliwy i trzymam dużej na ogniu, tak do 20 minut. A potem to już według przepisu. Krem jest mistrzostwem – wracam do niego regularnie jak nie mam pomysłu na obiad!