Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

by Dzi 7 komentarzy

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Dzisiaj przedstawiam pierwszy przepis wykorzystujący puree z dyni, są to wyjątkowo smaczne i słodkie ciasteczka dyniowe z cynamonem i nadzieniem toffi. Wykonanie ich jest bardzo łatwe, ja często dzielę sobie przy nich pracę na dwa dni. Pierwszego robię ciasto i formuję kulki, po czym leżakują sobie one w lodówce, a drugiego już tylko pozostaje sam…

Read More »

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, cynamon, dynia, imbir, karmel, słodkości, toffi, wypieki

Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin

by Dzi 5 komentarzy

Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin

Dziś przedstawiam coś wyjątkowego dla fanów dosyć nietypowych wschodnioazjatyckich smaków. Marynowana polędwiczka wieprzowa w sosie z masła orzechowego, sosu sojowego i dżemu morelowego, z odrobiną pikantnego chilli tworzą kombinację idealną. Jest to też świetna propozycja obiadu w tzw. tygodniu, gdyż można polędwiczkę zamarynować dzień wcześniej, a po powrocie z pracy ją już tylko upiec. Obiad…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia azjatycka, limonka, masło orzechowe, mięso, obiad, polędwiczka, wieprzowina

Puree z dyni / Pumpkin puree

by Dzi 5 komentarzy

Puree z dyni / Pumpkin puree

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją dodać do potraw słodkich jak i słonych i wszędzie sprawdza się doskonale. W zdecydowanej większości przepisów,  dodaje się ją w formie puree, na które przepis dzisiaj przedstawiam, a w dniach następnych pyszne przepisy z jego zastosowaniem :).

Filed Under: Poradnik Tagged With: dynia, poradnik, puree

Dynia zapiekana z grzybami leśnymi / Pumpkin au gratin with wild mushrooms

by Dzi 1 Comment

Dynia zapiekana z grzybami leśnymi / Pumpkin au gratin with wild mushrooms

Dziś przedstawiam kolejną sezonową propozycję dodatku do dania głównego. Tym razem proponuję dynię z ricottą i ulubionymi leśnymi grzybami, zapiekane z boczkiem i parmezanem. Pasuje tak samo dobrze do mięs jak i do ryb. Polecam!

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, dynia, grzyby, obiad, parmezan, pieczarki, ricotta, ser

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon roll muffins

by Dzi 3 komentarze

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon roll muffins

Sezon na jabłka w pełni, nadeszła więc pora na pyszne jabłkowe wypieki. Dziś przedstawiam więc przepis na pyszne, zakręcone muffiny z dużą ilością jabłek i cynamonu, z niezwykle delikatnym ciastem drożdżowym. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto drożdżowe, cynamon, jabłka, muffiny, słodkości, wypieki

Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry / Honey mustard chicken with curry

by Dzi 8 komentarzy

Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry / Honey mustard chicken with curry

Uwielbiam połączenie miodu i musztardy, które też często stosuję np. tutaj- jeden z najlepszych przepisów na łososia . Dziś przedstawiam przepis na kurczaka, a dokładnie udka, w glazurze w szczególności z miodu, musztardy francuskiej i odrobiny curry. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, praktycznie jest to jedno z tych, które „robią się same”. Polecam też marynowanie…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kuchnia azjatycka, kurczak, mięso, miód, musztarda, obiad

Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage

by Dzi 7 komentarzy

Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage

W związku z z moim uwielbieniem dla wszelkiego rodzaju grzybów i trwającym właśnie sezonem grzybowym, proponuję dziś łatwe, szybkie i przyjemne papardelle z dużą ilością kurek w delikatnym, kremowym sosie i aromatyczną szałwią. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: czerwone wino, grzyby, kurki, makaron, obiad, parmezan, pieczarki, ser, wino, zioła

Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower

by Dzi 3 komentarze

Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower

Ostatnio odczuwam zwiększoną potrzebę spożywania serów, najlepiej w formie podgrzanej i ciągnącej się:) W związku z powyższym, praktycznie każda potrawa przygotowywana przeze mnie ostatnim czasie, ma jakiś serowy dodatek. Dziś proponuję przepis na kalafior z  fasolką szparagową w pysznym i bardzo serowym sosie z mozzarelli. Można oczywiście użyć innego ulubionego sera, ja jednak lubię jej…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, kalafior, mozzarella, obiad, ser

Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder

by Dzi 1 Comment

Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder

Dziś proponuję gęstą zupę z dużą ilością sera i kukurydzy, w wersji wegetariańskiej. Zupa ta jest tak sycąca i rozgrzewająca, że z powodzeniem można ją potraktować jako danie główne. Idealna na chłodnie dni. W tym przepisie została użyta śmietanka i dla szczególnie dbających o linię polecam zamianę na mleko 3,2 %. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: białe wino, kukurydza, obiad, przystawka, ser, ser cheddar, wino, ziemniaki, zioła, zupa

Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie

by Dzi Leave a Comment

Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie

Dziś przedstawiam przepis na jedno z najprostszych ciast jakie znam, krucha podstawa, śliwki z cynamonem i słodka pianka z białek. Szybkie, łatwe i pyszne.  Najlepsze z lodami. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: beza, ciasto, ciasto kruche, cynamon, śliwki, słodkości, wypieki

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i kukurydzą

Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse

Konkurs z Pyszne.pl

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress