Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry / Honey mustard chicken with curry

Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry / Honey mustard chicken with curry

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry / Honey mustard chicken with curry"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam połączenie miodu i musztardy, które też często stosuję np. tutaj- jeden z najlepszych przepisów na łososia . Dziś przedstawiam przepis na kurczaka, a dokładnie udka, w glazurze w szczególności z miodu, musztardy francuskiej i odrobiny curry. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, praktycznie jest to jedno z tych, które „robią się same”. Polecam też marynowanie udek najlepiej przez całą noc, dzięki czemu będą bardzo delikatne i aromatyczne. Podałam z fasolką i kalafiorem w sosie serowym. Polecam!

Scroll down for English

Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry

(16-20 pałek z kurczaka)

Składniki:

  • 16-20 udek z kurczaka (pałek)
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 szklanki musztardy francuskiej ( zawierającej całe nasiona gorczycy )
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki żółtego curry w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W celu zrobienia marynaty, wymieszaj wszystkie składniki z listy, za wyjątkiem kurczaka i odstaw na bok. Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Wyłóż je na deskę do krojenia i za pomocą widelca, ponakłuwaj je na całej powierzchni. Następnie natrzyj tak przygotowane pałki solą.
  2. W dużej misce, lub woreczku (ja wolę marynować mięsa w woreczkach) wymieszaj mięso z marynatą. Zwróć szczególną uwagę, by każdy kawałek mięsa był dokładnie nią pokryty. Następnie włóż kurczaka do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie obróć udka, by zamarynowały się równomiernie.
  3. Po tym czasie, wyjmij kurczaka z marynaty i poukładaj go w przygotowanym naczyniu żaroodpornym (najlepiej w jednej warstwie).Polej kurczaka równomiernie połową marynaty, po czym włóż go do nagrzanego do 180 oC piekarnika, na 60-70 minut. Co 15 minut smaruj udka pozostałą marynatą (dzięki czemu będą pięknie glazurowane). Wyjmij z piekarnika i podawaj.

Smacznego!

English version
Honey mustard chicken with curry

(16-20 drumsticks)

Ingredients:

  • 16-20 chicken legs
  • 1 cup honey
  • 1/2 cup old fashioned French mustard (contains whole mustard seeds)
  • 2 tsp soy sauce
  • 2 tsp yellow curry powder
  • 2 tsp fine salt
  • 1 tsp ground ginger
  • 1 tsp fresh ground pepper

Preparation:

  1. Mix together all ingredients except for chicken. Set marinade aside. Thoroughly dry chicken pieces with paper towels. Place chicken pieces evenly flat on baking sheet or large cutting board. Using a fork, pierce each chicken piece several times all over. Give every piece of chicken its own pinch of salt, evenly sprinkled on top.
  2. In large bowl or zipper bags, combine chicken pieces with marinade. Make sure every piece of chicken is in direct contact with marinade. Marinade in fridge overnight if possible, or at least for several hours. If needed, turn chicken once during marinade time.
  3. Remove chicken from marinade and set the sauce aside. Place chicken flat in a foil-lined baking pan. Pour about half or so of the marinade over the chicken, so chicken is draped with sauce. Bake at 180 o C for 60-70 minutes, basting generously every 15 minutes with the remaining marinade. Don’t skip the basting, as this is what makes the chicken so tasty and good!

Enjoy!

Share the post "Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry / Honey mustard chicken with curry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kuchnia azjatycka, kurczak, mięso, miód, musztarda, obiad

« Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage
Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon roll muffins »

Comments

  1. karmel-itka says

    13 października 2013 at 08:25

    wygląda naprawdę zachęcająco 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 października 2013 at 08:34

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  2. bubu says

    13 października 2013 at 20:48

    kolejna smakowita odsłona kurczaka, mmniami

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 października 2013 at 21:26

      🙂

      Odpowiedz
  3. tu-tusia says

    14 października 2013 at 10:04

    Zdecydowanie marynata do wykonania 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 października 2013 at 21:25

      Jak najbardziej:)

      Odpowiedz
  4. Daria says

    23 lipca 2016 at 09:56

    Ten przepis jest rewelacyjny. Robiłam te udka już 2 razy w ostatnim czasie i zawsze są takie przepyszne. Z pewnością do nich wrócę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lipca 2016 at 10:45

      Cieszę się, że smakują:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Halibut zapiekany pod kołderką z pora i bazylii

Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style

Warsztaty z Pascalem Brodnickim

Szybki-stek-z-sosem-kurkowym-Easy-steak-with-chanterelle-sauce

Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress