Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder

Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder

by Dzi 1 Comment

Share the post "Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder"

  • Facebook
  • X

Dziś proponuję gęstą zupę z dużą ilością sera i kukurydzy, w wersji wegetariańskiej. Zupa ta jest tak sycąca i rozgrzewająca, że z powodzeniem można ją potraktować jako danie główne. Idealna na chłodnie dni. W tym przepisie została użyta śmietanka i dla szczególnie dbających o linię polecam zamianę na mleko 3,2 %. Polecam!

Scroll down for English

Chowder serowy z kukurydzą

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki , obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarno z 2 kolb kukurydzy, lub ok. 250-300 g mrożonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 łyżki mąki
  • dosłownie chlust białego wina wytrawnego
  • 1 1/4 szklanki śmietanki 18 %
  • 1 1/2 startego sera żółtego, ja użyłam białego cheddara
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki (wg uznania)
  • posiekany szczypiorek (wg uznania)

Przygotowanie:

  1. Do małego rondelka włóż ziemniaki, liść laurowy, szałwię, kmin i sól, po czym zalej wodą tak, by tylko przykryć nią ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut, aż ziemniaki będą podgotowane, jednak wciąż twardawe (dogotują się w zupie). Dolej odrobinę wody jeżeli jej poziom znacząco się obniżył podczas gotowania (ziemniaki wciąż mają być lekko przykryte).
  2. W większym garnku, rozpuść masło, włóż cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Wsyp mąkę, zamieszaj i smaż przez minutę, po czym wlej wino i gotuj aż odparuje. Następnie wlej śmietankę i szybko wymieszaj zdrapując wszystkie drobinki które przywarły do dna.
  3. Dodaj ziemniaki wraz z płynem, w którym się gotowały i wsyp kukurydzę. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem, po czym doprowadź całość do wrzenia. Gotuj delikatnie na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając, aż kukurydza zmięknie.
  4. Wyjmij z zupy liście laurowe, wmieszaj pietruszkę i szczypiorek, po czym zdejmij garnek z ognia i wmieszaj ser. Mieszaj do jego rozpuszczenia i dopraw zupę do smaku solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne. Podawaj zupę posypaną pietruszką i szczypiorkiem.
Smacznego!

English version

Corn and cheese chowder

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 3 medium potatoes, peeled and diced
  • 2 bay leaves
  • 1/2 tsp dried sage
  • 1/2 tsp cumin seeds
  • 1 tsp salt
  • 2 ears of corn, kernels removed or 250-300g frozen,thawed
  • 2 tbsp butter
  • 1 medium onion, chopped
  • 2 tbsp flour
  • splash of dry white wine
  • 1 1/4 cups cream (18 %)
  • 1 1/2 cups sharp white cheddar cheese, grated
  • 1/4 tsp ground nutmeg
  • fresh cracked black pepper to taste
  • fresh parsley
  • fresh chives

Preparation:

  1. In a small saucepan, place the potatoes, bay leaves, sage, cumin seed and salt. Add water to just barely cover the potatoes and bring to a boil. Cook for about 10 minutes until the potatoes are mostly cooked but still firm. They will continue cooking in the soup. Add a little more water if the level sinks too low.
  2. In a stock pot or soup pan, melt the butter and saute the onions until they are softened. Add the flour and cook for a minute. Add the splash of wine and continue to cook until the liquid has evaporated. Whisk in the cream, making sure to get all the flour and onions off the bottom of the pan and incorporated into the cream.
  3. Add the potatoes and their water along with the corn kernels. Add the nutmeg and pepper and bring it up to a simmer. Simmer gently for about 10 minutes, until the corn is tender. Stir often and make sure it doesn’t boil furiously. It should be kept at a gentle simmer.
  4. Remove the bay leaves and stir in the chopped parsley and chives. Take off the heat, add the cheese and stir until it is melted. It is important to taste the soup now and adjust the seasonings. Serve the soup garnished with a little more chopped chives.
Enjoy!

Share the post "Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: białe wino, kukurydza, obiad, przystawka, ser, ser cheddar, wino, ziemniaki, zioła, zupa

« Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie
Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower »

Comments

  1. Nashelly says

    8 października 2013 at 16:55

    Ubóstwiam takie kremowe zupy, pyycha!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

mloda_kapusta_z_kurkami

Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles

Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Latwa-tarta-ze-sliwkami-Easy-plum-tart

Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress