Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower

Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower"

  • Facebook
  • Twitter

Ostatnio odczuwam zwiększoną potrzebę spożywania serów, najlepiej w formie podgrzanej i ciągnącej się:) W związku z powyższym, praktycznie każda potrawa przygotowywana przeze mnie ostatnim czasie, ma jakiś serowy dodatek. Dziś proponuję przepis na kalafior z  fasolką szparagową w pysznym i bardzo serowym sosie z mozzarelli. Można oczywiście użyć innego ulubionego sera, ja jednak lubię jej delikatny smak. Podaję to danie jako dodatek do dania głównego, jednak może być także wegetariańskim daniem głównym. Polecam!

Scroll down for English

Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową

(6 porcji)

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcówkami i pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 1 główka kalafiora, podzielona na małe różyczki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki startej mozzarelli
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 8-10 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku zagotuj wodę i wsyp sporą szczyptę soli. Włóż fasolkę szparagową i kalafior, następnie gotuj warzywa przez przez 3-5 minut, aż będą al dente (ugotowane a jeszcze chrupiące). Odcedź i odstaw.
  2. W średnim rondelku rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i cebulkę. Podsmaż do zarumienienia.
  3. Następnie wlej mleko, wsyp mąkę, paprykę i gotuj przez minutę, mieszając nieustannie najlepiej trzepaczką, po czym dodaj ser i ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj rondel i gotuj sos na bardzo małym ogniu przez 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser powinien się w tym czasie roztopić i sos już mamy praktycznie gotowy.
  5. Włóż do sou warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj, uważając aby się nie rozpadły. Przykryj garnek i odstaw na kilka minut aby smaki się przegryzły.
  6. Podawaj warzywa na ciepło, mi najlepiej pasują do mięs.
Smacznego!

English version

Cheesy Green Beans & Caulifower

(6 servings)

Ingredients:

  • 450 g green beans, trimmed and cut into 4 cm pieces
  • 1 head cauliflower, cut into small floret size pieces
  • 3/4 cup milk
  • 2 cups mozzarella cheese, shredded
  • 2 tbsp flour
  • 2 tsp canola oil
  • 1 onion, finely chopped
  • 8-10 cloves garlic, crushed
  • 2 tsp paprika
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Bring medium pot with water to boil. Add a pinch of salt, green beans and cauliflower and boil for 3-5 minutes or until vegetables are al dente. You want them to be crunchy and not mushy. Drain and set aside.
  2. Heat oil in a medium size pot. Add garlic and onion. Sautee until golden brown.
  3. Add milk, flour and paprika and cook for 1 minute mixing with a whisk. Add cheese and mix again.
  4. Cover and cook on low for 2 minutes. Add salt and pepper to taste. The cheese will melt and the sauce will be ready.
  5. Add vegetables and gently mix to combine. Cover, remove from heat and let the ingredients merry together for a couple minutes before serving.
  6. Serve warm.
Enjoy!

Share the post "Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, kalafior, mozzarella, obiad, ser

« Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder
Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage »

Comments

  1. tu-tusia says

    10 października 2013 at 09:51

    Wygląda tak pysznie, że mam ochotę natychmiast polecieć do kuchni i to przygotować! Mniam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 października 2013 at 10:48

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry/Honey mustard chicken with curry | karmelowy pisze:
    13 października 2013 o 09:09

    […] udek najlepiej przez całą noc, dzięki czemu będą bardzo delikatne i aromatyczne. Podałam z fasolką i kalafiorem w sosie serowym. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Rabarbar-i-czeresnie-pod-kruszonka-Rhubarb-cherry-crumble

Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Zupa-cheeseburgerowa-Cheeseburger-soup

Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress