Share the post "Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken"
Dzisiaj proponuję pomysł na smaczny i łatwy obiad dla całej rodziny. Kurczak duszony w mleku kokosowym, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową z pewnością posmakuje nawet najwybredniejszym domownikom. Jest też łatwe w przygotowaniu, bo większość pracy wykona za Was piekarnik;) Zapraszam!
Scroll down for English
Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym
(4 porcje)
Składniki:
- 2 spore łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki suszonych pomidorów z oleju
- 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 duża mielona papryczka chili
- 1×400 ml puszka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, sól i pieprz i posyp równomiernie udka ze wszystkich stron.
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
- Rozgrzej olej na dużej patelni (dostosowanej do zapiekania w piekarniku*), włóż udka i smaż z każdej strony do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenia, następnie dodaj suszone pomidory, fasolkę szparagową, czosnek, zioła i chilli, wymieszaj, smaż jeszcze przez minutę i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj mleko kokosowe i bulion drobiowy, zagotuj i włóż udka z kurczaka z powrotem do patelni (dopraw do smaku jeżeli to konieczne). Przykryj patelnię, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 45 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i podawaj!
Smacznego!
*Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przed włożeniem do piekarnika przełóż zawartość tradycyjnej patelni do naczynia do zapiekania i przykryj folią aluminiową.
English version
Sun-dried tomato coconut chicken
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp corn flour or corn starch
- 1/2 tbsp salt
- 1 tsp ground pepper
- 4 chicken legs
- 3 tbsp vegetable oil
- 1 onion, thinly sliced
- 1/2 cup sliced sun-dried tomatoes
- 150 g green beans, trimmed
- 2 cloves of garlic, minced
- 1 tsp herbes de provence
- 1 tsp ground chilli pepper
- 1×400 ml can of coconut milk
- 1/2 cup chicken Stock
Preparation:
- Mix flour, salt, and pepper and sprinkle evenly on chicken legs on all sides.
- Preheat oven to 180 oC.
- Heat oil in a large oven-proof pan, add the chicken and brown on each side. When the chicken is all browned, remove it and set it aside.
- Next, add the sliced onion and cook until transulcent, then add the sun-dried tomatoes, green beans, garlic, herbs, and chilli and cook for another minute, season with salt and pepper if necessary.
- Add the coconut milk and chicken stock, bring to a boil and add the chicken back into the sauce.
- Cover pan with a lid, place it in the oven and cook for 45 minutes, then teka the lid off and cook for another 10-15 minutes.
- Remove from the oven and serve!
Enjoy!
Wyglada smakowicie spróbujemy przepisu dziekuje
Ciekawa inspiracja na kurczaka 😉
Wygląda pysznie
Danie wygląda przepysznie, z chęcią wypróbuję przepis. Co najważniejsze jest zdrowa, a ostatnio staram się zmienić moje nawyki żywnościowe. Dobra robota, pozdrawiam.
Kurczak wygląda fajnie, dzięki za przepis 🙂
Świetny pomysł na gulasz, chętnie wypróbujemy u siebie! Podobają nam się Twoje pomysły, przycupniemy tu na dużej Pozdrawiamy
Wygląda wyśmienicie 😉 Chętnie spróbujemy.
Wygląda smakowicie 🙂
Zdrowo, szybka i smacznie. Tak jak lubię, Dziękuję za przepie
Najlepszy kurczak z suszonymi pomidorami jaki w życiu jadłem. Po prostu MGEA !
To są zdecydowanie moje smaki
Fajnie, że to mięso z udek, bo już się nam trochę piersi „przejadły’ 😉 Pozdrawiam!