Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken

Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Dzisiaj proponuję pomysł na smaczny i łatwy obiad dla całej rodziny. Kurczak duszony w mleku kokosowym, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową z pewnością posmakuje nawet najwybredniejszym domownikom. Jest też łatwe w przygotowaniu, bo większość pracy wykona za Was piekarnik;) Zapraszam!

kurczak_w_mleku_kokosowym

Scroll down for English

Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 spore łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki suszonych pomidorów z oleju
  • 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 duża mielona papryczka chili
  • 1×400 ml puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, sól i pieprz i posyp równomiernie udka ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  3. Rozgrzej olej na dużej patelni (dostosowanej do zapiekania w piekarniku*), włóż udka i smaż z każdej strony do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz.
  4. Do tej samej patelni dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenia, następnie dodaj suszone pomidory, fasolkę szparagową, czosnek, zioła i chilli, wymieszaj, smaż jeszcze przez minutę i dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj mleko kokosowe i bulion drobiowy, zagotuj i włóż udka z kurczaka z powrotem do patelni (dopraw do smaku jeżeli to konieczne). Przykryj patelnię, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 45 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i podawaj!

Smacznego!

*Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przed włożeniem do piekarnika przełóż zawartość tradycyjnej patelni do naczynia do zapiekania i przykryj folią aluminiową.

kurczak_w_mleku_kokosowym

English version

Sun-dried tomato coconut chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp corn flour or corn starch
  • 1/2 tbsp salt
  • 1 tsp ground pepper
  • 4 chicken legs
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 1 onion, thinly sliced
  • 1/2 cup sliced sun-dried tomatoes
  • 150 g green beans, trimmed
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 1 tsp herbes de provence
  • 1 tsp ground chilli pepper
  • 1×400 ml can of coconut milk
  • 1/2 cup chicken Stock

Preparation:

  1. Mix flour, salt, and pepper and sprinkle evenly on chicken legs on all sides.
  2. Preheat oven to 180 oC.
  3. Heat oil in a large oven-proof pan, add the chicken and brown on each side. When the chicken is all browned, remove it and set it aside.
  4. Next, add the sliced onion and cook until transulcent, then add the sun-dried tomatoes, green beans, garlic, herbs, and chilli and cook for another minute, season with salt and pepper if necessary.
  5. Add the coconut milk and chicken stock, bring to a boil and add the chicken back into the sauce.
  6. Cover pan with a lid, place it in the oven and cook for 45 minutes, then teka the lid off and cook for another 10-15 minutes.
  7. Remove from the oven and serve!

Enjoy!

kurczak_w_mleku_kokosowym

Share the post "Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: fasolka szparagowa, kurczak, mięso, mleko kokosowe, obiad, suszone pomidory

« Inspiracje na Wielkanoc 2021!

Comments

  1. Marysia says

    18 maja 2021 at 18:16

    Wyglada smakowicie spróbujemy przepisu dziekuje

    Odpowiedz
  2. Jak się całować says

    22 maja 2021 at 10:41

    Ciekawa inspiracja na kurczaka 😉

    Odpowiedz
  3. anka says

    6 sierpnia 2021 at 18:49

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz
  4. Gosia says

    18 sierpnia 2021 at 22:13

    Danie wygląda przepysznie, z chęcią wypróbuję przepis. Co najważniejsze jest zdrowa, a ostatnio staram się zmienić moje nawyki żywnościowe. Dobra robota, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Magda says

    6 października 2021 at 12:47

    Kurczak wygląda fajnie, dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
  6. TheBigtime says

    19 listopada 2021 at 17:24

    Świetny pomysł na gulasz, chętnie wypróbujemy u siebie! Podobają nam się Twoje pomysły, przycupniemy tu na dużej Pozdrawiamy

    Odpowiedz
  7. David says

    1 grudnia 2021 at 13:38

    Wygląda wyśmienicie 😉 Chętnie spróbujemy.

    Odpowiedz
  8. NaturalneDobro says

    1 lutego 2022 at 22:16

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  9. alina says

    14 września 2022 at 14:42

    Zdrowo, szybka i smacznie. Tak jak lubię, Dziękuję za przepie

    Odpowiedz
  10. Robert says

    26 października 2022 at 09:34

    Najlepszy kurczak z suszonymi pomidorami jaki w życiu jadłem. Po prostu MGEA !

    Odpowiedz
  11. Sabina says

    29 listopada 2022 at 10:56

    To są zdecydowanie moje smaki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple

Sos-grzybowy-z-pieczonym-czosnkiem-Roasted-garlic-mushroom-sauce

Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress