Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam niebywale delikatny deser, nazywany też anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków 🙂 Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym, tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam!

ciacho

Scroll down for recipe in English

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami

(12 kawałków, 26 cm okrągła forma do pieczenia z kominem)

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao
  • 10 białek z dużych jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni
  • 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz z mąką i kakao i bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. W misce miksera zacznij ubijać białka z solą i gdy zaczną się już obficie pienić dodawaj powoli resztę cukru, później wanilię i ubijaj do uzyskania sztywnej piany. Na koniec wciąż powoli miksując dodaj w 4 porcjach mąkę z kakao, dodając kolejną po dokładnym wmieszaniu poprzedniej.
  3. Przełóż masę do formy z kominem (nie natłuszczaj jej przed wlaniem ciasta!:), włóż do piekarnika i piecz 30 minut, następnie podkręć temperaturę do 150 oC i piecz kolejne 30 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odwróć formę do góry nogami (jak tutaj) na 40 minut, po czym najlepiej za pomocą ostrego noża wyjmij ciasto z formy.
  4. Przed podaniem, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, po czym wmieszaj miód i śmietankę.
  5. Podawaj ciasto pokrojone w grube plastry, polane polewą czekoladową i posypane prażonymi orzechami.

Smacznego!

ciacho1

English version

Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

(12 servings)

Ingredients:

  • 1 1/4 cups sugar
  • 3/4 cup cake flour
  • 1/4 cup unsweetened cocoa powder
  • 10 large egg whites
  • 1/2 teaspoon cream of tartar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cup hazelnuts or other nuts, chopped and toasted
  • 220 g bittersweet chocolate, chopped
  • 2 tablespoons honey
  • 1/2 cup heavy cream
Preparation:
  1. Preheat the oven to 140 oC. Sift 1/4 cup of sugar with the flour and cocoa until blended evenly.
  2. Beat the egg whites with the cream of tartar and salt until frothy. Add the remaining cup of sugar slowly while beating, next add the vanilla and beat just until the whites form stiff peaks. Add the flour mixture in 4 stages, folding it in completely after each addition.
  3. Spoon the batter into a clean, dry tube pan. Bake 30 minutes, then raise the oven temperature to 150 oC and continue baking for about 30 minutes more until dry stick. Turn the cake over on a rack and let it cool upside down in the pan for 40 minutes. Remove it from the pan and set it on a serving plate right side up.
  4. Just before serving the cake, melt the chocolate in the top of a double boiler, stir in the honey and cream.
  5. To serve, cut the cake into slices, pour ganache over each slice and sprinkle chopped hazelnuts on top.

Enjoy!

ciacho

Share the post "Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, czekolada, deser, kakao, orzechy, orzechy laskowe, wanilia, Wielkanoc

« Zupa brokułowa z masłem orzechowym / Broccoli and peanut butter soup
Puree z kalafiora z jarmużem / Cauliflower kale puree »

Comments

  1. Katarzyna says

    13 lutego 2015 at 18:33

    Ciasto wygląda wręcz prze ślicznie a w smaku musi być tak samo dobre 🙂 hmm uwielbiam prażone orzeszki na cieście 🙂 muszę koniecznie spróbować tego przepisu

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lutego 2015 at 18:47

      🙂

      Odpowiedz
  2. Oryginalny smak says

    14 lutego 2015 at 13:06

    Ile szczęścia na talerzu… 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2015 at 13:43

      To prawda:)

      Odpowiedz
  3. June Burns says

    14 lutego 2015 at 15:51

    Wow that is so pretty! I’ve never heard of chocolate angel food cake..didn’t know it was possible! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2015 at 17:44

      It is and it’s delicious too!:)

      Odpowiedz
  4. h_anka says

    14 lutego 2015 at 23:40

    na jak duża tortownice są podane proporcję

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lutego 2015 at 08:46

      Podane proporcje są na 26 cm okrągłą formę do pieczenia z kominem.

      Odpowiedz
  5. tomekprusik says

    15 lutego 2015 at 07:46

    ciasto przepięknie wygląda, aż chciałoby się zjeść 🙂 uwielbiam zestawienie czekolady i orzechów 🙂

    Odpowiedz
  6. Hadrian says

    15 lutego 2015 at 15:29

    Prezentuje się okazale. Wiesz jak robić zdjęcia. Na sam widok ślinka cieknie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lutego 2015 at 16:01

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  7. Jakub says

    18 lutego 2015 at 18:21

    Obiecałem sobie, że będę omijał przepisy na słodkości bo potem mały głodek nie daje mi spokoju 🙂 To anielskie (co początkowo przeczytałem jako angielskie) ciasto – wygląda obłędnie 😉 Uwielbiam takie ciemne ciasta i to z dodatkiem czekolady na wierzchu. Hadrian ma rację, wiesz jak cyknąć fotkę, żeby zmobilizować ślinianki do pracy 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lutego 2015 at 18:23

      Dziękuję! 🙂

      Odpowiedz
  8. Marysia says

    2 kwietnia 2021 at 22:13

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie trzeba spróbować 🙂 bo jak można inaczej pozdrawiam i dziękuje

    Odpowiedz
  9. Marmozeta says

    29 listopada 2022 at 11:34

    Dzień dobry, nie mam formy z kominem, czy mogę upiec to ciasto w okrągłej tortownicy?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

Konkurs z Pyszne.pl

Najpopularniejsze przepisy w 2016 roku

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress