Share the post "Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts"
Dziś przedstawiam niebywale delikatny deser, nazywany też anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków 🙂 Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym, tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami
(12 kawałków, 26 cm okrągła forma do pieczenia z kominem)
Składniki:
- 1 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao
- 10 białek z dużych jaj
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni
- 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz z mąką i kakao i bardzo dokładnie wymieszaj.
- W misce miksera zacznij ubijać białka z solą i gdy zaczną się już obficie pienić dodawaj powoli resztę cukru, później wanilię i ubijaj do uzyskania sztywnej piany. Na koniec wciąż powoli miksując dodaj w 4 porcjach mąkę z kakao, dodając kolejną po dokładnym wmieszaniu poprzedniej.
- Przełóż masę do formy z kominem (nie natłuszczaj jej przed wlaniem ciasta!:), włóż do piekarnika i piecz 30 minut, następnie podkręć temperaturę do 150 oC i piecz kolejne 30 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odwróć formę do góry nogami (jak tutaj) na 40 minut, po czym najlepiej za pomocą ostrego noża wyjmij ciasto z formy.
- Przed podaniem, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, po czym wmieszaj miód i śmietankę.
- Podawaj ciasto pokrojone w grube plastry, polane polewą czekoladową i posypane prażonymi orzechami.
Smacznego!
English version
Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts
(12 servings)
Ingredients:
- 1 1/4 cups sugar
- 3/4 cup cake flour
- 1/4 cup unsweetened cocoa powder
- 10 large egg whites
- 1/2 teaspoon cream of tartar
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 cup hazelnuts or other nuts, chopped and toasted
- 220 g bittersweet chocolate, chopped
- 2 tablespoons honey
- 1/2 cup heavy cream
- Preheat the oven to 140 oC. Sift 1/4 cup of sugar with the flour and cocoa until blended evenly.
- Beat the egg whites with the cream of tartar and salt until frothy. Add the remaining cup of sugar slowly while beating, next add the vanilla and beat just until the whites form stiff peaks. Add the flour mixture in 4 stages, folding it in completely after each addition.
- Spoon the batter into a clean, dry tube pan. Bake 30 minutes, then raise the oven temperature to 150 oC and continue baking for about 30 minutes more until dry stick. Turn the cake over on a rack and let it cool upside down in the pan for 40 minutes. Remove it from the pan and set it on a serving plate right side up.
- Just before serving the cake, melt the chocolate in the top of a double boiler, stir in the honey and cream.
- To serve, cut the cake into slices, pour ganache over each slice and sprinkle chopped hazelnuts on top.
Enjoy!
Katarzyna says
Ciasto wygląda wręcz prze ślicznie a w smaku musi być tak samo dobre 🙂 hmm uwielbiam prażone orzeszki na cieście 🙂 muszę koniecznie spróbować tego przepisu
Dzi says
🙂
Oryginalny smak says
Ile szczęścia na talerzu… 😉
Dzi says
To prawda:)
June Burns says
Wow that is so pretty! I’ve never heard of chocolate angel food cake..didn’t know it was possible! 🙂
Dzi says
It is and it’s delicious too!:)
h_anka says
na jak duża tortownice są podane proporcję
Dzi says
Podane proporcje są na 26 cm okrągłą formę do pieczenia z kominem.
tomekprusik says
ciasto przepięknie wygląda, aż chciałoby się zjeść 🙂 uwielbiam zestawienie czekolady i orzechów 🙂
Hadrian says
Prezentuje się okazale. Wiesz jak robić zdjęcia. Na sam widok ślinka cieknie.
Dzi says
Dziękuję:)
Jakub says
Obiecałem sobie, że będę omijał przepisy na słodkości bo potem mały głodek nie daje mi spokoju 🙂 To anielskie (co początkowo przeczytałem jako angielskie) ciasto – wygląda obłędnie 😉 Uwielbiam takie ciemne ciasta i to z dodatkiem czekolady na wierzchu. Hadrian ma rację, wiesz jak cyknąć fotkę, żeby zmobilizować ślinianki do pracy 😉
Dzi says
Dziękuję! 🙂
Marysia says
Ciasto wygląda bardzo apetycznie trzeba spróbować 🙂 bo jak można inaczej pozdrawiam i dziękuje
Marmozeta says
Dzień dobry, nie mam formy z kominem, czy mogę upiec to ciasto w okrągłej tortownicy?