Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage

Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage"

  • Facebook
  • Twitter

W związku z z moim uwielbieniem dla wszelkiego rodzaju grzybów i trwającym właśnie sezonem grzybowym, proponuję dziś łatwe, szybkie i przyjemne papardelle z dużą ilością kurek w delikatnym, kremowym sosie i aromatyczną szałwią. Polecam!

Scroll down for English

Kremowe papardelle z kurkami i szałwią

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 40 ml śmietanki (18 lub 30 %)
  • 450 g świeżych kurek , większe pokrojone na kawałki wzdłuż (ja dodałam jeszcze kilka zalegających pieczarek:))
  • 1-1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
  • 1 duża szalotka (lub pół cebuli), drobno posiekana
  • 1/3 szklanki sherry, porto, madery lub innego słodkiego lub półsłodkiego wina
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • 300 g makaronu papardelle lub innego ulubionego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni, najlepiej z grubym dnem rozpuść 3 1/2 łyżki masła, rozprowadź je równomiernie na dnie, po czym włóż posiekaną szalotkę i szałwię. Smaż do zeszklenia, co powinno zająć około 3-5 minut. Następnie dodaj do patelni grzyby i wymieszaj je dokładnie z masłem i szalotką.
  2. Podsmażaj grzyby na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną wydzielać soki, powinno to potrwać około 10 minut. W tym momencie całość delikatni posól i dobrze popieprz, po czym wlej 2/3 śmietanki i wino, gotuj przez chwilę na małym ogniu. W tym czasie grzyby zmniejszą swoją objętość a śmietanka z winem powinna też się zredukować.
  3. W małym rondelku umieść resztę masła i śmietanki, podgrzewaj delikatnie aż masło się roztopi, po czym całość delikatnie wymieszaj.
  4. Wlej mieszankę maślano-śmietankową przygotowanego sosu i dokładnie wymieszaj. W celu przygotowanie makaronu umieść go w dużej misce i zalej większością sosu, po czym wymieszaj dwoma widelcami. Wyłóż makaron do miseczek, wyłóż resztą sosu z grzybami i posyp szczodrze startym parmezanem.

Smacznego!

English version

Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons unsalted butter, divided
  • 40 ml cream, divided
  • 450 g fresh chanterelles, torn lengthwise into pieces
  • 1-1/2 teaspoons fresh sage, finely minced
  • 1/3 cup shallots, finely minced (one large shallot)
  • 1/3 cup sherry, port,madeira or other sweet wine
  • salt, pepper
  • parmesan
  • 300 g papardelle, cooked

Preparation:

  1. Melt 3 1/2 tablespoons butter in a large, heavy skillet. When it is melted and spread evenly on the bottom of the pan, pour in the chopped shallot and chopped sage, stir and saute until the shallots are translucent—it should be about three to four minutes. Then add the mushrooms all at once. Stir them to evenly coat with the butter and the shallots.
  2. Sauté the chanterelles over moderate heat, stirring occasionally, until they release their liquid ( it should take about 10 minutes for this to happen). When you see the liquid appear, salt lightly, grate pepper generously over the whole, and pour 2/3 of the cream plus all the sherry into the mushrooms; stir, then let everything all simmer together gently for a little while. The mushrooms will have shrunk pretty dramatically, and now the cream will cook down.
  3. Put the remaining cream and butter into a small pan and heat it gently until the butter melts. Swirl it together.
  4. Add the cream-and-butter mixture to the sauce, stir and toss. To serve, put the pasta in a bowl, pour most of the mushrooms and sauce over it, and toss thoroughly with a pair of forks. Then plate and top with the remaining sauce, some handsome mushrooms and a generous grating of Parmesan, and serve.
Enjoy!

Share the post "Kremowe papardelle z kurkami i szałwią / Creamy papardelle with sauteed chanterelles and sage"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: czerwone wino, grzyby, kurki, makaron, obiad, parmezan, pieczarki, ser, wino, zioła

« Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową / Cheesy beans & cauliflower
Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry / Honey mustard chicken with curry »

Comments

  1. jestsmak says

    11 października 2013 at 10:35

    mmm taki obiad, marzenie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 października 2013 at 10:45

      Tak, to było pyszne:)

      Odpowiedz
  2. Elaine says

    12 października 2013 at 21:51

    Hello, I’m Elaine. I love food blogs. My favorite is yours and „Cooking With Mr. C.” on Facebook. (also a blog) Between the two of you, I get the best recipes. Keep them coming. Elaine.

    Odpowiedz
  3. MONIKA says

    14 października 2013 at 16:56

    Jesteś świetna w tym co robisz przedstawiasz sprawdzone przepisy oparciu o szefów kuchni wybierając Twój blog wiem,że nie będzie kolejnej wtopy .

    TO NAJLEPSZY, NAJSMACZNIEJSZY BLOG KULINARNY !!!
    Monika

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 października 2013 at 17:36

      Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  4. Ayashi says

    15 października 2013 at 16:20

    a jak nie mam szalwi to co wtedy? 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 października 2013 at 17:31

      Zamiast świeżej zawsze można użyć suszonej. Tragedii też nie będzie jak dodamy inne ulubione zioło np. tymianek.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry

Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms

Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms

Fettuccine z kurczakiem w stylu śródziemnomorskim/Mediterranean pasta

Babka cytrynowa / Lemon bundt cake

Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress