Restauracja Muu Muu Beef & Wine znajduje się w niezwykle uroczej części Warszawy, a dokładnie przy ul. Moliera 8, tuż przy Placu Teatralnym, na który jest piękny widok z okien lokalu. Wybraliśmy się tam dzięki uprzejmości Groupon, który w ramach Tygodnia restauracji zaproponował mi jej przetestowanie. W tym celu otrzymałam kupon (do nabycia tutaj) z atrakcyjną obniżką 149 zł zamiast…
Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes
Dziś propozycja przepisu na kolejne, przepyszne curry, tym razem w wersji dla cierpliwych czyli długo gotowanej. Czas oczekiwania wynagradza nam jednak głęboki smak i intensywny aromat dania, który zachwyci każdego. Kurczak z ziemniakami w pikantnym i kremowym sosie pomidorowym, tworzą doskonałe zestawienie na leniwe danie weekendowe. Podałam z chlebkami naan. Polecam!
Łatwy chlebek naan / Easy naan
Nie jest tajemnicą, że ja i moja połówka jesteśmy ogromnymi fanami kuchni indyjskiej. Na blogu jest już 8 przepisów na przeróżne curry i wszystkie są przepyszne! Do tej pory podawałam je zawsze z ryżem, jednak postanowiłam spróbować czegoś innego i takim sposobem natchnęło mnie na wypróbowanie łatwego przepisu na chlebek naan. Sprawdził się doskonale, a…
Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake
Truskawek pojawia się na rynku coraz więcej i w bardziej przystępnych cenach. Nie piszę tu o tych „bezsmakowych”, gdyż można już spotkać nasze polskie, słodkie i pachnące. Gdyby udało Wam się je zdobyć i zostałaby ich nadwyżka do wykorzystania, proponuję upiec niezwykle łatwe, szybkie w wykonaniu i smaczne odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe. Uwielbiam prostotę wykonania odwróconych…
Lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem / Peas, spinach and cod lasagne
Dziś przedstawiam przepis na bardzo znany włoski klasyk, na który przepis już publikowałam na blogu jakiś czas temu, jednak w troszkę innym wydaniu. Tym razem przedstawiam przepyszną wersję z dorszem, szpinakiem i dużą ilością beszamelu wymieszanego z puree z groszku, dzięki któremu nabrał pięknego, zielonego koloru i słodkawego posmaku. Polecam nie tylko dla wegetarian, ale…
Kurczak pomarańczowy / Orange chicken
Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące danie kuchni chińskiej. Rozpływający się w ustach kurczak, obtoczony w cieście, usmażony do chrupkości na głębokim tłuszczu i wymieszany z przepysznym sosem pomarańczowym. Uczciwie przyznam, że dawno nie jadłam tak pysznego kurczaka w stylu azjatyckim. Polecam!
Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup
Nastał w końcu sezon na młode warzywa, a młoda kapusta pojawiła się już praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać ten niestety krótki okres. Dziś proponuję bardzo lekką i szybką zupę z młodej kapusty, ze świeżym pomidorem i dosłownie kilkoma łyżkami śmietanki. Polecam!
Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste
Jakiś czas temu odkryłam, że w pobliskim centrum handlowym organizowane są targi produktów regionalnych. Z radością zaopatruję się tam w pyszne pieczywo na zakwasie, sery i co dla mnie najważniejsze – ryby. Co prawda te produkty do najtańszych nie należą, jednak zapewniam, że warto. Ostatnio przyuważyłam stoisko z wędzonymi rybami i nie mogłam przejść obok niego…
Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock
Jakiś czas temu dostałam w prezencie urodzinowym szybkowar i przyznam się szczerze, że zabieram się za niego jak pies do jeża. Na blogu opublikowałam dopiero jeden przepis z jego użyciem – zupę dyniową z kurczakiem i makaronem, jednak mam nadzieję, że przekonam się do niego w szerszym zakresie. Jest jednak przepis, dla którego szybkowar jest…
Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate
Wiem, że już dawno po świętach, jednak chciałam podzielić się przepisem na jeszcze jeden mazurek. Tym razem dla wielbicieli mniej słodkich wypieków, do których sama się zaliczam 😉 Bardzo krucha, maślano-migdałowa podstawa, słodkie wiśnie i gorzka czekolada. Polecam nie tylko na święta!
- « Previous Page
- 1
- …
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- …
- 115
- Next Page »